x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ministrul USR al Justiției, Stelian Ion, și-a înființat o nouă „pepinieră” în instituție

Ministrul USR al Justiției, Stelian Ion, și-a înființat o nouă „pepinieră” în instituție

de Ion Alexandru    |    03 Iun 2021   •   07:31
Ministrul USR al Justiției, Stelian Ion, și-a înființat o nouă „pepinieră” în instituție

Guvernul Cîțu a decis, prin Hotărâre, să înființeze o nouă structură în cadrul Ministerului Justiției, condus de Stelian Ion de la USR, prin care activitatea de supraveghere a publicității mobiliare să fie controlată exclusiv și în mod direct de către acesta. Astfel, deși exista, printr-un act normativ anterior, la nivelul ministerului o autoritate cu atribuții în acest domeniu, Executivul a decis să înființeze un compartiment care să funcționeze nemijlocit în subordinea ministrului Justiției, acesta fiind și cel care, prin ordin, stabilește schema de personal a noii entități create.

 

La data de 27 mai 2021, Guvernul condus de Florin Cîțu a adoptat o Hotărâre prin care a modificat un act administrativ similar din anul 2009, privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției, prin care îi construiește ministrului de resort de la USR, Stelian Ion, o nouă „jucărie”. Mai exact, pentru „îndeplinirea atribuțiilor privind Registrul Național de Publicitate Mobiliară, la nivelul Ministerului Justiției se înființează Compartimentul de Publicitate Mobiliară”

Mai mult, se specifică în noul act normativ faptul că Ministerul Justiției este cel care autorizează operatorii, își exprimă acordul sau dezacordul la împuternicire în cazul agenților și îndeplinește atribuțiile stabilite prin lege, în calitate de autoritate de supraveghere a Registrului Național de Publicitate Mobiliară.

Conform actului administrativ în discuție, activitatea noului compartiment „este coordonată direct de către ministrul Justiției”, iar „numărul de posturi pentru acesta se stabilește prin Ordin al ministrului, cu încadrarea în numărul de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului”. Toate atribuțiile Compartimentului Publicitate Mobiliară se stabilesc prin regulamentul de organizare și funcționare a Ministerului Justiției, care, la rândul său, este aprobat prin ordin al ministrului.

 

În minister exista deja o autoritate de supraveghere

Interesant este că, și până acum, Ministerul Justiției exercita, prin lege, activitatea de supraveghere a Registrului Național de Publicitate Mobiliară, printr-o Autoritate de Supraveghere. Entitatea respectivă avea ca atribuții autorizarea operatorilor în vederea înregistrării în Registru, supravegherea activității de operare în Registru, administrează și întreține sistemul computerizat de siguranță a Registrului, lucru ce constituie unul dintre nodurile sistemului de administrare a informaţiei Registrului, care este compus din două sau mai multe servere independente, situate în locuri diferite şi conectate între ele, controlând  activitatea operatorilor şi a agenţilor acestora, precum şi funcţionarea Registrului, în vederea asigurării respectării dispoziţiilor legale în vigoare. În acest scop Autoritatea de Supraveghere emite decizii pentru punerea în aplicare a prevederilor legale, care vor avea caracter obligatoriu pentru operatorii şi agenţii acestora.

Aceeași autoritate de supraveghere monitorizează desfăşurarea activităţii operatorilor şi agenţilor acestora în conformitate cu regulile de concurenţă, sesizează Consiliul Concurenţei cu privire la încălcarea acestora şi poate suspenda sau revoca dreptul de a înregistra în Registru, atunci când există probe suficiente cu privire la practicile respective. Dar, totodată, suspendă sau revocă dreptul unui operator sau al unui agent de a înregistra în Registru.

 

Premierul și-a adus la Cancelarie un nou consilier de stat care a pierdut alegerile

Tot la finalul săptămânii trecute, premierul Florin Cîțu a mai luat o decizie care privește, de data aceasta, propriul său aparat de lucru. Este vorba de o decizie de prim-ministru prin care l-a numit în funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului pe un anume Ciprian Cătălin Hojda.

Acesta este fostul director regional al Băncii Comerciale Române Sighetu Marmației și trezorier al filialei locale a Clubului Rotary. În toamna anului trecut, Ciprian  Cătălin Hojda a candidat din partea Partidului Național Liberal pentru funcția de primar al comunei Borșa, județul Maramureș. A pierdut alegerile, însă a fost recuperat, la București, cu un post guvernamental.

×
Subiecte în articol: Stelian Ion siij florin citu