x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje "Lumea este plină de frumuseţe, dar numai pentru cei care au ochi să o vadă!"

"Lumea este plină de frumuseţe, dar numai pentru cei care au ochi să o vadă!"

de Carmen Anghel    |    25 Mai 2013   •   00:01
"Lumea este plină de frumuseţe, dar numai pentru cei care au ochi să o vadă!"
Sursa foto: Ion Paciu

Sunt vorbele unui om care, cu o singură imagine, într-o o clipă, poate spune povestea unei vieţi. Ion Paciu. Fotograf. Este un român stabilit la Londra. Nu doar fotografiază, ci îi învaţă şi pe alţii să o facă, la  şcoala sa de fotografie.

Pe site-ul său http://www.photoion.co.uk/ sunt prezentate toate tipurile de fotografii pe care le realizează- “corporate, fashion, editorial, portrait, events, advertising, glamour.” Ion Paciu şi  partenerii săi, Tatiana Zigar şi Christian Păun. Imaginile sunt greu de povestit, nici nu ne propunem. Trebuie să le vezi. Eşti surprins, trăieşti stări diferite. Ca atunci când treci agale printr-o galerie de artă. E frumos. “Subiectul meu preferat este descoperirea de frumos în aproape orice loc din lume.”, declară Ion Paciu. În orice loc din lume, nu numai în situaţiile aranjate în studio sau la evenimente. Frumosul din oameni, din noi înşine. Aşa că ne-am hotărât să povestim despre un proiect interesant, care poate părea simplu, la prima vedere. Să fotografiezi oameni necunoscuţi pe stradă. De fapt, Ion Paciu mi-a trims link-ul.  Să mă uit, să privesc, să mă minunez, să înţeleg.  “Oameni pe care nu îi ştiam”.

“Proiectul «Oameni pe care nu îi ştiam» îşi propune să ajute oamenii să se descopere, să realizeze cât de frumoşi sunt şi pentru a le reaminti de cât de multe lucruri frumoase suntem înconjuraţi. Ei bine, suntem cu toţii mai ocupaţi sau foarte ocupaţi cu sarcinile de fiecare zi: să mergem la cumpărături, să socializăm, să luăm copiii de la şcoală etc. Totul se face în grabă, uitând să privim în jur pentru a vedea adevărata frumuseţe a acestei lumi: sinele nostru interior!” spune artistul.

“Oameni pe care nu îi ştiam” este un proiect( realizat în 2012) pe care artistul l-a început vrând să pună în lumină nouă fotografia de portret. “Cine locuieşte în Londra, ştie că  e oraşul în care fiecare om se uită înainte, nu poţi privi oamenii în ochi, pentru că ei îşi doresc să păstreze pentru ei viaţa privată. “

Profesia sa l-a făcut să meargă mult pe jos, pe îndelete prin Londra, zi şi noapte, şi “am avut posibilitatea de a vedea atât de multe lucruri din jurul meu, dar cel mai important: oamenii.” Oamenii grăbiţi să meargă la lucru, dimineaţa, la cumpărături, oamenii din pieţe,  cei aflaţi la plimbare, cerşetori, cei care fac jogging, bătrâni şi tineri, bărbaţi şi femei, britanice sau străine. “Fotografia de portret este o muncă grea şi necesită stabilirea unei relaţii puternice cu modelul dvs., în scopul de a obţine expresia dorită, pentru a obţine starea de spirit, pentru a accesa sufletul, sfătuieşte Ion Paciu pasionaţii de fotografie, pe site-ul său. Acesta nu este un lucru uşor şi de multe ori  se vor produce sute de imagini doar pentru a realiza cât de greu este de a obţine povestea unei persoane.”

Proiectul său nu a fost uşor, dar i-a încântat sufletul.
“Imaginile pentru acest proiect au fost făcute ad-hoc pe stradă, în magazine, baruri şi staţii de tren, utilizând, pentru cele mai multe dintre ele,  lumina naturală şi foarte rar lumina artificială, a blitz-ului  de la aparatul foto. Doar ajustări minore au fost făcute în post procesare, inclusiv conversia în alb şi negru. Fiecare persoană care apare în aceste imagini a fost, la momentul fotografierii, un străin pe care l-am oprit pe stradă şi i-am  cerut să pozeze pentru mine. Ei sunt oameni pe care nu îi ştiam. Cu mulţi dintre ei am păstrat legătura şi unii au devenit prietenii mei. Unii dintre ei au devenit modelele mele la  cursurile de fotografie pe care le predau elevilor mei.

Ce a ieşit- portretele, poveştile oamenilor – esenţialul din ei, scris în câteva rânduri de fotograf-l-a mulţumit pe fotograf şi i-a impresionat profund pe cei care îi vizitează opera on-line. “Salut Ion!. Îmi place ceea ce spui despre fotografie, despre utilizarea ei pentru a vedea cu alţi ochi lumea din jur; nu ştiu nimic despre fotografie, dar simt că am nevoie să încetinesc ritmul pentru a mă conecta la lumea din jurul meu şi la mine. Mi-aş dori să fac un curs de fotografie. Grace”
"Oameni pe care nu îi ştiam”- peopleididntknow.co.uk  este un omagiu adus naturii umane, artei fotografice şi o căutare de a aduce laolaltă sufletele solitare ale londonezilor.”, încheie Ion Paciu.

