x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje România văzută de la Harvard. “Cu ocazia alegerilor, țara voastră intră în prim-planul presei americane prin fraude electorale, coadă la voturi plătite în satele țigănești, mita electorală și altele”

România văzută de la Harvard. “Cu ocazia alegerilor, țara voastră intră în prim-planul presei americane prin fraude electorale, coadă la voturi plătite în satele țigănești, mita electorală și altele”

de Cristinel C. Popa    |    25 Mai 2016   •   21:58
România văzută de la Harvard. “Cu ocazia alegerilor, țara voastră intră în prim-planul presei americane prin fraude electorale, coadă la voturi plătite în satele țigănești, mita electorală și altele”

Țara noastră văzută de un profesor de la universitatea numărul unu a lumii: Harvard University, SUA. Am avut o întâlnire cu profesorul Martin Nowak de la Harvard cu ani în urmă, apoi am continuat să corespondez cu el. De mai multe ori s-a exprimat cu privire la cum percepe el România, politicienii, mediul academic, omul de rând. E interesant de auzit aceste lucruri de la o somitate în domeniul științelor cum este profesorul Nowak. De altfel, cine ar fi ratat discuțiile cu un om de știință de un asemenea calibru? Puțini în lume se pot lăuda cu merite asemănătoare. Martin Nowak studiază viața prin prisma ecuațiilor matematice. Profesor mai întâi la Oxford, apoi la Princeton, actualmente titular la matematică și biologie la Harvard. Profesor de matematică și biologie al prestigioasei universități Harvard din 2003, Nowak este fondator și director al Programului de Dinamică Evolutivă, domeniu care studiază formulele matematice ce descriu elementele constitutive ale procesului de dezvoltare. Nowak aplică matematica în diferite aspecte ale biologiei. El se numără printre puținii oameni capabili să răspundă la întrebarea “Cum arată viața în ecuații matematice?” Și, implicit, care sunt consecințele crizelor economice în traiul de zi cu zi. De asemenea, am încercat să aflu de la el cum se face învățământ la cel mai înalt nivel și, prin comparație, să vedem cât de jos stă România în această privință.

 “Doar comuniunea și colaborarea mai pot salva țara voastră!”

L-am întrebat cum percepe el țara noastră de la Harvard, universitatea nr. 1 a lumii. Evident, a aflat de România, întrucât colaborează cu studenții români de acolo. Îmi explică faptul că țara noastră intră în prim-planul presei americane în special cu ocazia alegerilor, și atunci știrile nu sunt dintre cele mai bune: fraude electorale, coadă la voturi plătite în satele țigănești și multe altele. “Un lucru pozitiv care iese în evidență este mediul academic românesc, care se detașează de celelalte domenii”. Îl întreb ce ar putea face politicienii pentru a scoate țara din impas. Ce ar putea face președintele împreună cu ceilalți factori politici pentru a scoate țara din situația dificilă în care se află? În ce privește președintele, mi-a spus că preferă să se abțină de la vreun comentariu, în ce privește politicienii, da, poate da un sfat. “E nevoie de multă colaborare și înțelegere, de multă comuniune și gândire pozitivă, de multă muncă, altfel e greu să o scoateți la capăt”, a spus prof. univ. dr. Martin Novak. Știind că este profesor de matematică și aflând de rezultatele sale în domeniul vieții obișnuite prin aplicarea unor formule matematice, îl întreb ce rezultat a obținut aplicând formulele matematice situației economice dificile, crizelor ce se succed de-a lungul anilor. Răspunsul a fost unul asemănător, formulele au dus la concluzia că e nevoie de solidaritate între oamenii, și în principal între politicieni. Cu alte cuvinte, luptele politice, care sunt declanșate de la vârful statului în jos, nu fac decât rău, mai ales în vemuri grele. Nowak e impresionat ușor negativ de pompa exagerată și festivismul românilor în general, inclusiv în mediul academic și a dat de înțeles că tocmai o astfel de abordare ne depărtează de eficiență. Acolo, la Harvard, fiecare știe ce are de făcut și o face cu foarte mult profesionalism. Tocmai de aceea a ajuns la universitatea numărul 1 a lumii. “Altruismul și iertarea, solidaritatea și munca: astea sunt soluțiile, inclusiv în mediul academic”, a subliniat profesorul.

