x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Studiu: Vindecații de COVID nu au nevoie de vaccin 

Studiu: Vindecații de COVID nu au nevoie de vaccin 

de Monica Cosac    |    10 Iun 2021   •   07:25
Studiu: Vindecații de COVID nu au nevoie de vaccin 

Persoanele care au trecut deja prin infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu obțin beneficii suplimentare în urma vaccinării anti-COVID, în timp ce persoanele care nu au avut boala beneficiază maxim de vaccinare, arată rezultatele preliminare ale unui amplu studiu realizat în Statele Unite. Cercetătorii americani conchid că vaccinurile împotriva COVID-19 ar trebui acordate cu prioritate persoanelor fără o infecție anterioară cu noul coronavirus.

 

Oamenii de știință de la Clinica Cleveland (SUA) au demarat acest studiu la jumătatea lunii decembrie 2020, odată cu începerea campaniei de imunizare a populației din Statele Unite, cu scopul de a evalua eficacitatea vaccinării cu serurile anti-COVID-19 în rândul persoanelor cu sau fără antecedente de infecție cu SARS-CoV-2. La studiu au participat peste 52.000 de angajați din sistemul medical și, după mai bine de cinci luni de cercetare, oamenii de știință au descoperit că nu are rost să fie vaccinați cei care au avut COVID-19. 

Concret, cercetătorii au comparat incidența infecției cu SARS-CoV-2 în rândul celor patru categorii de participanți: cei infectați anterior și care au primit și vaccinul, cei infectați anterior, dar care au rămas nevaccinați, cei neinfectați anterior, dar vaccinați, și persoane neinfectate anterior și care au rămas nevaccinate.

„Analiza incidenței cumulate a COVID-19 a arătat că, în cursul studiului, infecția cu SARS-CoV-2 a apărut aproape exclusiv la participanții care nu au fost infectați anterior și nu au fost vaccinați. Interesant este faptul că nu s-a observat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește incidența COVID-19 u au mai fost infectați înainte”, este concluzia studiul publicat pe medrxiv.org, o platformă pe care sunt publicate rapoarte științifice preliminare.  

Important de menționat este și faptul că dintre cei 52.238 de participanți înscriși în studiu, doar 5% au avut anterior infecție cu SARS-CoV-2. Totodată, doar 47% dintre participanții infectați anterior au fost vaccinați până la publicarea acestor concluzii, comparativ cu 59% dintre participanții neinfectați. Toți participanții vaccinați au primit vaccin de tip ARN-mesager (aproximativ 63% - serul produs de Moderna și 37% vaccinul produs de Pfizer/BioNTech). 

În prezent, majoritatea țărilor acordă prioritate vaccinării pentru cadrele medicale și alți lucrători din prima linie, vârstnici și persoane cu comorbidități. Însă, în urma acestui studiu, criteriile de prioritizare ar putea fi restrânse, mai ales în țările în care există o lipsă gravă de vaccinuri. 

între participanții infectați anterior și nevaccinați în prezent, participanții infectați anterior și vaccinați în prezent și participanții neinfectați anterior și vaccinați în prezent”, potrivit news-medical.net. 

Dintre toate infecțiile din timpul studiului, 99,3% au apărut la participanții care nu au fost infectați anterior și au rămas nevaccinați. În schimb, doar 0,7% din infecții au apărut la participanții care nu au fost infectați anterior, dar au fost vaccinați în prezent, și nici măcar un singur caz de COVID-19 la participanții infectați anterior, cu sau fără vaccinare.

„Este puțin probabil ca persoanele care au avut infecție SARS-CoV-2 să beneficieze de vaccinarea COVID-19, iar vaccinurile pot fi acordate în siguranță celor care nNecesitatea vaccinării persoanelor vindecate de COVID a mai fost pusă la îndoială și de alte studii. Până acum, mai mulți cercetători au spus că nu este nevoie de a doua doză de vaccin la cei care au trecut deja prin infecția cu coronavirus. 

 

Studiul poate fi citit aici: Necessity of COVID-19 vaccination in previously infected individuals | medRxiv

×
Subiecte în articol: vaccinati covid COVID