x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Centrul Vechi așteaptă EURO cu bere, mici și „Cade tencuiala”

Centrul Vechi așteaptă EURO cu bere, mici și „Cade tencuiala”

de Adi Munteanu    |    09 Iun 2021   •   07:10
Centrul Vechi așteaptă EURO cu bere, mici și „Cade tencuiala”

Duminică, 13 iunie, se va disputa primul din cele patru meciuri programate la București în cadrul Campionatului European de Fotbal EURO 2020. Oponentele sunt Austria și Macedonia de Nord, și odată cu echipele sunt așteptați și aproximativ 10.000 de susținători din ambele țări. Cum atracția principală rămâne Centrul Istoric al Capitalei, patronii de restaurante și terase s-au pregătit pentru consumații peste media obișnuită și speră să se acopere și gaura financiară provocată de pandemie.

 

Trei zile au rămas până la debutul celui mai important eveniment fotbalistic organizat vreodată în România, ediția jubiliară a Europeanului de fotbal. Cum suporterii echipei noastre nu sunt bucuroși, naționala noastră ratând calificarea, pentru proprietarii locațiilor din Centrul Vechi evenimentul este mană cerească. „Sincer, deși țin cu echipa României, din punctul de vedere al business-ului, mie îmi convine mai mult așa, cu turiști străini mai mulți. Suporterii naționalei noastre n-ar fi venit toți în Centru, majoritatea s-ar fi oprit pe la terasele de pe lângă locuințe. Pe când străinii, de la ambele echipe, vor veni toți aici”, spune, încrezător, Marian, administrator la o terasă. Nu departe, pe o clădire nelocuită tronează un imens afiș: „Atenție cade tencuiala!”. „Tot ce sper este să nu se întâmple vreun incident. Au mai căzut bucăți de tencuială. E păcat de casele astea. Până nu de mult se mai strecurau oamenii străzii și dormeau înăuntru, dar jandarmii i-au evacuat de acolo. Dar tot în paragină au rămas. Primăria ar trebui să facă ceva cu aceste clădiri. Uitați și dumneavoastră contrastele. Local amenajat după ultimul standard lângă o clădire abandonată în pericol de prăbușire”,  mai spune Marian.

„De anul trecut eram pregătiți”

Pe Smârdan, la o terasă se lăcuiesc mese și scaune. „Le-am lăcuit și anul trecut, dar ne-a închis pandemia, le-am băgat în subsol claie peste grămadă și s-au zgâriat. Eram pregătiți și anul trecut. Schimbasem plasmele cu unele mai mari, să se vadă mai clar meciurile, antamasem și doi bucătari din Italia pentru paste și pizza. Din păcate, din toate astea am rămas cu o pagubă de aproape 100.000 de euro. Teoretic, dacă la meciurile astea patru vor veni turiști mulți, ne revenim binișor. Apoi vine și vara, se mai relaxează și restricțiile, vin petrecerile de după bacalaureat și admitere la facultate. Va fi un sezon plin, care pornește în forță cu acest EURO”, ne spune un domn ce pare a fi șeful, dar care muncește cot la cot cu ceilalți. Alături, o terasă este deja plină de clienți. „În zilele alea vom pleca din București. O să fie nebunie pe aici”, spune un domn cu o bere în față. „Ia spune, o să mărești și prețurile când vin străinii?”. „Poate o să le măresc puțin, dar o să facem happy hour, o să avem tot felul de oferte”.

Cerșetorii își fac și ei încălzirea

Mai jos puțin, pe strada Smârdan, un cerșetor își pregătește repertoriul. „Îi iau la sentiment. Să câștige echipa lor, că iasă campioni, să alea-alea. Banu’ să iasă, că ăștia dau euroi. Decât să nu mă alunge poliția. Dar o iau pe altă stradă și tot o să pice ceva, n-are cum să nu pice. De furat, vă jur, nu fur nimic. Doar dacă dau ei ceva, dar nu fur”. 

În capătul străzii, un echipaj de poliție. „Ce-o să faceți cu cerșetorii și cu oamenii străzii pe perioada EURO?”, îi întreb. „Din păcate or să vină mulți, dar vom fi și noi mai multe echipaje. Vom preveni toate incidentele, furturile sau eventualele conflicte. Vor fi și mulți civili cu ochii-n patru. Vom păstra liniștea în zonă”.

