x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nou motiv de ceartă între PNL și USR. Claudiu Năsui a pregătit o Ordonanță prin care elimină administratorii speciali în procedura de privatizare

Nou motiv de ceartă între PNL și USR. Claudiu Năsui a pregătit o Ordonanță prin care elimină administratorii speciali în procedura de privatizare

de Ion Alexandru09    |    25 Aug 2021   •   07:00
Nou motiv de ceartă între PNL și USR. Claudiu Năsui a pregătit o Ordonanță prin care elimină administratorii speciali în procedura de privatizare

Claudiu Năsui, ministrul USR al Economiei, a pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență pentru abrogarea mai multor articole din Legea 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, prin care dorește să elimine complet funcția de administrator special la societățile de stat în perioada privatizării. Acest demers vine după ce, la începutul lunii curente, Năsui a demis administratorii speciali ai mai multor fabrici de armament, fapt ce l-a enervat la culme pe unul dintre greii PNL, Mircea Hava. 

 

Ministrul Economiei a făcut anunțul, ieri, pe contul său de socializare, specificând faptul că funcția de administrator special este „o găselniță a guvernului Năstase, prin care a creat sinecuri bine plătite pentru activul de partid. Pe hârtie, administratorii speciali pregăteau companiile de stat pentru privatizare. În realitate, de ani de zile. România n-a mai privatizat nimic. Din 2002 acești așa-zis administratori tot pregătesc privatizări și se vede cât de bine au făcut-o după halul în care au ajuns cele mai multe companii de stat”. Mai mult, acesta susține că administratorul special ia un salariu frumos, în unele cazuri de până la 19.000 de lei pe lună. „An de an, guvernare de guvernare”, explică Năsui. „Companiile s-au îndatorat în neștire sub administrarea «specială», apoi datoriile au fost șterse periodic. Regimul administrării «speciale» prevede chiar și suspendarea executărilor silite ale ANAF. Un privilegiu la care orice antreprenor normal, poprit de Fisc până și pentru câțiva lei, nu poate nici să viseze”, a adăugat acesta.

 

Ce intenționează să abroge 

 

Conform proiectului de ordonanță sunt abrogate din Legea nr. 137/2002, articolul 1 litera „f”, articolul 3, litera „f”, articolul 16, articolul 21 și articolul 48. Concret dispar prevederile care fac referire la principiul administrării speciale din perioada de privatizare, se elimină definiția administrării speciale, ca o administrare în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordinului sau a deciziei prin care se instituie acest tip de administrare și data transferului de proprietate asupra acțiunilor, în situația unei privatizări accelerate, se renunță la administrarea specială instituită la societățile comerciale la care statul deține pachetul majoritar de acțiuni, cu referire la procedura de numire și la mandat, dar și prevederea conform căreia pentru societățile comerciale aflate în procedura de privatizare la data intrării în vigoare a Legii 137/2002 se instituie de drept procedura de administrare specială în perioada de privatizare.

În schimb, Năsui vrea să modifice articolul 35, alineatul 2 din lege, în sensul că „Adunarea Generală a Acționarilor poate dispune încetarea măsurii de lichidare voluntară în cazul în care se înregistrează o scrisoare de intenție prin care se solicită cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni. În aceste condiții, modalitatea și termenul de achitare a creanțelor se vor stabili prin contractul de vânzare-cumpărare de acțiuni”.

Atât proiectul de ordonanță de urgență, cât și Nota de Fundamentare au fost puse în dezbatere publică și au intrat pe circuitul actelor interne ale Guvernului.

 

 

A început cu demiteri și continuă cu acte normative. Șeful de la Economie, făcut praf de  eurodeputatul Mircea Hava

 

Inițierea acestei ordonanțe este, practic, al doilea pas pe care Claudiu Năsui îl face împotriva administratorilor speciali. La începutul lunii august, ministrul USR i-a demis pe administratorii speciali de la companiile de stat din domeniul armamentului Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir și Uzina Automecanica Moreni.

Unul dintre greii PNL, europarlamentarul Mircea Hava, i-a dat imediat replica lui Năsui, tot pe Facebook. „Domnul Năsui ar trebui să priceapă că nu e tocmai bine să flenduri tema privatizării industriei de armament, fără să ai o strategie clară. Am aflat despre cea mai recentă iniţiativă a ministrului Claudiu Năsui, aceea de elibera din funcţie administratorii speciali de la fabrica de arme din Cugir. Autointitulata «noua clasă politică» înţelege superficial, spre o adaptare după ureche, reforma, dar şi abordarea ei în economie. (…) Cu atât mai mult cu cât gestul a fost livrat la pachet cu ideea de a privatiza producţia de armament şi cu o altă idee, mai veche, de a deschide o nouă fabrică în Mehedinţi. Unde să se facă pistoale Beretta. Acolo, nu la Cugir”, a atras atenția Mircea Hava.   

Potrivit acestuia „e inadmisibil ca un membru din Guvernul României să se facă vinovat de astfel de jocuri de imagine, dar în fapt să nu întărească cu nimic o parte a economiei naţionale. Nu voi fi niciodată de acord cu soluţii cu care nu ar fi de acord nici un student la economie aflat în primul semestru de facultate, cu experimente de laborator atunci când e vorba de un domeniu atât de vital cum este cel al industriei de apărare”.

×
Subiecte în articol: Claudiu Năsui