x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Ţăranii meseriaşi în faţa Bac-ului profesional. Ai lu' Moromete optează pentru reînfiinţarea şcolilor profesionale

Ţăranii meseriaşi în faţa Bac-ului profesional. Ai lu' Moromete optează pentru reînfiinţarea şcolilor profesionale

de Paul Rogojinaru    |    23 Sep 2012   •   15:52
Ţăranii meseriaşi în faţa Bac-ului profesional. Ai lu' Moromete optează pentru reînfiinţarea şcolilor profesionale

Recent trecut de plenul Senatului, pe hartie, bacalaureatul profesional da senzatia ca poate rezolva o mare parte din problemele invatamantului romanesc. Daca va avea efectul scontat la angajator, asta va ramane de vazut, insa cert este faptul ca ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, pare foarte optimista:'Prin bacalaureatul profesional dorim sa intarim competentele profesionale , sa il facem pe absolvent atractiv pentru angajator. Diploma de bacalaureat profesional este un permis pentru piata muncii, este o solutie pentru elevii care ingroasa randurile somerilor'. La randul lor cu gandul la scolile profesionale de pana in '89, prin care au trecut ei insisi, cand elevilor li se asigurau locuri de cazare in camine, li se dadeau haine, burse sI li se incheiau contracte de munca pe perioade de cativa ani cu intreprinderile angajatoare, taranii din Silistea-Gumesti, judetul Teleorman, par a primi cu acelasi optimism ideea acestui nou tip de bacalaureat.

Diploma sI borcanul cu muraturi
Cu grija anuntatelor ploi sI de teama sa nu le ramana cocenii nestransi pe camp, aproape toata comuna Silistea-Gumesti era pe tarla. Carutele, unele incarate pana in varf, altele goale in drum spre lanurile de porumb, se vanturau pe ulite luandu-se la intrecere ca intr-o competitie sportiva. Atmosfera era calda, prietenoasa, tomnatica. In fata carciumii lui Cristian Botoghina, zis al lu' Bucuresteanu, unde altadata se tineau adevarate adunari satesti, doar 4-5 musterii mai combateau anemic la o bere sau la o tuica. Dintr-o caruta oprita in mijlocul drumului coboara unul cu un borcan (de sticla) de dovlecei in otet in mana. "Desfaceti-mi, ba, sI mie borcanu' asta, ca ma chinuiesc cu el de azi dimineata'. Marin Ilie Botoghina, zis Bucuresteanu, tatal lui Cristian, ia borcanul sI incepe sa-i loveasca ritmic capacul cu dosul palmei. "Ba, l-am lovit sI eu, da' n-a cedat, al dracu'!' "Cu ciocanul ai incercat? Ca doar esti meserias, nu absolvent de facultate!', intreaba candid Bucuresteanu in rasetele celorlalti. Capacul se deschide sI omul pleaca linistit la ale lui. "Ati vazut, ma, ca ala al lu' Minita n-a luat nici in toamna bacalaureatul? Ce s-or face copiii astia? Ce s-o alege de ei? Acu' singura lui sansa la anu' e bac-ul ala profesional, de-l inventara astia. Da' cum dracu' sa-l ia sI pe ala profesional, cand la scoala n-a facut practica la nici o meserie? Ziceti voi, da' pe vremea lu' Ceausescu se facea sI carte sI existau sI licee profesionale sI scoli de meserii!' "Da, ma, am auzit sI eu de bac-ul asta. Da' in conditiile in care elevii nu fac in scoli practica profesionala, in ateliere ori in fabrici, bac-ul profesionalului e ca membrul calului', rade Petre Costea, zis al lu' Lioara.

"Biletul boului'
Al lu' Lioara era imbracat ca de oras, pleca la fiica-sa la Bucuresti si-n asteptarea vehiculului de transport bea o jumatate de vin asezat pe bancuta. Cand i-a fost vremea, facuse opt clase primare, trei ani de profesionala sI ucenicia la locul de munca, in meseria de electrician auto. Artagos, mai mereu Gica-Contra, vorbeste tare spre ceilalti:'Ba, credeti voi ca sI cu bac-ul profesional copiii astia or sa gaseasca sa se angajeze? Ca angajatorul vrea oameni cu experienta, nu d-astia care ies de pe bancile scolii sI nu stiu nici o meserie. Cel mai bine era daca infiintau din nou scolile profesionale, te tineau in internate, iti dadeau bani, haine sI faceai doua trimestre carte sI unul practica. Te duceai, nenica, in atelier, trageai de bomfaier, faceai un ciocan, o piulita fluture sI invatai ceva practic. Urma sa fii sudor? Te duceai sI te invata cum sa dai cu electrodu', cum sa sudezi o teava. Da' astia acuma nu stiu nici sa tina aparatul de sudura in mana, nici sa dea cu ciocanul si-ti rupe panza de bomfaier din prima. Acu' habar n-am cati copii or sa vrea sa se duca la scoli profesionale. La randul lor parintii, care si-au visat copiii studenti sI s-au trezit cu ei someri, ar trebui sa vada care este capacitatea copilului. Ca nu toti pot sa ajunga mai ingineri sau mari oameni de stiinta, unii mai trebuie sa fie sI buni meseriasi. Aici parintii trebuie sa-i testeze. Sa stiti ca un copil de clasa a VIII-a simte daca poate ajunge inginer sau doctor. Chiar el poate sa spuna parintelui sa-l dea la o scoala profesionala. Tot raul din invatamantul din tara asta l-au facut universitatile particulare. Cu inscrieri fara examen, cu examene platite, i-au facut pe bietii parinti sa creada ca fiii lor vor ajunge toti intelectuali, ca le da ei diploma aia fara valoare, "biletul boului', cum se zicea odata. E, le-a dat "biletul', copiii n-au invatat nimic si-au ajuns someri cu diploma, taximetristi sau ospatari. Bine e? Or sa se intoarca ei iar la vorba aia ca "meseria e bratara de aur'. Singurii meseriasi au mai ramas aia de 58-60 de ani'

