x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Protestele de stradă au bulversat PNL. Liberalii încearcă să se disocieze de “restricțiile lui Arafat”

Protestele de stradă au bulversat PNL. Liberalii încearcă să se disocieze de “restricțiile lui Arafat”

de Ion Alexandru    |    30 Mar 2021   •   07:40
Protestele de stradă au bulversat PNL. Liberalii încearcă să se disocieze de “restricțiile lui Arafat”

Peste 4.000 de români au protestat, în noaptea de duminică spre luni, împotriva restricțiilor noi intrate în vigoare pentru combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Manifestațiile au avut loc în 24 de localități, inclusiv în București, și au durat până dimineață. Lucru care a bulversat conducerea Executivului care, prin vocea premierului Florin Cîțu, a apelat, nici mai mult, nici mai puțin, decât la sprijinul PSD. Șeful Guvernului s-a ascuns, ieri, în spatele secretarului de stat Raed Arafat, pe care l-a introdus în ședința Biroului Executiv al PNL, pentru a explica de ce au fost impuse restricțiile contestate în stradă. Demersul premierului a iritat conducerea partidului, iar unii lideri au simțit nevoia să se disocieze de Raed Arafat, “ca să nu se creeze imaginea că PNL are vreo legătură cu măsurile restrictive luate de acesta.

 

După o noapte în care, deși, teoretic, au intrat în vigoare cele mai draconice măsuri restrictive de la ridicarea stării de urgență, în 24 de localități din România au avut loc ample manifestări de proteste, premierul Florin Cîțu a ieșit într-o conferință de presă, în care a încercat să liniștească populația. Mai mult, în premieră pentru un lider PNL, Cîțu a cerut ajutorul “dușmanilor” de la PSD. “Am văzut la PSD mesaje puțin confuze. Pe de-o parte spuneau că România e relaxată, iar acum zic că impunem restricții. Eu sunt dispus să ascult specialiștii din PSD. E momentul să stăm la masă”, a spus Florin Cîțu, spre uluirea jurnaliștilor.

Șeful Executivului a făcut această declarație înainte de a participa la ședința Biroului Politic Executiv al PNL, unde l-a invitat pe doctorul Raed Arafat, pentru a explica noile restricții introduse de autorități. Surse politice au precizat că, la ședințele anterioare, mai mulți lideri din teritoriu au contestat măsurile mai stricte pentru controlul pandemiei. În cadrul ședinței de ieri, Arafat le-a spus liberalilor că situația nu este una bună pentru că în majoritatea județelor se înregistrează creșterea cazurilor de infectări cu Covid-19.

 

Au găsit țapul ispășitor

 

Ei bine, liberalii nu au fost deloc încântați de prezența lui Raed Arafat la această ședință. Iar unii dintre aceștia s-au dovedit chiar iritați de-a dreptul. Florin Roman a scris chiar pe Facebook că “invitarea lui Raed Arafat la ședința Biroului Executiv Central al PNL reprezintă o eroare politică majoră!”. “Nu știu cine a avut măreața idee, dar greșeli de genul acesta costă politic întregul PNL! Practic, se induce ideea că PNL este partidul care se asociază cu măsurile restrictive luate de Raed Arafat, unele necesare, fără îndoială, dar altele ce ridică mari semne de întrebare!”, a adăugat acesta.

Florin Roman precizează că liberalii nu au fost niciodată consultați în legătură cu aceste măsuri. “Dar, cu toții, avem dreptul să fim informați corect și lămuriți...acolo unde avem îndoieli sau unde există semne de întrebare”, a mai scris liberalul.

 

Florian Bodog: Restricțiile se stabilesc la sediul PNL?

 

Întâmplător sau nu, reacția virulentă a liberalilor împotrtiva lui Raed Arafat vine în contextul în care, în timpul protestelor din Constanța, Timișoara, București, Galați, Brăila, Arad, Pitești, Ploiești și chiar Sibiu, s-a cerut, printre altele, demisia secretarului de stat din MAI. 

Interesant este și faptul că fostul ministru al Sănătății, social-democratul Florian Bodog, a reacționat și el cu privire la prezența lui Arafat la sediul PNL. “Am aflat cu stupoare că Raed Arafat a participat astăzi (ieri – n.red.) la Biroul Executiv Central al PNL. <> luptei împotriva COVID-19 nu avea ce să caute la o ședință politică și să dea raportul unor politruci! Oare restricțiile și măsurile - unele aberante, altele total ineficiente - se stabilesc la sediul PNL? Și măsluirea cifrelor și carantinarea localităților tot la comandă politică se fac?”, a scris acesta pe contul său de socializare.

 

Jandarmeria vânează protestatarii, pentru a-i amenda

 

Până la ora închiderii ediției, Jandarmeria Română preciza, într-un comunicat de presă, că au fost aplicate organizatorilor și participanților la aceste proteste de stradă 219 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 99.000 de lei, în principal, pentru nedeclararea manifestațiilor, desfășurarea acestora în intervalul de timp în care normele legale prevăd restricționarea circulației și permit deplasarea în afara locuinței pentru motive strict reglementate, precum și pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară.

Conform sursei citate, “în 7 dintre cele 24 de localități în care au avut loc manifestații publice, s-a depășit numărul maxim de participanți prevăzut de lege, respectiv 100 de persoane”, Jandarmeria avertizând că, “în continuare, vom analiza imaginile operative pentru identificarea și sancționarea tuturor persoanelor care au încălcat legea”. Tot la ora închiderii ediției, erau anunțate noi manifestări de protest.

 

Liderul PSD: „Cîțu și Iohannis trebuie să stea în casă. Românii trebuie să meargă la serviciu”

 

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a răspuns, în cadrul unei conferințe de presă, apelului făcut de Florin Cîțu. “Cîțu vine cu mâna întinsă la noi să cerșească ajutor. Abia cum recunoaște oficial că nu a fost în stare să facă nimic.Acum când le este frică de furia oamenilor s-au gândit să ceară ajutor”, a declarat Ciolacu. Liderul social-democrat este de părere că „Guvernul trebuie să stea în casă. Cîțu și Iohannis trebuie să stea în casă. Românii trebuie să stea afară, românii trebuie să meargă la serviciu, românii trebuie să-și ducă copiii la școală, românii trebuie să-și vadă de viața lor și, mai ales, afacerile lor trebuie să funcționeze”.

×