x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Principiul vaselor comunicante la DNA. Silviu Dumitriu o înlocuiește pe Ana Dana la șefia Secției de combatere a infracțiunilor asimilate corupției

Principiul vaselor comunicante la DNA. Silviu Dumitriu o înlocuiește pe Ana Dana la șefia Secției de combatere a infracțiunilor asimilate corupției

de Ion Alexandru    |    28 Apr 2021   •   07:20
 Principiul vaselor comunicante la DNA. Silviu Dumitriu o înlocuiește pe Ana Dana la șefia Secției de combatere a infracțiunilor asimilate corupției

Unul dintre procurorii apropiați ai Laurei Codruța Kovesi, cercetat de Inspecția Judiciară pentru modul în care DNA a instrumentat, cu încălcarea Constituției, dosarul privind adoptarea celebrei OUG 13/2017, este noul șef, temporar, al Secției pentru Combaterea Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție din cadrul instituției conduse de Crin Bologa. Este vorba despre Silviu Paul Dumitriu, cel pe care, în primăvara anului trecut, fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, l-a respins să ocupe funcția de șef al Secției I din DNA. 

 

Secția de Procurori de la CSM a fost solicitată, încă din data de 9 aprilie 2021, de către procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, cu privire la delegarea în funcția de procuror-șef al Secției de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție de către procurorul Silviu Paul Dumitriu, pentru o perioadă de șase luni. Bologa a cerut ca delegarea să se producă începând cu data de 18 aprilie și a fost motivată, pe de o parte, prin faptul că respectivul procuror îndeplinește condițiile cerute de lege pentru a exercita activitatea în această funcție de conducere, că ar avea o vastă experiență profesională, deoarece, în decursul carierei, a derulat activitatea în domeniul urmăririi penale, și, pe de altă parte, că Secția a rămas fără șef.

Concret, Crin Bologa le-a arătat celor de la CSM că trebuie să constate încetarea calității în funcția de conducere a procuroarei Dana Manuela Ana, începând cu data de 16 aprilie 2021, deoarece aceasta a fost numită, cu delegare, în funcția de procuror în cadrul Parchetului European (EPPO). Iar Silviu Paul Dumitriu ar fi numai bun să o înlocuiască, deoarece are 21 de ani și 7 luni vechime în profesie și, ce să vezi, și-a dat acordul scris pentru a fi propus.

 

Ministrul liberal al Justiției l-a respins în 2020

 

În ședința din data de 13 aprilie 2021, cu unanimitate de voturi, membrii Secției pentru Procurori de la CSM au decis încetarea delegării procuroarei Dana Manuela Ana la șefia Secției de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție din DNA, începând cu data de 16 aprilie, precum și delegarea, pentru o perioadă de șase luni, până la ocuparea funcției în condițiile legii, a lui Silviu Paul Dumitriu. 

În luna februarie a anului trecut, ministrul liberal al Justiției, Cătălin Marian Predoiu, a decis să-i respingă lui Silviu Paul Dumitriu candidatura la șefia Secției I din DNA, de Combatere a Infracțiunilor de Corupție. Dumitriu era deja delegat la conducerea acestei secții, încă din data de 19 ianuarie 2019, pentru o perioadă de șase luni, iar, în ianuarie 2020, acesta a susținut un interviu, la care a fost declarat admis, pentru propunerea ocupării acestei funcții.

De altfel, Dumitriu nu este singurul pe care Predoiu l-a respins în februarie 2020. Pentru șefia Secției pe care acum Dumitriu o va conduce temporar a candidat procurorul Constantin Claudiu Dumitrescu, tot fără succes.

 

De la Daniel Morar, la Laura Kovesi

 

Dana Manuela Ana, pe care Silviu Paul Dumitriu o înlocuiește în funcție, este o apropiată a Laurei Codruța Kovesi și a lui Marius Bulancea, fost șef în DNA, actual consilier al lui Kovesi la Parchetul European (EPPO). Dumitriu se află în DNA încă de pe vremea când instituția era condusă de actualul judecător CCR, Daniel Morar, fiind susținut, spun surse din sistem, de către fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, aceeași care a susținut-o, cu toate forțele, pe Laura Kovesi să devină șefa EPPO.

Printre dosarele instrumentate de către Silviu Paul Dumitriu, menționăm ancheta “Transformatorul”, în care liberalul Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, a fost condamnat, în anul 2014, la 5 ani de închisoare, sau instrumentarea a două dosare privindu-l pe magnatul Ioan Niculae. De asemenea, Dumitriu i-a mai trimis în judecată pe fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, pe fostul primar PDL de la Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, zis “Pinalti”, și pe fosta șefă a CNA, Laura Georgescu. 

Același procuror Dumitriu a apărut într-un documentar realizat cu sprijinul unei asociații, în care se dorea îmbunătățirea imaginii lui Kovesi, fiind, totodată, cercetat în anii trecuți de Inspecția Judiciară, alături de colegii săi Jean Uncheșelu (și acesta plecat la EPPO) și Marius Bulancea în anchetarea, cu încălcarea Constituției, a dosarului vizând emiterea de către Guvernul României a Ordonanței de Urgență nr. 13/2017.

În urma scandalului din DNA, generat de apariția în presă a unor înregistrări cu Laura Kovesi cerând “decaparea unor dosare”, ca să se ajungă la premier, au fost dați afară din DNA procurorii Doru Țuluș și Mihaela Iorga Moraru, iar Dumitriu s-a poziționat împotriva celor doi.

 

 

Episodul “Vreau să-i dau un cap în gură”

 

Jurnalista Sorina Matei dezvăluia, în urmă cu patru ani, într-o postare pe contul său de socializare, că procurorul DNA Silviu Paul Dumitriu s-a autointerceptat într-un dosar pe care îl instrumenta. Potrivit sursei citate, în dosarul în cauză există o redare a unei conversații în care îi cerea unui ofițer de poliție judiciară să îl sune pe un anume Lemnaru “să se prezinte la DNA. Vreau să mai vorbesc cu golanul ăsta o dată. Vreau să-i dau un cap în gură”.

×