x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Tusea seacă are origini pulmonare doar în 60% din cazuri

Tusea seacă are origini pulmonare doar în 60% din cazuri

de Florin Condurateanu    |    28 Sep 2020   •   18:30
Tusea seacă are origini pulmonare doar în 60% din cazuri

Tusea este mult comentată în populaţie, există şi teoria nespecialiştilor cum că atunci când tusea nu mai este seacă, e semn că ea s-a „copt, cu expectoraţie, şi anunţă sfârşitul acestei suferinţe pulmonare. Ne explică mai multe specialistul în pneumologie, profesor doctor Constantin Marica, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”.

 

Florin Condurăţeanu: - Ce este cu tusea asta seacă, chinuitoare?

Prof. dr. Constantin Marica: - Există tusea seacă, iritativă, rebelă, care doar în circa 60% din cazuri este de natură bronho-pulmonară, restul sunt generate de alte cauze. Când tusea este cu expectoraţie, e sigur că ea are cauze pulmonare. O tuse iritativă, seacă poate fi începutul unei bronşite acute. Cei cu sinuzite, cu rinite cronice au tuse seacă, secreţiile, mucozităţile ajung pe senzorii din omuşor şi se declanşează tusea seacă. Tusea seacă, iritativă însoţeşte şi crizele de astm. Când un om tuşeşte sec noaptea, lungit, poate fi vorba şi de o tuse cardiacă, semn de insuficienţă cardiac, lezând ventriculul stâng sau semn de boli de valve. Când seara, după cină, omul se lungeşte în pat, imediat apare o tuse seacă, iritativă, din refluxul gastro-esofagian şi din hernia hiatală. Conţinutul din stomac se întoarce pe contrasens până în gură cu pornirea acestei tuse iritative. Trebuie tratate aceste suferinţe gastrice. Există şi tuse apărută după efort, mai ales la cei cu sinuzite, rinite. În tuberculoză, bolnavul tuşeşte sec 1-3 săptămâni, dacă apoi apare expectoraţie micropurulentă e vorba şi de caverne. Tuse seacă, iritativă apare la fumători dimineaţa, aceste reprize de tuse fac toaleta fumătorului, care-şi curăţă astfel aparatul respirator. Unii au o tuse în două tonuri, mai întâi înalte, apoi joase - sunt semne de iritare a unui nerv din laringe, inflamat sau presat de o tumoră în torace. Tusea iritativă, seacă este adusă şi de bronşectazie, acea maladie cu bronhii dilatate invadate de secreţii băltind. Dacă tusea iritativă este acompaniată de febră mare, s-a instalat o pneumonie, apare apoi şi junghiul.

 

F.C.: - La concerte, în liniştea sălii, unde se aude doar Beethoven, când începe să tuşească un spectator se declanşează un cor de tuşitori...

Prof. dr. C. Marica: - Este o tuse nervoasă, fără cauze organice. Există şi o tuse emoţională, când omul îşi drege glasul sub imperiul unei emoţii. Cei cu bronşită cronică obstructivă după reprizele de tuse seacă ajung la vărsături. Cei cu tuse stinsă, răguşită pot avea cancer de laringe.

 

F.C.: - Cum se declanşează tusea?

Prof. dr. C. Marica: - Tusea este un reflex, sunt iritate terminaţiile nervoase ale nervului vag din faringe, laringe, ramificaţia traheei în bronhii. Tusea este un gest reflex de eliminare a secreţiilor cu bacterii, cu corpi străini, care astfel se evacuează, tusea este gunoierul ce curăţă aparatul respirator inferior. Mecanismul în tuse începe cu o inspiraţie profundă, glota, spaţiul dintre corzile vocale, la început este închisă, apoi se deschide cu o explozie a expiraţiei de aer, care a curăţat aparatul respirator în acest veritabil uragan.

 

F.C.: - Şi când se intervine cu antibiotice?

Prof. dr. C. Marica: - Când expectoraţia micropurulentă este urât mirositoare e semn de infectare cu bacterii şi se recomandă antibiotice. Când expectoraţia este explozivă s-a spart o colecţie de puroi la nivelul plămânilor. Expectoraţia cu sânge indică fie un cancer pulmonar, fie bronşectazii, fie TBC.

Tusea iritativă generată de mai multe cauze trebuie investigată şi tratată din punct de vedere pulmonar, ORL, cardiac, digestiv.

 

 

 

×