x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețul energiei crește până la cer. Sărăcia energetică va exploda

Prețul energiei crește până la cer. Sărăcia energetică va exploda

de Adrian Stoica    |    19 Aug 2021   •   07:00
Prețul energiei crește până la cer. Sărăcia energetică va exploda

Prețul mediu al energiei cu livrare pentru ziua de 18 august a ajuns la unul istoric, de 130,08 euro/MWh. În ultimele luni am asistat la o scumpire a energiei pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), trend înregistrat în toată Uniunea Europeană, numai că la noi creșterea a fost mult mai agresivă. Asta făcea ca ieri prețul acestei energii (prețul energiei spot) să fie cel mai mare din Uniunea Europeană, la același nivel cu noi mai găsindu-se doar Ungaria. Chiar dacă acum creșterea fulminantă a prețului energiei spot nu se regăsește în facturile consumatorilor casnici deocamdată, fie că au trecut în piața concurențială, fie că au rămas în serviciul universal, el va lovi în perioada următoare.

 

 

Clienții casnici au negociate prețuri fixe cu furnizorii lor, în general pe o perioadă de un an de zile, iar după expirarea acesteia prețurile vor crește sub influența achizițiilor de pe PZU. Vom asista astfel la o creștere puternică a sărăciei energetice, fapt ce va da peste cap calculele Guvernului, care vrea să limiteze numărul persoanelor ce beneficiază de ajutoare sociale. Guvernul a pregătit un proiect de lege prin care definește consumatorul vulnerabil de energie și stabilește nivelul ajutoarelor pe sociale pe care le vor primi aceste persoane. Proiectul se află pe circuitul parlamentar la Camera Deputaților.  

 

Cele mai mari prețuri din ultimii 7 ani

 

Potrivit datelor companiei Transelectrica, administratorul rețelei de transport a energiei electrice, prețul mediu al energiei tranzacționate pe PZU a fost cu aproape 80% mai mare în semestrul I 2021 față de perioada similară a anului 2020. Au fost astfel depășite valorile înregistrate în ultimii șapte ani pe această piață, se subliniază în raportul semestrial de activitate al Transelectrica, precizându-se că „aceeași tendință se observă și la nivel european”. De exemplu, pentru luna iulie, prețul mediu a fost de 449,66 lei/MWh (după ce în aprilie fusese 330 de lei/MWh), fiind de 2,5 ori mai mare decât valoarea din anul 2020 și de peste 1,7 ori mai mare decât valoarea din anul 2019, se mai arată în raportul administratorului rețelei de transport. Cauzele acestei scumpiri galopante a energiei spot în această perioadă vine pe fondul caniculei prelungite care s-a suprapus peste creșterea prețului certificatelor CO2, dar și a lipsei investițiilor cronice în capacități de producție noi, dacă este să vorbim despre cazul particular al României.

Batem Occidentul la prețuri

 

Dacă în România prețul energiei spot a sărit de mult de 100 euro/Mwh, în majoritatea țărilor din vestul Europei acestea continuă să rămână cu mult sub această valoare. Cele mai mici prețuri ale energiei spot se înregistrau ieri Germania, Austria și Franța. Pe de altă parte, și în țările din regiune noastră prețurile, chiar dacă au sărit de 100 euro/Mwh, ele sunt la mare distanță de cel înregistrat de România. Dacă scumpirea certificatelor verzi și canicula prelungită sunt cauze care au afectat toate țările europene, în schimb, lipsa investițiilor în unități de producție noi este o cauză particulară care a influențat prețurile în România. 

 

Din 2015, nici o capacitate nouă

 

Pentru a sublinia situația în care se află sistemul energetic românesc trebuie să spunem că din 2015 nu a mai fost pusă în funcţiune nicio capacitate de producere a energiei electrice. În prezent, 20% din mixul energetic este asigurat de producția de energie pe bază de cărbune, componentă care include și certificatele de CO2 (al cărui preț a înregistrat în ultimul an o creștere  puternică, de la 22 de euro la 55 de euro).

 

Numărul consumatorilor vulnerabili va crește

 

Odată ce prețul energiei spot va ajunge și în factura consumatorului final, pentru mulți dintre români acest lucru va însemna sărăcia. Proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil de energie propus de Guvern va fi demolat practic de creșterea numărului de persoane aflate în imposibilitatea achitării facturilor la energia electrică, mai ales că și acum proiectul are grave carențe. Mecanismul de sprijinire a consumatorilor vulnerabili ar fi trebui să cuprindă un ansamblu de măsuri care să se extindă dincolo de acordarea unor subvenții și să aibă ca obiectiv reducerea numărului de consumatori vulnerabili și, implicit, a sărăciei energetice, dar Guvernul a decis să ignore această abordare.  Conform proiectului, la data elaborării acestui proiect, Guvernul estima că peste 400.000 de persoane vor beneficia de suplimentul pentru energie și de ajutorul de încălzire, iar cheltuielile bugetare se estimau la 115.150.000 lei în 2022 și la 259.206.000 lei în 2023. Cu siguranță însă, calculele Guvernului se vor dovedi și de această dată greșite. 

 

Prețurile energiei spot în Europa pe data de 18 august

Sursa: www.energylive.cloud


https://www.energylive.cloud/

×
Subiecte în articol: preţ energie electrică