x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Rinichii sunt un cenzor al organismului

Rinichii sunt un cenzor al organismului

de Florin Condurateanu    |    02 Sep 2019   •   12:08
Rinichii sunt un cenzor al organismului
Sursa foto: Natali_Mis/Getty Images/iStockphoto

Interviu cu profesor doctor Mircea Penescu, managerul Spitalului de Nefrologie „Carol Davila

Rinichii sunt un filtru de curăţire a organismului, dar ei pot funcţiona şi la capacitate mai mică, în urma unor boli. Durerile în colicile renale sunt clasate pe podiumul celor mai violente dureri.

 

Florin Condurăţeanu: - Rinichiul este denumit, uneori, cel mai gentleman dintre organe. El este generos şi, când primeşte semnale că alte organe suferă de sărăcire a energiei, cedează el din energia proprie. Medicina din China numeşte rinichii „fântâna vieţii”. Sunteţi de acord cu aceste metafore?

 

Prof. dr. Mircea Penescu: - Mai adaug şi eu o figură de stil: rinichii sunt un cenzor al organismului, separă binele de rău, elimină deşeurile toxice şi păstrează elementele valoroase.

F. C.: - Rinichiul este considerat un organ de lux, care are şi o capacitate acoperitoare. Oameni cu un rinichi îndepărtat pot trăi fără necazuri...

 

Prof. dr. M. Penescu: - Nu numai că se trăieşte doar cu un rinichi, ci omul se descurcă şi cu capacitatea diminuată şi la celălalt rinichi. Sistemul renal merge şi la 35% din capacitatea totală a rinichilor.

 

F. C.: - Dacă ar fi să daţi un sfat cuprinzător legat de rinichi, care ar fi acesta?

 

Prof. dr. M. Penescu: - Omul trebuie să bea cât mai multe lichide, e modul de a spăla rinichii. Pentru a urina 1,5 litri e necesar să se bea 2 litri de lichide. Cei care suferă de alte boli trebuie să bea mai mult: 2,5 litri de lichide. Dacă urina bălteşte în vezică, se crează condiţiile formării de calculi, sunt favorizaţi şi microbii să provoace infecţii urinare. Formarea de calculi este cauzată de modificări în metabolisme, nu se ştie motivul  stricării metabolismelor şi care se debalansează.

 

F. C.: - Unii se sperie că adesea urina lor este intens colorată. Au motiv de îngrijorare?

 

Prof. dr. M. Penescu: - Urina este normal să-şi modifice culoarea de-a lungul unei zile. Când se bea mult lichid, urina este mai decolorată, când nu se bea destul - este mai colorată. Îngrijorarea se justifică atunci când urina este decolorată şi puţină.

 

F. C.: - Cei care au trecut prin chinurile unor crize de pietre la rinichi trebuie să aibă o dietă specială pentru a nu recidiva calculii?

 

Prof. dr. M. Penescu: - Calculii renali cel mai des au origine de oxalat de calciu sau de uraţi. Unii specialişti susţin că cei care au avut calculi pe bază de calciu ar trebui să se ferească de roşii, vinete, ceai verde, cola, cacao. Cei cu pietre pe bază de uraţi trebuie să evite carnea tânără, de miel, ied, viţel, vânat, să împuţineze consumul de organe, ficat, rinichi, inimă, creier, să se abţină de la mezeluri şi conserve. Însă nu există date ştiinţifice care să confime aceste restricţii de dietă în apariţia repetată de calculi renali.

 

F. C.: - Intervenţiile chirurgicale de îndepărtare a pietrelor de la rinichi erau mari, complexe...

 

Prof. dr. M. Penescu: - Din fericire, doar 2-5% dintre cazurile de calculi renali se mai rezolvă prin intervenţii chirurgicale. Calculii cu dimensiuni până la mărimea unui sâmbure de măslină se elimine de la sine. Circa 70% dintre calculii renali se elimină spontan. Există metoda litotriţiei, se aşează pacientul cu spatele pe o masă cu vibraţii, se sparg calculii şi se elimină având dimensiuni mai mici. Dacă pietrele nu s-au fărâmiţat destul, se repetă litotriţia peste 30 de zile. Există şi metoda endoscopică: se pătrunde cu endoscopul pe calea naturală, se ajunge la calculi, sunt sparţi cu ultrasunete şi agăţaţi de endoscop pentru extragere. Se utilizează şi metoda de a pătrunde treptat, cu tuburi, prin ţesuturile spatelui; se ajunge, astfel, fără incizie la calculi care sunt sparţi cu ultrasunetele dirijate prin endoscop.

Infecţiile urinare apar mai frecvent la femei fiindcă conformaţia anatomică a lor înseamnă o cale mai scurtă pentru microbii ce agresează aparatul renal inferior. Majoritatea femeilor au suferit în viaţă cel puţin o infecţie urinară inferioară.

 

Florin Condurăţeanu

×
Subiecte în articol: Mircea Penescu