x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special UE a pierdut startul vaccinării: a ratat primul obiectiv asumat

UE a pierdut startul vaccinării: a ratat primul obiectiv asumat

de Dan Constantin    |    08 Apr 2021   •   08:15
UE a pierdut startul vaccinării: a ratat primul obiectiv asumat

Politica de vaccinare a Uniunii Europene a pornit unitar, dar fiecare țară merge pe drumul ei. Dorința de a păstra coeziunea în lupta împotriva virusului covid are ca pivot principal livrarea vaccinurilor contractate de Uniunea Europeană, dar viteza campaniei de administrare a vaccinurilor distribuite diferă mult în cele 27 de țări. Primul obiectiv asumat de Comisia Europeană, ca nivel de etapă la finalul primului trimestru 2021 - vaccinarea a 80 la sută a persoanelor de peste 80 de ani - a fost îndeplinit doar de cinci țări. Cum stă România în veritabila cursă contra cronometru a vaccinării?

 

 

Finalul de trimestru a prins Uniunea Europeană în pline controverse privind programul asumat de vaccinare. Comisia Europeană este acuzată, pe de o parte, de producătorii de vaccinuri, că a întârziat contractarea, ceea ce a condus la un minus de doze disponibile. Pe de altă parte, guvernele din Germania, Franța, Belgia au manifestat o reținere în declanșarea unor campanii de vaccinare în masă. Alte țări reclamă o împărțire neechitabilă a dozelor și deschid poarta pentru aprovizionarea de vaccinuri din Rusia și China, încă neomologate de autoritatea europeană. Peste toate acestea au apărut și cazurile letale puse pe seama produsului livrat de AstraZeneca, fapt care a alimentat reținerea populației față de acest vaccin.  În conferințele de presă și din informațiile difuzate de responsabilii programului de vaccinare din România sunt permanent date asigurări că ritmul de vaccinare se desfășoară în ritmul anunțat. Care este realitatea?

 

Malta, campioană la 80+

 

 La debutul campaniei, la începutul anului, ținta pentru primele trei luni era vaccinarea a 80 % din populația cu vârsta de peste 80 de ani, considerată cea mai vulnerabilă la atacul Covid-19. Datele Centrului European de Prevenire a Bolilor (ECDC) arată că la finalul lunii martie doar cinci țări reușiseră să atingă acest obiectiv. Pe ansamblul UE, doar 60 % din segmentul de vârstă 80+ primiseră prima doză de vaccin. Malta, cu 95 procente, este campioana în protecția vârstnicilor, obiectivul UE fiind atins și de Irlanda, Suedia, Finlanda și Portugalia. La polul opus se află Bulgaria, cu doar 5 % dintre vârstnici vaccinați, rezultate sub 50% fiind consemnate în Polonia, Estonia, Croația, Lituania, Slovacia, Letonia. Sursa citată nu are date disponibile pentru România la categoria 80+, unde în urgența de vaccinare a fost inclus segmentul de vârstă 65+. 

 

Cum sunt disponibile datele?

 

Statistica ECDC privind ritmul de vaccinare anticovid-19 cuprinde informații colectate prin intermediul sistemului european de supraveghere (TESSy). Statelor UE li se solicită să raporteze indicatori de bază (număr de doze de vaccin distribuite de producători, număr de doze administrate, număr de doze rapel, doze neadministrate) și date pe grupele țintă. Raportările sunt făcute de două ori pe săptămână, în zilele de marți și vineri. 

 

Marea Britanie, lider

 

Lovită crunt de pandemie, Marea Britanie a organizat cea mai viguroasă campanie de vaccinare. Ieșită din constrângerile regulilor dispuse de la Bruxelles, țara insulară, care a beneficiat și de suportul unor fabrici de vaccinuri pe teritoriul național, a reușit să vaccineze aproape jumătate din populație. La 31 martie,conform datelor ECDC, 45,88% dintre britanici primiseră cel puțin o doză de vaccin. Malta avea 32 % din populație vaccinată, urmată în acest clasament de Ungaria (22,33%), Finlanda (16,8%), Estonia (15,33%). România raporta la 31 martie un procent de 10,47% populație vaccinată cu cel puțin o primă doză, fiind pe locul 25 în acest clasament. Sub 10 lasută populație vaccinată până la 1 aprilie erau Olanda - 9,85%, Croația - 9,4%, Letonia - 6,27% și Bulgaria - 5,59%.

 

Țară mare - probleme mari

 

„Clasamentul” vaccinării având la bază criteriul procentual trebuie corelat cu numărul de locuitori, organizarea unei campanii la nivel național fiind mai complicată pentru țările cu populație numeroasă. În acest cadru de evaluare, performanța Marii Britanii, care are 65 de milioane de locuitori, este evident de remarcat, sistemul sanitar britanic reușind să vaccineze circa 30 de milioane de persoane. Malta, cu doar 400 de locuitori, pe locul doi după procentul populației vaccinate, administrase 125 mii de doze până la 31 martie. Țările UE cu  peste 20 de milioane locuitori au vaccinat circa 11-12 la sută din populație. Germania, cu 81 milioane locuitori, are 11,48% vaccinați, Franța, 66,5 milioane locuitori - 12,53% vaccinați, Italia - 61 milioane, 11,93%, Spania - 47 milioane, 11,86%, Polonia 38 milioane - 11,18%. Mult mai simplu se organizează o campanie de vaccinare în țările cu populație de până la 2 milioane locuitori - Letonia, Estonia, Cipru, Luxemburg, Malta.

 

 

Personalul medical, vaccinat cu prioritate

 

Un alt obiectiv de etapă asumat de UE - vaccinarea a cel puțin 80 la sută din personalul din domeniul sănătății și asistenței sociale - nu fost realizat în totalitate. Doar câteva țări au atins această rată de vaccinări, considerată esențială pentru protecția personalului din  prima linie a luptei cu pandemia. Estonia și Ungaria au raportat vaccinarea integrală pe acest segment de personal, România reușind să atingă 95 la sută, având a treia performanță din UE la acest capitol.

 

 ASIGURAREA VACCINURILOR - PRINCIPALA PROBLEMĂ

 

Pentru primul trimestru, conform contractelor încheiate cu producătorii, Uniunea Europeană avea de primit 150 milioane de vaccinuri. Cifra nu a fost atinsă, unele companii farma nereușind să asigure nivelurile promise. Pfizer- BioNT, binomul americano-german, cu 67 milioane doze livrate, a depășit obiectivul de 60 milioane doze pentru primul trimestru. Pentru T2, odată cu intrarea în producție a noii fabrici de la Marburg - Germania, capacitatea de livrare anunțată crește la 200 milioane doze. AstraZeneca nu a reușit să recupereze întârzierile din anul trecut, fiind puțin probabil să atingă volumul promis, de 180 milioane doze până la sfârșitul lunii iunie. Va intra ca furnizor și Johnson&Johnson, dar nu sunt clare nivelurile de producție care vor fi exportate din SUA. Dacă toate contractele vor fi onorate integral, UE ar dispune în trimestrul doi de 470 milioane doze. Unele țări - Ungaria, Slovacia - își completează necesarul cu vaccinurile rusești - Sputnik V și chinezești - Sinopharm, produsele respective fiind în analize pentru aprobare la Agenția Europeană a Medicamentului. Datele citate de ECDC arată că Bulgaria și Olanda nu administrează rapid dozele livrate, având stocate 34% din cantitatea de vaccinuri asigurate de la UE.

 

Campania de vaccinare din România stă pe umerii colonelului Valeriu Gheorghiță, care are în raniță bastonul de general.

×