x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Românii au dreptul la pensie din toate țările în care au lucrat

Românii au dreptul la pensie din toate țările în care au lucrat

de Diana Scarlat    |    20 Iul 2021   •   07:20
Românii au dreptul la pensie din toate țările în care au lucrat

Mulți români care au lucrat și în țară și în străinătate nu știu cum trebuie să procedeze pentru a putea primi pensia comunitară. Aceasta se calculează în funcție de numărul de ani lucrați în toate țările din UE, pentru care s-au plătit contribuții. Condițiile pentru depunerea dosarului de pensionare trebuie să fie îndeplinite într-un singur stat, nu în toate, simultan. Iar cei care s-au întors definitiv în România nu sunt obligați să meargă în țările în care au lucrat, pentru a cere pensionarea, ci doar să meargă la casele de pensii de care aparțin, conform adresei din buletin. Dacă li se spune altceva la ghișeu, pot cere ajutor de la Casa Națională de Pensii.

 

 

Românii care au lucrat în țară și în străinătate, pe teritoriul Uniunii Europene sau SEE, au dreptul la pensia din respectivele țări sau la pensia comunitară. O condiție esențială este să ajungă la vârsta prevăzută de legislația uneia dintre țările în care au plătit contribuții și să depună dosarul de pensionare pentru respectiva țară, având în total peste 15 ani de muncă. Cei care au cotizat în Marea Britanie au aceleași drepturi în continuare, după Brexit. Problemele apar atunci când se cer formularele pentru pensia comunitară la casele de pensii din România, iar unii angajați îi trimit pe oameni în țările de unde abia s-au întors, pretinzând că nu se poate deschide dosarul pentru pensia comunitară în România. Cei care întâmpină greutăți trebuie să știe că informațiile există pe portalul Casei Naționale de Pensii (www.cnpp.ro, rubrica  Activități CNPP – Relații Internaționale) și pot trimite o petiție către CNPP, tot prin intermediul site-ului, pentru a cere lămuriri. „În cazul persoanelor care au lucrat în unul sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori în Spaţiul Economic European, drepturile de pensie se acordă cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare şi ale legislaţiilor naţionale în vigoare, în materie de pensii. Persoanele interesate pot solicita obţinerea drepturilor de pensie potrivit legislaţiilor în vigoare ale statelor membre în care au desfăşurat activităţi profesionale”, explică reprezentanții CNPP. 

 

Vârste diferite, în funcție de stat

 

Vârstele de pensionare sunt diferite, în funcție de legislația fiecărui stat, astfel încât fiecare țară va stabili pensia la data îndeplinirii condiţiilor, potrivit legislaţiei proprii. „Pentru stabilirea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parțială, de invaliditate și de urmaș, persoana îndreptățită se adresează unei singure instituții, cererea astfel depusă fiind valabilă pentru toate instituțiile la legislația cărora persoana respectivă a fost supusă”, mai explică CNPP. De exemplu, o persoană care a lucrat 6 ani în România și 12 ani în Spania, dar s-a întors în țară, va depune dosarul la casa județeană de pensii de care aparține, conform domiciliului, pentru a cere pensia comunitară, cu totalizarea anilor de muncă din cele două țări. Vârsta de pensionare este mai mică în Spania decât în România, astfel că persoana poate cere deschiderea dosarului în Spania, unde îndeplinește limita de vârstă mai devreme decât în România, dar nu trebuie să se ducă în Spania pentru a depune documentele. „Cererile se depun la instituția de la locul de reședință astfel: dacă solicitantul locuiește pe teritoriul unui stat membru, cererea se depune la instituția din statul respectiv. Dacă solicitantul are domiciliul în România, cererea se depune la casa teritorială de pensii de care aparține. Instituţia de asigurări sociale din statul de domiciliu va transmite în celelalte state documentele necesare, în vederea stabilirii drepturilor de pensie. Comunicarea între instituţii este asigurată prin intermediul formularelor de legătură”, explică reprezentanții CNPP. 

 

Cum se calculează veniturile

 

Drepturile de pensie se acordă potrivit principiului „pro rata temporis”, proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat. Fiecare stat va acorda câte o pensie, potrivit perioadelor de asigurare realizate, conform propriei legislaţii. Anii de muncă în state membre UE și SEE se adaugă la cei lucrați în România, pentru a ajunge la stagiul minim sau complet de cotizare necesar pentru a avea dreptul la  pensie. Regulamentele europene de coordonare a sistemelor de securitate socială se aplică numai în situaţia în care în cele două state membre persoana a realizat o perioadă minimă de asigurare de un an calendaristic, în fiecare stat.

 

Condițiile nu trebuie îndeplinite simultan

 

Regulamentele UE și SEE referitoare la dreptul la pensie rămân valabile și după Brexit. „Cetățenilor care au realizat perioade de asigurare (vechime în muncă) atât în România, cât și în Regatul Unit le sunt aplicabile prevederile Regulamentelor europene în domeniul coordonării sistemelor de securitate socială, aplicabile anterior încheierii perioadei de tranziție. La stabilirea drepturilor de pensie se totalizează perioadele de asigurare realizate de solicitant atât în România, cât și în UK, iar drepturile de pensie se vor acorda proporțional cu perioadele de asigurare realizate de solicitant în fiecare stat. Cererea privind acordarea drepturilor de pensie se depune fie în România, fie în UK, în funcție de domiciliu. În cazul în care solicitantul își are domiciliul în România, cererea se depune la casa de pensii din raza de domiciliu. Cererea va fi însoțită de toate documentele prevăzute de legislația română în vigoare în domeniul pensiilor. De asemenea, vor fi prezentate documente din care să reiasă perioadele de asigurare realizate de solicitant în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Nu este necesar ca solicitantul să îndeplinească simultan condiţiile necesare deschiderii drepturilor de pensie în România și în UK, drepturile de pensie fiind acordate cu respectarea prevederilor legislaţiilor naţionale în materie din cele două state”, mai precizează CNPP. Vârsta-standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. 

 

 

Începând cu data de 1.01.2007, data aderării la Uniunea Europeană, România aplică prevederile regulamentelor comunitare în domeniul coordonării sistemelor de securitate socială. Regulamentele vizează cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European: Austria; Belgia; Bulgaria; Cehia; Cipru; Danemarca; Estonia; Finlanda; Franța; Germania; Grecia; Irlanda; Italia; Letonia; Lituania; Luxemburg; Malta; Marea Britanie; Olanda; Polonia; Portugalia; România; Slovacia; Slovenia; Spania; Suedia; Ungaria; Islanda; Norvegia; Liechtenstein și Elveția. 

 

 

După încheierea perioadei de tranziție, în urma ieșirii Marii Britanii din UE, la acordarea şi plata drepturilor de pensie pentru cei care au lucrat în UK se va aplica principiul exportului prestaţiilor pe teritoriul statului de şedere permanentă.

×
Subiecte în articol: pensie comunitara