x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special “Vacanța” lui Maior la Washington, întreruptă de Iohannis cu doi ani întârziere

“Vacanța” lui Maior la Washington, întreruptă de Iohannis cu doi ani întârziere

de Ion Alexandru    |    23 Feb 2021   •   07:16
“Vacanța” lui Maior la Washington, întreruptă de Iohannis cu doi ani întârziere

Fostul șef al SRI, din perioada regimului condus de Traian Băsescu, George Cristian Maior, a fost rechemat, ieri, prin decret prezidențial, de către Klaus Iohannis, din funcția de ambasador al României în SUA. Încheierea mandatului vine, însă, cu aproximativ doi ani întârziere de la momentul la care fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, a înaintat un memorandum în acest sens și după ce comisia parlamentară de control a activității SRI a întocmit un raport devastator cu privire la activitățile reprobabile ale lui Maior la conducerea serviciului secret. Odată cu rechemarea lui George Maior, se vor întoarce de la post peste 20 de ambasadori. Iar numele vehiculate ca posibili înlocuitori ai fostului cap al Binomului sunt și ele surprinzătoare. Ana Birchall, fost ministrul PSD-ist al Justiției, actualul șef al SRI, Eduard Hellvig, sau ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-ar afla pe lista scurtă de preferințe ale Palatului Cotroceni.

 

Klaus Iohannis a semnat, ieri, 23 de decrete prezidențiale prin care au fost rechemați mai mulți ambasadori, printre cele mai sonore nume aflându-se George Cristian Maior, ambasador la Washington, și Emil Hurezeanu, ambasadorul de la Berlin. Numit șef al reprezentanței diplomatice a României în SUA,  imediat după căderea regimului Băsescu, mandatul lui George Maior, început în 2015, ar fi trebuit să se încheie încă din 2017, de când au apărut, pentru prima dată în spațiul public, informațiile devastatoare cu privire la încheierea, sub semnătura sa, a protocoalelor neconstituționale dintre SRI și Parchetul General, dintre SRI și Înalta Curte de Casație și Justiție sau dintre SRI și instituții ale statului. Nu s-a întâmplat. Mai mult, rechemarea de la post a lui Maior nu s-a produs nici în urma dezvăluirilor făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță sau despre devoalarea întâlnirii din seara alegerilor prezidențiale din anul 2009, din sufrageria lui Oprea.

 

Raport devastator al comisiei parlamentare

 

În primăvara anului 2019, fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, a anunțat că i-a expediat președintelui României, Klaus Iohannis, propunerea de rechemare a lui George Maior din funcția de ambasador în SUA. Printre motivele propunerii se află și raportul Comisiei Parlamentare de Control al activității SRI, care a concluzionat că Maior a folosit instituția în scopuri personale. 

Potrivit acestui raport, George Maior a angajat instituția, în perioada 2012-2015, în acțiuni reprobabile, care au lezat interesele partidelor politice sau ale persoanelor fizice sau juridice, iar acesta a mințit Comisia de control, denaturând adevărul cu privire la relația instituțională și personală avută cu fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu.

Acesta a devoalat, în cadrul audierilor comisiei, faptul că fostul șef al SRI i-ar fi cerut să-i fabrice un dosar de incompatibilitate chiar actualului președinte al României, Klaus Iohannis. 

 

 

Cu cine ar vrea Iohannis să-l înlocuiască pe fostul șef al SRI

 

Surse politice afirmă că rechemarea lui George Maior din funcția de ambasador în SUA ar avea, însă, legătură cu o altă agendă politică a actualului președinte. Pe lista scurtă de posibili înlocuitori ai acestuia s-ar afla, printre alții, chiar fostul ministru al Justiției, Ana Birchall. Aceasta din urmă are legături solide în Statele Unite, unde deține și proprietăți, și, în 2019, la încheierea mandatului de la Justiție, a fost chiar lăudată de către Klaus Iohannis. Ana Birchall a intrat în conflict cu PSD, devenind, pentru finalul legislaturii precedente, parlamentar independent. Ea nu a mai apucat un loc pe listele vreunui partid pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Însă, sunt, de asemenea, vehiculate și alte nume sonore, cum ar fi cel al actualului șef al Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, care i-a precedat lui Maior la conducerea SRI. Președintele l-ar agrea pentru această demnitate chiar și pe actualul ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, fostul său consilier prezidențial, însă acesta din urmă ar fi precizat că dorește să rămână în Guvernul României. 

În aceeași cheie, se vehiculează faptul că, în perioada următoare, ar urma să aibă loc schimbări și la șefia Serviciului de Informații Externe, condus, în prezent, de către fostul parlamentar PSD Gabriel Vlase. Iohannis ar vrea să profite de constituirea noii majorități parlamentare, rezultată după alegeri, pentru a face această mutare.

 

Emil Hurezeanu, rechemat și el de la Berlin

 

Așa cum precizam mai sus, nu doar George Maior se numără printre “vedetele” rechemate de la post de către președintele Klaus Iohannis. Primul pe lista de decrete semnate ieri este cel referitor la Emilian Horațiu Hurezeanu (FOTO), ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Federală Germania. Acesta este un apropiat al actualului președinte.

De asemenea, au mai fost rechemați de la posturi ambasadorii Bogdan Mazuru (Austria), Vlad Vasiliu (Elveția), Ovidiu Dranga (Polonia), Steluța Arhire (Slovacia), Liviu Petru Zăpîrțan (Malta), Adrian Gabriel Davidoiu (Norvegia), Liviu Zamfiroiu (Luxemburg), Manuela Breazu (Irlanda), Dan Iancu (Azerbaidjan), Svetlana Tatiana Iosiper (Japonia), Marcel Alexandru (Algeria și Niger), Nicolae Comănescu (Iordania), Nicușor Daniel Tănase (Kuwait), Iulia Pataki (Kenya, Uganda, Burundi, Tanzania și Rwanda), Gențiana Șerbu (Cuba, Haiti, Jamaica, Commonwealth Dominica, Saint Kitts, Nevis, Antigua, Barbuda, Bahamas și Barbados), Marius Constantin Borănescu (Africa de Sud, Namibia, Botswana, Lesotho, Mozambic, Zambia, Eswatini, Seychelles, Madagascar, Uniunea Comorelor și Mauritius), Monica Mihaela Știrbu (Chile), Ștefan Mara (Brazilia, Surinam și Guyana), Dan Stoenescu (Tunisia), Mihai Ciompec (Coreea), și Cezar Manole Armeanu (Kazahstan, Tadjikistan și Republica Kîrgîză).

 

×