Fetele lu' tata
Cum n-avea prea multi clienti, al lu' Bucuresteanu se aseaza pe bancuta si-i tine isonul:'Ba, n-or sa-si mai permita d-acu' toti prostanacii sa faca facultati. Cerne sita, nu? Trebuie sa mai munceasca, ma, sI cineva, nu toata lumea ingineri, economisti, consultanti juridic! E in declin invatamantul, n-ati vazut ca sI profesorii pana se titularizeaza e vai de steaua lor? D'aia sI copiii se duc la scoala in dorul lelii, nu invata nimic, vor la facultate sI n-are cine sa-i angajeze, ca habar n-au de-o meserie, daramite sa mai aiba cunostinte solide. Ba, eu am doua fete. Daca o sa vad ca nu sunt aplecate spre carte, eu o sa le indrum spre licee tehnice sI spre bac-ul profesional! Clar e ca trebuie sa se incurajeze scolile profesionale iar intreprinderile sa faca contracte de angajare cu elevii acestora. In sistemul socialist nu se punea problema, dar acu' mai are patronul unei fabrici garantia ca nu da faliment in 10 ani? Atunci pe ce baza sa mai incheie contracte de angajare? Dar sI parintii strica. Pai, daca vezi tu ca plodu' tau ia abia nota trei la examenele de capacitate in generala, de ce dracu' il mai dai la liceu? Da-l la profesionala sa se faca bucatar, patiser, ospatar. Dar vorba ta, astia cu universitatile particulare n-or sa stea cu mainile-n san, or sa gaseasca ei o chichita sa-i bage sI pe aia cu bac-ul profesional sI sa le dea, cum era odata, o diploma de subinginer'.

"Sapa porumbului nu cere diploma'
In tinerete, Dumitru Dogaru, zis nea Lae, pe langa cele sapte clase generale facuse sI o scoala de brigadieri. A intrat in productie, dar cum se desfiintasera scolile tehnice , in '55, nea Lae s-a inscris la scoala de maistri. Dupa absolvire, diploma obtinuta era echivalentul uneia de subinginer. "Bac-ul profesional? Nu este o idee rea, dar numai sa aiba posibilitatea sa li se dea de lucru. Pe vremuri erau binevenite scolile profesionale, ca la sfarsit aveai unde lucra. Aveam industrie, aveam siderurgie, se lucra pe santiere ca zidar, constructor, macaragiu. Acu' unde lucrezi? Daca angajatorilor li se vor face niste facilitati, poate or sa plateasca ei scolarizarea elevilor sI o sa-i angajeze. Dar li se face? Ideea cu bac-ul profesional e buna, ca tara mai are nevoie sI de meseriasi'.

De alaturi, Stelian Popescu, zis Groparu, ii ia vorba din gura:'Asa e, nea Lae, eu am facut liceul industrial la Rosiorii-de-Vede, profil electromecanic. Acesta a fost norocul meu, c-am avut o meserie. Da' astia de azi ce mai fac? Elevii din ziua de azi fac practica in parcuri, in cluburi, in baruri. Daca te duci intr-un parc in Rosiori acuma, n-ai loc sa stai p-o banca! Toti sunt incarligati, baieti sI fete, cu tigari, cu bautura. Noi vorbim p-acilea de bacalaureate sI de facultati iar ei sunt tufa de Venetia!' Al lu' Lioara se ridica precipitat de pe bancuta:'Lasa-i, ba, sa fie tufe ca se intorc ei la sapa! Pai pamantul nu trebuie sa-l cultive cineva, ca noi murim maine-poimaine? Functia de taran n-o mai vrea nimeni, sau nu e de nasul lor? Toti vor cu facultati, toti vor cu meserie, da' painea cine-o mai produce? Ba, sapa pamantului nu cere niciun fel de diploma! Hai, va salut meseriasilor, ca mi-a venit autobuzul!' In zambetele tuturor al lu' Lioara urca tantos in masina. In urma lui atmosfera ramane calda, prietenoasa, tomnatica.

×