x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special “Stelică”, de la Justiție, dă foc la Coaliție. USR-istul, comparat cu...Tudorel Toader

“Stelică”, de la Justiție, dă foc la Coaliție. USR-istul, comparat cu...Tudorel Toader

de Ion Alexandru    |    07 Apr 2021   •   08:37
 “Stelică”, de la Justiție, dă foc la Coaliție. USR-istul, comparat cu...Tudorel Toader

Tensiunile dintre PNL și USR sunt din ce în ce mai amplificate, ultima supărare a liberalilor avându-l în centru pe ministrul Justiției, Stelian Ion, care ar fi elaborat propuneri pentru modificarea Legilor Justiției, fără consultarea Coaliției. USR-istul este acuzat că dorește să-și asume aceste proiecte pe persoană fizică, lucru subliniat și de fostul ministru de resort, Ana Birchall, care susține că Stelian Ion și-a însușit munca ei și a lui Cătălin Predoiu, muncă de care “și-a bătut joc”.

 

Președintele PNL, Ludovic Orban, a izbucnit, ieri, în ședința de conducere a partidului, la adresa lui Stelian Ion, afirmând că, în ceea ce privește proiectul de modificare a legilor justiției, nu a existat nicio minimă consultare cu președintele României. “Nu poate să fie un proiect de lege a lui Stelian Ion, sau două, trei proiecte ale lui Stelian Ion. Ele trebuie să fie ale Guvernului, după o consultare în Coaliție”, a adăugat Orban. Liderul liberalilor și-a anunțat colegii că va cere la ședința coaliției constituirea unui grup de lucru cu reprezentanți ai tuturor formațiunilor din Coaliție, la care să participe și un reprezentant al Administrației Prezidențiale care să discute legile justiției.

Cea mai nouă “ispravă” a lui Stelian Ion l-a scos din sărite și pe ministrul de Interne, Lucian Bode, și se referă la intenția ca Poliția Judiciară să fie preluată, de la MAI, la Parchetul General. “Se preia la bucată poliția judiciară la Parchet. Se va majora salariul polițiștilor, detașați la DNA și DIICOT. Va fi o concurență extraordinar de mare cine să meargă să fie detașat. Dacă acest lucru se întâmplă, am îngropat Poliția Română și MAI”, le-a transmis Bode colegilor.

 

Barna recunoaște

 

Situația explozivă este confirmată, voalat, și de liderul USR, vicepremierul Dan Barna, care, ieri, a admis că Stelian Ion nu s-a consultat cu ceilalți lideri ai Coaliției când a lucrat la proiectul de modificare a Legilor Justiției. “Legile sunt pe fluxul de a ajunge la formula pe care Coaliţia o va prezenta în Parlament, în următoarele zile continuă discuţiile ministrului Justiţiei cu specialiştii din fiecare partid al coaliţiei, procedura de avizare, de asemenea, curge, astfel încât, într-un termen cât mai scurt, într-o săptămână jumătate - două săptămâni, să putem adopta în Guvern aceste legi şi să le aducem în Parlament pentru dezbateri”, a precizat liderul USR, care a adăugat că “ e foarte clar că trebuie să avem un acord al coaliţiei la nivelul Guvernului, tocmai pentru a veni cu o formulă solidă şi consolidată în Parlament. Se va întâmpla lucrul acesta. Exact cum am spus, la Ministerul Justiţiei, în zilele următoare, vor avea loc aceste consultări cu reprezentanţii fiecărui partid din coaliţie, astfel încât formula pe care o avem şi care este în momentul de faţă în dezbatere publică să aibă susţinerea coaliţiei şi să vină din această postură de document de lege adoptat în Guvern".

Cu toate acestea, Dan Barna recunoaște că în şedinţa Coaliției nu s-au discutat chestiunile de fond în cazul Legilor Justiţiei. "Eventualele elemente asupra cărora ar trebui să avem o decizie politică vor veni în următoarele şedinţe ale Coaliţiei", a spus acesta.

 

 

Ana Birchall: Modificări fără cap și fără coadă. “A făcut legile harcea-parcea”

 

Criticile la adresa lui Stelian Ion nu vin, însă, numai dinspre PNL, ci chiar din partea fostului ministru al Justiției, Ana Birchall. Aceasta a scris, ieri dimineață, pe contul său de socializare că “dl. ministru Stelian Ion nu e departe de <> unuia din predecesorii săi, și anume <> Tudorel Toader. Iată cum actualul ministru Ion calcă exact pe urmele lui TT, modificându-și postările pe măsură ce își revizuiește și atitudinea cu privire la diverse subiecte. Doar că fostul ministru dl. TT își ștergea postările după o oră, iar actualul ministru, dl. Ion, doar le modifică (semnificativ) conținutul după... ceva mai mult timp, după ce este prins cu minciunica”.

Concret, Birchall susține că Stelian Ion “și-a asumat cu nerușinare toată munca predecesorilor dumisale pe legile justiției, clamând această <> a domniei-sale (…), fără să amintească despre faptul că de fapt nu făcuse altceva decât să preia această muncă aflată în pregătire la Ministerul Justiției din iunie 2019, acum, după ce l-am prins cu mâța-n sac și i-am demascat minciunica, încearcă să justifice felul în care arată în prezent aceste legi (pe care le-a făcut harcea-parcea prin modificările fără cap și coadă pe care le-a adus) prin asocierea cu predecesorii domniei-sale de la MJ. Acum invocă și munca altor miniștri despre care <>. (…) Stelică zice că legile justiției au fost scrise <> chiar de predecesorul său. <> că a încurcat termenii <> cu <>. Dacă va proceda cu legile astea găsite de-a gata cum a procedat cu legea privind desființarea SIIJ, inclusiv cu amendamentul superimunităților, agenda justiției va fi <> făcută praf de dl. ministru Ion. Teoretic, Ministerul Justiției e <> pe câmpii, practic, e cam <>”.

×