 

 “Omenirea va ajunge în cele din urmă în câțiva ani la echilibru”

Nowak e recomandat pentru a da sfaturi de acest fel datorită meritelor sale științifice deosebite. De altfel, el a colaborat cu un laureat Nobel (Manfred Eigen) mai mulți ani pentru mai multe dintre cercetările sale. Ca fost cercetător la Oxford și autor al unor descoperiri menționate elogios în reviste precum Science și Nature, prof. univ.dr. Martin Nowak a ajuns la un înalt prestigiu internațional. Una dintre descoperirile sale importante se referă la demonstarea prin metode matematice a faptului că SIDA nu este provocată de HIV prin degradarea progresivă a sistemului imunitar, ci este un eveniment catastrofal, declanșat atunci când virusul se diversifică în atât de multe tulpini diferite, încât sistemul imunitar este copleșit în cel mai scurt timp. Acest rezultat a fost înregistrat în timpul stagiului de cercetare pe care l-a condus în domeniul biologiei matematice desfășurat la Universitatea Oxford. Apoi Nowak a ajuns la Universitatea Princeton și a devenit primul om de știință care a fundamentat studiul evoluției limbajului uman. Rezultatele în această privință au venit atunci când profesorul a considerat evoluția dintr-o perspectivă mai largă decât modificările strict genetice. De altfel, aplicând matematica în diferite aspecte ale biologiei, profesorul Nowak a avut descoperiri marcante în ce privește înțelegerea geneticii cancerului și a dinamicii bolilor infecțioase. Într-una din cărțile sale, profesorul Nowak arată cum dinamica evolutivă se aplică la probleme critice din lumea reală, inclusiv progresia bolilor virale, virulența agenților infecțioși, mutațiile imprevizibile care duc la cancer, evoluția altruismului și chiar cea a limbajului uman. El aduce o pledoarie clară și convingătoare cu privire la faptul că orice sistem de viață poate fi înțeles în termenii dinamicii evolutive. Din acest punct de vedere, Nowak a aplicat în formule matematice și cazul tendințelor crizelor mondiale, rezultatul fiind acela că omenirea va ajunge în cele din urmă în câțiva ani la echilibru. O temă predilectă a sa de cercetare este și perioada de înaintea vieții (pre-viața), un studiu formal asupra originii evoluției, în care încearcă fundamentarea matematică a trecerii de la non-viață la viață, fiind convins că “indiferent de modul în care va fi înțeleasă biologia, totul ține de găsirea ecuațiilor matematice corecte”.

 

Profil. Profesor ilustru la cea mai titrată univrsitate a lumii

Rezultatele cercetărilor sale s-au concretizat în peste 300 de articole publicate ca autor unic sau cu alți colegi în reviste și publicații științifice de prestigiu, cum ar fi Science, Nature și Proceedings of the National Academy of Sciences. Meritele sale au fost recunoscute prin premii de excelență oferite de universitățile Oxford, Stanford, Berna, Indiana, Cornell și Institutul Regal din Marea Britanie. Austriac prin naștere, Nowak a studiat biochimia și matematica la Universitatea din Viena, a continuat la Universitatea din Oxford între 1989 și 1998, apoi la Princeton până în 2003, când a ajuns la Harvard, unde a început ca director de departament. Este laureat al unor numeroase prestigioase premii: Oxford Memorial Prize, Premiul Albert Wander al Universității din Berna, Premiul Societății pentru matematică și biologie Akira Okubo, Premiul Roger E. Murray acordat de către Institutul de Cercetare Cantitativă în Finanțe, dar a obținut și alte distincții de la universități ca Stanford, Cornell, Indiana și Institutul Regal din Londra. Nowak ține prelegeri de succes în întreaga lume pe teme științifice serioase.

 

 

×