Pentru austrieci - bere. Pentru macedoneni și ucraineni - tărie

Sâmbătă și duminică multe străzi din zonă vor fi închise circulației auto. Și asta-i bucură pe proprietarii de terase. „O să fie liniște, lumea se va plimba pe Calea Victoriei, vor merge din restaurant în restaurant, de la o terasă la alta. Asta e bine pentru toți. Toți trebuie să trăim aici, să achităm chiriile astea mari”. Cum s-au pregătit? „Pentru suporterii austrieci am pregătit multă bere și mult vin. Pentru ceilalți, macedonenii și ucrainenii, am făcut stoc de tărie. Țuică, votcă, șliboviță”.  Cu mâncarea? „Mici! Mulți mici! Dar avem și alte feluri de mâncare, însă pe o vânzare mare de mici ne bazăm. Avem o carmangerie bună care ne aprovizionează și îi dăm pe spate, fie ei austrieci, macedoneni sau ucraineni”. Români? „Fără români zilele astea. Cred că e mai bine că nu ne-am calificat. Ne făceam încă o dată de râs. Păi, crezi că mai veneau ai noștri după ce ne băteau toți?”.

Cum întâmpinăm suporterii străini: trenuri elegante și mormane de gunoi

Am făcut traseul pe care-l vor urma și suporterii începând de sâmbătă, pentru meciul Macedonia de Nord - Austria, de la Otopeni până în Centrul Istoric, folosind trenul și metroul.  

Otopeni-Centru, în jumătate de oră

Primul impact pe care-l vor avea turiștii care sosesc la București cu avionul este gara nouă de la Aeroportul Otopeni, curată, și trenurile spre București, garnituri alese, printre cele mai curate și îngrijite, însă pe drum impresia se va schimba. Pe marginea căii ferate zac mormane de gunoi, iar peisajul este unul dezolant. „Nu este deloc o priveliște frumoasă. Ce face un turist când vine prima oară într-o țară străină? Se uită pe geam. Și ce vede? Puteau să facă un pic de curățenie, să strângă gunoaiele astea, uitați și dumneavoastră ce se vede de la geam. E urât. Iar asta este prima impresie pe care și-o face un străin care vine la noi. Asta le arătăm? Cu asta ne lăudăm? Le mai și spunem că Bucureștiul este «Micul Paris». Merg pe ruta asta de mai bine de 15 ani și singura schimbare este mai mult gunoi pe lângă șină”, spune nașul trenului Otopeni - București Nord.

După 15 minute trenul ajunge în Gara de Nord. Nici ea nu arată minunat. Zeci de dale crăpate, coșuri de gunoi ruginite și senzația că nu a mai fost făcută o curățenie pe peroane de ani. Cobor la metrou. E mult mai bine, la metrou a fost mereu curățenie, iar în 15 de minute se ajunge la Piața Unirii, locul de intrare în Centrul Istoric. Ieșirea de la Unirii 1, pustiită de dughene și chioșcuri, arată ca un lung tunel în care s-au purtat războaie, cu pereți decolorați și cu urme de polizor. Ici-colo mai dai și peste o bucată de cornier lăsată de cei alungați cu business-ul lor cu tot. 

Ajunși la suprafață, turiștii, neobișnuiți, trebui să fie atenți pe unde merg. Dalele de pe trotuar, unele sunt sparte, altele trăncăne și „dansează”, astfel că te poți împiedica la fiecare pas. Nici intrarea de pe Lipscani nu arată mai bine. Clădiri abandonate, pereți scorojiți, multă mizerie pe jos și nelipsitul Gelu, cerșetorul locului. Abia după 200 de metri turistul ajunge în zona interesantă a Centrului Vechi, cu terase una lângă alta și unde proprietarii se îngrijesc de curățenia locului. Totul este ca acest turist să nu se răzgândească până ajunge „la lumea bună”, fie să nu intre pe Lipscani.

 

Campionatul European de Fotbal debutează vineri 11 iunie. Bucureștiul va organiza patru meciuri pe Arena Națională: duminică 13 iunie, Austria - Macedonia de Nord; joi 17 iunie, Ucraina - Macedonia de Nord; luni 21 iunie, Ucraina - Austria; și luni 28 iunie, o optime de finală.

 

Interesant este că acum 31 de ani, pe 13 iunie veneau minerii. Acum vin turiști din străinătate. Însă și atunci, și acum, Centrul Bucureștiului este la fel de neîngrijit.

Sorin, patron de restaurant

 

La cum joacă naționala noastră, e mai bine că nu s-a calificat la EURO. N-am fi avut client niciun microbist român. Nu veneau ei până în centru după înfrângeri.

×
Subiecte în articol: centrul vechi