x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special România, “pitorească” inclusiv la vreme de alegeri. Un primar decedat a fost ales, alt primar a murit după ce a fost ales

România, “pitorească” inclusiv la vreme de alegeri. Un primar decedat a fost ales, alt primar a murit după ce a fost ales

de Ion Alexandru    |    29 Sep 2020   •   11:04
România, “pitorească” inclusiv la vreme de alegeri. Un primar decedat a fost ales, alt primar a murit după ce a fost ales

Oltenii din două localități s-au confruntat cu situații tragice și inedite la scrutinul de duminică. La Deveselu, a fost reales un primar care decedase, de COVID, cu zece zile înainte de alegeri. În schimb, primarul reales al comunei Sadova a murit de infarct la scurt timp după ce a aflat că a câștigat alegerile. În schimb, edilul liberal din Sârgeorz Băi, care și-a filmat fiica dezbrăcată și umilită, a primit încă un mandat. La Prahova, deși a recunoscut că a făcut sex cu minore în sediul primăriei, alt liberal a fost reales. Iar cel puțin doi edili condamnați definitiv au fost preferați să conducă localitățile pentru care au candidat.

 

În localitatea Deveselu, județul Olt, locuitorii l-au ales în funcția de primar pe edilul decedat cu 10 zile înainte de organizarea alegerilor. Imediat ce au fost anunţate rezultatele parţiale ale alegerilor, localnicii au mers la cimitir, într-o procesiune de felicitare-comemorare a edilului Ion Aliman (PSD), reales post-mortem. Unul dintre foștii consilieri locali ai Primăriei din Deveselu a declarat că, împreună cu susținătorii săi, “am fost să ne felicităm primarul! Dumnezeu să vă odihnească în pace! Astăzi trebuia să fiţi între noi să sărbătorim două evenimente importante! Veţi rămâne veşnic primarul nostru drag”.


Ion Aliman a murit, pe data de 17 septembrie, la un spital din București, la aproximativ o săptămână după ce a fost testat pozitiv pentru infecţia cu SARS-CoV-2. Din datele furnizate de BEC, acesta a obținut peste 1.020 din totalul celor 1.600 de voturi posibile. Aliman a devenit primar al comunei Deveselu la alegerile din vara anului 2012, fiid reales la scrutinul din 2016. El și-a înregistrat, anul acesta, candidatura pentru al treilea mandat, pe listele Partidului Social-Democrat. Culmea este că, deși localnicii știau că edilul a decedat, asta nu i-a oprit să îl voteze duminică. Motivația este aceea că ei nu au mers la vot, ci au participat la o ceremonie de omagiere. Până la organizarea unui nou scrutin electoral local, comuna Deveselu va fi condusă de unul dintre viceprimarii aleși după constituirea Consiliului Local. Alegerile în această localitate au fost câștigate de PSD.

 

Tragedie la Sadova, după închiderea urnelor

În schimb, lucrurile stau exact invers în cazul alegerilor organizate pentru funcția de primar al comunei Sadova, județul Olt, unde un tragicul eveniment a avut loc după închiderea urnelor. Candidatul care a câștigat alegerile a decedat la scurt timp după aflarea rezultatului. 

Eugen Safta, candidat din partea Partidului Mișcarea Populară, a fost ales de localnici să conducă destinele comunității pentru următorii patru ani. La câteva ore după anunțarea datelor parțiale ale alegerilor, care l-au dat drept câștigător net al funcției de primar, Safta a făcut infarct șI a decedat. El s-a simțit rău chiar după ce s-au închis urnele de vot, starea sa de sănătate determinând familia să cheme ambulanța. Medicii au încercat să-i salveze viața, însă bărbatul nu a răspuns manevrelor de resuscitare, decesul fiind declarat în jurul orei 2.00. Eugen Safta ar fi trebuit să-și preia al doilea mandat de primar al Sadovei. Și aici, urmează să fie organizat un nou scrutin electoral. 

 

Sângeorz Băi n-are probleme cu relele tratamente aplicate copiilor

Dezvăluirile uluitoare despre primarul din Sângeorz Băi, Traian Ogâgău, care și-a filmat fiica în timp ce o ținea dezbrăcată, în genunchi, drept pedeapsă, nu i-au impresionat pe locuitori, aceștia votându-l pentru un nou mandat. La momentul anunțării rezultatului, Ogâgău a firmat: ”Deci, i-am ciuruit”. Ulterior, el a ieşit în faţa Primărei unde s-au strâns sute de localnici care aplaudau, îi scandau numele, ascultau muzică şi dansau, fără a respecta nicio măsură de distanţare fizică sau de protecţie sanitară. În prezent edilul este cercetat pentru rele tratamente aplicate minorului.


Edilul care a făcut sex cu minore, reales 

Damian Butnariu, primarul liberal comunei Mogoșești Siret, județul Iași, care a recunoscut în fața instanței că a făcut sex cu două minore în clădirea primărei, a primit, duminică, un nou mandat din partea alegătorilor. Acesta a fost votat de 555 de localnici, la o diferență de peste 120 de voturi față de contracandidatul său de la PMP, Radu Pârlea. Edilul le-a povestit judecătorilor, într-un dosar în care a fost audiat ca martor într-o cauză în care erau judecate cinci persoane pentru trafic de minori şi complicitate la viol, că a întreţinut relaţii sexuale cu două fete chiar în sediul instituției pe care o conduce. El a fost denunțat de una dintre minore, care a formulat plângere penală la Parchet. În motivarea instanței de judecată, se arată că “martorul a confirmat faptul că, în cursul lunii septembrie a anului 2007, a întreţinut raporturi sexuale orale în sediul primăriei, cu numita (..) şi cu persoana vătămată (...), care i-au fost aduse de către inculpatul (...) plătindu-i inculpatului, pentru serviciile sexuale prestate de cele două tinere, suma de 100 sau 150 lei”, se arăta în motivare.

În campania electorală, când aceste fapte au fost prezentate public, Damian Butnariu a scris pe contul său de socializare că este mândru de ceea ce a făcut ca edil şi că are puterea să recunoască dacă greşeşte. 

 


Condamnați definitiv, doriți de electorat

Condamnat pentru pornografie infantilă, Bogdan Davidescu, primarul comunei Potrile, județul Prahova, a fost reales pentru un nou mandat. El a candidat ca și independent, după ce a fost renegat de PSD. 

În Transilvania, primarul social-liberal în exercițiu al comunei Beliș, Viorel Matiș, a obșinut cele mai multe voturi, fiind reales, cu toate că, săptămâna trecută, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat definitiv la un an și patru luni închisoare cu suspendare, pentru luare de mită.

 

×