x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Război total între PNL și USR-PLUS. Liberalii vor ca poliția să verifice cererile de vize de flotant

Război total între PNL și USR-PLUS. Liberalii vor ca poliția să verifice cererile de vize de flotant

de Ion Alexandru    |    08 Apr 2021   •   08:40
Război total între PNL și USR-PLUS. Liberalii vor ca poliția să verifice cererile de vize de flotant

Un grup numeros de deputați PNL a inițiat un proiect de lege care lovește direct în aliații de la USR-PLUS. Actul normativ vrea să condiționeze eliberarea vizelor de flotant de proba că persoana care solicită locuiește efectiv la adresa indicată. Iar, înainte ca viza să fie eliberată, poliția trebuie să verifice dacă acest lucru este valabil. Anul trecut, USR-PLUS s-a opus condiționării dreptului la vot pentru nerezidenții dintr-o localitate, dacă aveau viza de flotant obținută cu 90 de zile înaintea alegerilor locale.

 

Proiectul aflat în dezbatere parlamentară a fost inițiat de deputatul Gigel Știrbu și a fost semnat de 42 de colegi de partid. Acțiunea vizează evidența persoanelor și actele de identitate, în sensul prevenirii turismului electoral și a “distorsionării rezultatelor alegerilor”. Motivația inițierii unui astfel de act normativ vine ca urmare a unei analize făcute la nivelul a 200 de localități, unde s-a constatat “o migrație crescută la alegerile din anii 2016 și 2020”, când “numărul vizelor de flotant a fost de 20.000 de cereri, toate emise în preajma alegerilor”. În expunerea de motive, se arată că, în anii fără alegeri, în aceleași localități cererile de eliberare a vizelor de flotant au fost de zece ori mai puține – 2.000 de cereri.

“Sunt oameni care își fac viza de flotant cu trei, patru, cinci zile înainte de ziua alegerilor. Apoi își exercită dreptul de a vota acolo, iar patru ani nu mai calcă prin acea localitate”, scrie liberalul Gigel Știrbu.

 

Declarații trimestriale

 

Astfel, se propune ca solicitantul să declare pe propria răspundere că locuiește de mai mult de 15 zile la adresa unde are locuința secundară, iar o astfel de declarație trebuie să fie dată trimestrial. Mai mult, în proiectul de lege se prevede că autoritățile trebuie să verifice în baza de date numărul mențiunilor de flotanți existenți la adresa respectivă și, acolo unde sunt mai mult de două astfel de mențiuni, vor informa poliția națională, “în vederea efectuării de verificări în teren, din care să rezulte dacă solicitanții de viză locuiesc efectiv la adresa menționată”. “Dacă poliția constată că persoanele respective nu locuiesc la adresa declarată, cererile lor vor fi respinse”, se mai arată în inițiativa legislativă.

 

Nu locuiești unde declari, nu primești viza

 

Anul trecut, în primăvară, Alianța USR-PLUS a contestă modificarea făcută de Guvernul Orban privind restricționarea dreptului de vot pentru cetățenii care dobândesc viza de flotant cu mai puțin de 90 de zile înainte de data alegerilor. Modificarea fusese inclusă în proiectul pentru care guvernul și-a angajat răspunderea și care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin. „O astfel de restricție nu poate fi justificată de fenomenul “turismului electoral” în condițiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu. Un număr foarte mare de cetățeni, studenți, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale, dacă legea este promovată în forma trimisă de guvern”, spuneau cei de la USR-PLUS.


 

 

 

×