x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Unde duce setea de personal, la Administrația Bazinală Prut-Bârlad

Unde duce setea de personal, la Administrația Bazinală Prut-Bârlad

de Carmina Pricopie    |    19 Feb 2021   •   07:51
Unde duce setea de personal, la Administrația Bazinală Prut-Bârlad

Simona Iancu, celebra angajată a directorului autointitulat „animal politic”, a fost detaşată de la Primăria Vatra Moldoviţei, din judeţul Suceava, la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad din cauza lipsei de personal. Într-un răspuns oficial, instituţia de stat precizează că domnişoara a fost încadrată pe o funcţie de execuţie şi că, la momentul încadrării, erau libere 90,5 posturi.

 

Pe 1 februarie, jurnaliştii de la Recorder publicau o anchetă, care demonstra politizarea instituţiei de stat Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad. Pe scurt, o tânără domnişoară fusese angajată la dispeceratul unităţii, fără a avea cunoştinţe minime despre munca pe care se presupunea că o face. Interviul publicat cu domnişoara este mai mult decât şocant, iar clipul încărcat pe YouTube, în urmă cu mai bine de două săptămâni, are până acum peste 824.000 de vizualizări.

 

Administratorul primăriei intră la Apă

 

La scurt timp de la difuzarea anchetei, am trimis o solicitare purtătorului de cuvânt al instituţiei, pentru a vedea ce salariu avea domnişoara Simona Iancu, ce funcţie ocupa şi care a fost motivul detaşării. Pentru că, aveam să aflăm, domnişoara nu fusese angajată prin concurs, ci prin detaşare. De unde? Tocmai de la 183 de kilometri distanţă, de la Primăria Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava.

Cu 3 zile înainte să semneze contractul cu Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, Simona Iancu participase singură la un concurs pentru ocuparea funcţiei de administrator public al primăriei. Şi pentru că tot era singurul candidat, a şi câştigat. Şi nu a stat mult în funcţie. Doar trei zile. Pentru că a fost nevoie de ea la Iaşi, la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad. „Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a efectuat detaşarea doamnei din necesitatea acoperirii deficitului de personal (90,5 posturi vacante) şi în urma solicitărilor Serviciului Situaţii de Urgenţă/Dispecerat, aflat în subordinea Directorului tehnic de Exploatare Lucrări, Siguranţa Barajelor şi U.C.C.”, se arată în răspunsul primit de la Administraţia Bazinală de Apă Prut Bârlad. Asta înseamnă că erau vacante 90 de posturi întregi şi unul cu jumătate de normă.

Interesant e că doamna nu a fost angajată pe o funcţie oarecare, ci pe una de execuţie: „Funcţia pe care a ocupat-o fosta salariată era pe un post de execuţie – inginer. Salariul net de încadrare este de 2.038 lei. Cuantumul net al ultimului salariu (luna ianuarie) este de 2.038 lei, iar calculat cu tot cu indemnizaţia de hrană netă, totalul pentru luna ianuarie este de 2.236 lei”, se precizează în acelaşi răspuns.

 

La începutul săptămânii, procurorii DNA au ridicat mai multe documente şi calculatoare din sediul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad, din sediile primăriilor Vatra Moldoviţei şi Victoria. Potrivit unor surse, dosarul vizează tocmai angajările făcute pe pile la Administraţia Bazinală de Apă Prut Bârlad. Iar în centrul anchetei este nimeni altul decât cel autointitulat „animal politic”. Directorul general al Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad este cel care ar fi semnat detaşarea domnişoarei Iancu.

×