x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Corupția, măsurată pe ultima uliță a Bucureștiului. O asfaltare furată 100%

Corupția, măsurată pe ultima uliță a Bucureștiului. O asfaltare furată 100%

de Adrian Stoica    |    23 Feb 2021   •   07:45
Corupția, măsurată pe ultima uliță a Bucureștiului. O asfaltare furată 100%

Intrarea Şimleu. O stradă liniştită din sectorul 5 al Capitalei, cu case vechi, printre care au răsărit în ultimii ani şi case cu etaj. Locuitorii ei au însă o mare supărare. Strada lor se scufundă în noroi la primele picături de apă. Cei mai bătrâni au încetat să mai spere că vor vedea vreodată asfaltul prin faţa porţii. De fapt, strada lor figurează în acte ca fiind asfaltată de mulţi ani. Nea Mitică, decanul de vârstă al locuitorilor de pe Intrarea Şimleu, spune că a făcut șanț de câte ori a fost la Primăria Sectorului 5, la Primăria Capitalei şi la Administraţia Străzilor. „M-au plimbat de la Ana la Caiafa, aruncă vina de la unii la alţii, în timp ce noi, aici, intrăm în noroi până la glezne după fiecare ploaie, ne spune nea Mitică. Cineva însă a încasat banii pentru asfaltarea străzii fără să facă nimic, după ce un alt cineva a făcut recepţia lucrărilor cu ochii închişi şi buzunarele larg deschise.

 

Potrivit unui document intrat în posesia cotidianului Jurnalul, Intrarea Şimleu figura ca fiind intrată într-un program de asfaltare, alături de alte 12 străzi în urmă cu mai bine de 10 ani, iar în anul 2011 proiectul fusese realizat în proporţie 40%. În document se precizează că Administraţia Străzilor mai avea de plătit pentru finalizarea lucrărilor suma de 12.520.829,57 lei, cu TVA. Cotidianul Jurnalul a făcut o solicitarea oficială Administraţiei Străzilor, care aparţine de Primăria Capitalei, să ne comunice numele companiei care a executat lucrările de asfaltare pe această stradă, cât a costat proiectul, când s-a finalizat şi cine a făcut recepţia lucrărilor, dar până acum doar tăcerea a fost răspunsul primit. 

De-a lungul anilor locuitorii de pe această stradă au făcut în repetate rânduri sesizări la Administraţia Străzilor, dar invariabil de acolo răspunsul primit a fost că se cercetează. De fapt o altă mare întrebare este cum a ajuns această stradă să ţină de Administraţia Străzilor, în condiţiile în care ea nu se încadrează în categoria străzilor ce sunt administrate de această instituţie. Pentru aceasta Intrarea Şimleu ar fi trebuit să fie traversată de traseele autobuzelor sau tramvaielor Societăţii de Transport Bucureşti (STB), dar ea nu a fost călcată niciodată de roţile STB.

 

„Furaţi mai puţin, să ajungă banii şi pentru strada mea”

Saga asfaltării doar în acte a acestei străzi este un amestec de prostie şi hoţie. De mai bine de 10 ani Administraţia Străzilor se „chinuie” să dea un răspuns la întrebările locuitorilor de pe Intrarea Şimleu: Cine a asfaltat strada şi cine a făcut recepţia lucrărilor. În tot acest timp, Primăria Sectorului 5 a arătat cu degetul spre Primăria Capitalei, în timp ce de acolo oamenii erau trimişi înapoi la edilii de a 5. „Pe strada noastră a venit şi Vanghelie când era primar, dar a zis că nu ne poate ajuta că nu ţine de el. M-a trimis la Sorin Oprescu să ne ajute. M-am dus la prima oră, ca să-l prind când venea la primărie. M-a primit, dar a zis că la el sunt străzile pe care circulă autobuze, aşa că m-a trimis înapoi la Vanghelie. Acum vreo 8 ani am fost la directoarea de la Administraţia Străzilor. Ea mi-a zis că am dreptate, dar că nu au bani să asfalteze strada. Atunci i-am zis şi eu furaţi mai puţin ca să ajungă bani şi pentru strada mea. Asta a supărat-o, a zis că dacă mai vorbesc aşa, cheamă Poliţia. Cheam-o i-am zis, că poate aşa cineva asfaltează şi strada mea”, ne povesteşte nea Mitică. Tocmai venise de la pâine, iar binefacerile asfaltului îl cuprinseseră până mai sus de glezne. 

 

Singurul şantier făcut a fost pentru reţeaua de apă

Strada asta a văzut, de-a lungul anilor, doar un şantier. Acum vreo 8-9 ani a venit o echipă de muncitori de la o firmă. Ziceau că trag reţeaua de apă. După o săptămână a dispărut. Şeful lor a zis că au primit o altă lucrare, în Olt, şi în locul lor or să vină alţi băieţi. „Nişte hoţi. E plină ţara de escroci. Într-un final a fost trasă reţeaua de apă, dar eu i-am bătut la cap să asfalteze după ce astupă şanţurile. Acum, pe banii unora care stau pe strada asta a fost trasă şi reţeaua de canalizare. Unii nu s-au conectat la canalizare, că nu au bani. Sunt încă cu WC în spatele curţii, ne istoriseşte bătrânul.

 

Piedone promite că rezolvă problema

Piedone, noul primar al sectorului 5 s-a convins şi el că realitatea din scripte nu coincide cu cea din teren. „A venit pe stradă însoţit de vreo 18 gealaţi. Era noroi atunci. Le-am zis, îndrăzniţi, nu vă uitaţi că vă murdăriţi. Noi ne murdărim în fiecare zi”, povesteşte nea Mitică. Noul edil s-a convins cu ochii lui că vrafurile de reclamaţii de la primărie nu sunt vorbe în vânt. A venit, a văzut şi a promis că în primăvara aici vor veni oameni şi utilaje care să asfalteze strada, chit că strada nu aparţine Primăriei Sectorului 5. „Piedone vrea acum să-i descopere pe cei care au făcut această şmecherie şi au luat banii fără să ne asfalteze strada. Foarte bine, să plătească, dar până îi găsiţi pe hoţi, mai bine vă apucaţi să ne asfaltaţi strada, i-am zis şi eu. Acum, să vedem. A zis că la începutul lui martie aici vin utilajele şi încep strada”, zice cu un licăr de bucurie în ochi nea Mitică.

×