Trăieşte şi munceşte la Londra, are succes, este într-o continuă competiţie pentru asta, este membru al "The Royal Photographic Society", dar de România nu s-a rupt şi nici de Caracal, oraşul său natal. Revine, periodic, să se încarce. Şi, de ce nu, să arate lumii şi frumuseţea oamenilor de pe aici.

Pentru că este un oltean glumeţ, mi-a trimis următorul mesaj: “Dacă vrei să faci un articol tare, ai informaţie foarte multă despre mine şi despre activităţile mele ca fotograf şi profesor pe facebook, pe blogul nostru de la şcoală”www.photoion.co.uk; www.ionpaciu.co.uk
www.peopleididntknow.co.uk; www.londondigitalphotographycourses.co.uk

Iar eu vă spun: dacă vreţi să aflaţi totul despre Ion Paciu, artistul şi profesorul de fotografie, vizitaţi aceste site-uri.

 
Mai departe am selectat câteva fotografii din seria “Oameni pe care nu îi cunoşteam”. Fiecare este o lume, iar Ion Paciu a surprins asta în privirea şi în atitudinea modelelor sale necunoscute. O lume frumoasă.

Fata din Londra
Ţineam un curs, iarna trecută, era târziu, când am văzut o fată afară,  în faţa unei cafenele. Le-am cerut studenţilor mei să-mi dea un minut, am alergat după fată şi am rugat-o să îmi fotografieze.
Era aproape întuneric, lumina era slabă, prin urmare, am fost îngrijorat când am apăsat declanşatorul că imaginea nu va fi foarte clară.(...)M-am uitat la ecran şi, mulţumesc lui Dumnezeu, imaginile fost destul de clare. Mulţumesc. Imagine făcută pe stradă folosind doar lumina naturală.

Cinzia este din Italia, ea trăieşte şi lucrează în Londra. Face restaurare de pictură. Am întâlnit-o la Londra, era la braţul unui foarte bun prieten al ei (Jon pe care voi posta un portret în postul următor). I-am văzut imediat în mulţime. (...). Ea a pozat pentru mine cu o plăcere imensă şi am fost atât de fericit când am văzut imaginea de pe ecranul camerei mele. Mi-am dat seama repede că am capturat o altă poveste mare.(...) Imagine realizată pe stradă utilizând doar lumina naturală.

Jon. Aici este Jon, prietenul Cinziei. Nu era un subiect de ratat. Jon a fost puţin reticent, dar în cele din urmă a fost de acord să se confrunte cu camera mea pentru câteva secunde, şi exact atât mi-a luat pentru a obţine povestea lui! Toată lumea a fost fericită şi după ce ne-am schimbat datele noastre de contact şi am avut o mică discuţie, era timpul pentru o bere. Multumesc Jon. Imagine realizată pe stradă utilizând doar lumina naturală.

Ka Wai Lo. Este studentă la arte, în Londra.
Dominque, din Jamaica. Face modeling.
Zein ester născut din tată jamaican şi mamă englezoaică. Este instructor de gimnastică.

Pe Ashley l-am întâlnit aproape de South Bank Royal, unde lucrează ca manager de securitate la Royal Festival Hall. Mi-a luat un pic de timp să-l conving să se confrunte cu aparatul de fotografiat. Nu a fost nici o cale să-şi ia aparatul din ureche, de fapt, cred că a fost un fel de gadget de comunicare; a dorit să-l păstreze în cazul în care apărea vreo urgenţă. Am rămas prieteni şi ţinemn încă legătura. Mulţumesc Ashley

Ellie. Pe Ellie am întâlnit-o în apropierea Pieţei alimentare din spatele Royal Festival Hall. O văzusem şi mai devreme, la Podul Jubilee, dar nu i-am cerut să pozeze pentru mine, eram puţin nervos, nu ştiu de ce. Am revăzut-o apoi, era cu un prieten şi, când i-am cerut să pozeze pentru mine, a fost de acord, fără nici o ezitare. Părinţii ei sunt din Scoţia şi Ţara Galilor, iar ea studiază teatrul, la Londra. Foarte rar ajungi să cunoşti un astfel de personaj fascinant şi expresiv.
Hadley. Nu îmi venea să cred când am văzut-o pe Hadley. Înainte de a o fotografia, am stat de vorbă. Mi-a spus că, uneori, simte că se pierde în timp, că aparţine unei alte perioade, trecute. A pozat pentru mine cu pasiune, cu atitudine şi uşurinţă. Am fost foarte încântat să o fotografiez. Mulţumesc Hadley.

Miss.
Un personaj foarte captivant este această Doamnă, pe care Ion Paciu a întălnit-o în Camden Market, în Londra. Şi ea a acceptat să fie fotografiată. Adevărata sa poveste însă, artistul nu a aflat-o niciodată.

×