x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Horică, Integritate Mică" dă în judecată Jurnalul Naţional

"Horică, Integritate Mică" dă în judecată Jurnalul Naţional

de Cristian Ionescu    |    27 Ian 2013   •   21:42
"Horică, Integritate Mică" dă în judecată Jurnalul Naţional
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images
Şeful ANI, Horia Georgescu, s-a hotărât să spună cât face demnitatea sa:  100.000 de euro
Jurnalul Naţional, dar şi Antena 3, au dezvăluit, cu documente sau declaraţii, lucruri extrem de grave din viaţa şi ascensiunea profesională ale lui Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, membru important al “Celor care-l au pe Naşu-n suflet”. Mai mult, Jurnalul Naţional a publicat, în exclusivitate, dosarul în care şeful ANI îl acuză pe Mircea Badea, moderatorul emisiunii "În Gura Presei", de ironie, că l-a denigrat şi l-a defăimat când a utilizat la adresa lui, în emFără număr, dar în cifreisiuni, termeni precum “ochelărică”, “giumbix”, “ANI-st”, “penibil şi slugă băsistă”. De asemenea, Horică Integritate Mică s-a simţit batjocorit când a fost comparat cu “figurinele alea de le creşte grâu în cap” şi cu “o gulie” precum şi umilit de mobilizatorul “marş la muncă”. Că sa fie bine, să nu fie rău, şeful ANI a inclus în dosarul de judecată o serie de documente halucinante: "Raportul Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu" privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), CV-ul personal, poze cu domnia sa de pe website-ul instituţiei pe care o conduce, precum şi instantanee video, capturate de pe ecranul televizorului, pe parcursul emisiunilor la care şeful ANI a fost subiect de discuţie. O explicaţie sau precizare de ce se află astfel de documente ataşate la dosar încă nu există. În acest caz, onoarea lui Horică face 40.000 de euro, aceasta fiind suma dorită ca despăgubire de şeful ANI de la Mircea Badea.

Probă şoc
Ca să atingă suta, Horia Georgescu a mai facut o cerere de chemare în judecată, în care pârăşte Jurnalul Naţional, pe Oana Stancu şi Antena3 şi cere să se constate: “încălcarea drepturilor nepatrimoniale ale reclamantului constând în onoare, demnitate, reputaţie, imagine şi viaţă privată, prin campania de denigrare şi defăimare, prin afirmaţiile şi declaraţiile mincinoase formulate în cadrul emisiunilor 'Exces de putere', difuzate de pârâta Antena 3, şi în cadrul articolelor din ziarul Jurnalul Naţional, atât ediţia online cât şi printată”.  În acest dosar Horia Georgescu măreşte miza şi cere obligarea pârâţilor în solidar la plata despăgubirilor în valoare de 60.000 euro.
Şeful ANI doreşte obligarea Oanei Stancu la prezentarea de scuze publice şi redarea dispozitivul hotârârii pronunţate în cadrul emisiunilor pe care le moderează, respectiv 'Exces de putere', Intact Publishing, la publicarea pe prima pagină a Jurnalului Naţional a hotârârii pronunţate, dar şi obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată.
Horia Georgescu nu s-a putut abţine nici de această dată şi a pus la dosar, pe lângă toate documente din dosarul Giumbix, planul de management al ANI pe 2012, care culminează cu documentul privind Strategia Naţională de Anticorupţie. Însă, toate documentele pălesc în faţa dovezii supreme. Șeful ANI a ataşat la dosar o fotografie rară, în care domnul Mugur Ciuvică râde. Rânjind, dar serios şi relevant în acelasi timp, zâmbetul preşedintelui asociaţiei Grupul de Investigaţii Politice este probă şoc la dosarul intentat Jurnalului Naţional.

Lacrima lui Horică
În dosar, şeful ANI se plânge că într-un interval de numai o lună (octombrie - noiembrie 2012), pârâţii au desfăşurat împotriva lui o campanie de denigrare şi defăimare prin canale mediatice cum rar s-a mai văzut, constând în televiziune şi presă scrisă, prin care s-ar fi urmărit distrugerea imaginii, reputaţiei şi a credibilităţii reclamantului. Însă lacrimile lui Horică curg mai ales din pricina Jurnalului Naţional.

Fără număr, dar în cifre

Șeful ANI a ataşat la dosarul de judecată numeroase articole din ziar şi reclamă faptul că modalitatea de redactare a articolelor este una denigratoare şi absolut defăimătoare.  “Utilizarea obsesivă a expresiei "cei care îl au pe Naşu în suflet” determină un prejudiciu grav reclamantului în raport de funcţia publică pe care o deţine”, se arată în document. Deşi l-a dat în judecată pe Mircea Badea pentru ironie, şeful ANI face un lucru halucinant. La pagina 27, din cererea de chemare în judecată, Horia Georgescu foloseşte ironic, la adresa calitaţii de jurnalisti a pârâţilor, expresia “câine de pază al democraţiei”. De asemenea, are ceva de împărţit şi cu rubricile din cadrul Jurnalului Naţional, publicate sub denumirea “Întrebarea ziIei”, care exced protecţiei conferite libertăţii de exprimare, în opinia dumnealui. În final, Horia Georgescu menţioneaza reaua credinţă cu care au acţionat Jurnalul Naţional, Antena 3, Oana Stancu, dar şi invitaţii emisiunilor care l-au avut drept subiect de discuţie. De exemplu, acesta o acuză pe moderatoarea emisiunii “Exces de Putere” că nu şi-a cenzurat invitaţii, atunci când el a intervenit telefonic. Acesta reclamă abuzul pe care a fost nevoit să-l îndure, atunci când invitaţii Oanei Stancu au comentat ironic la răspunsurile sale. Cererea de judecată se încheie apoteotic cu menţiunea că prejudiciul făcut reclamantului este imposibil de îndreptat sau de cuantificat, dar se mulţumeste şi cu 60.000 de euro.

×