x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Bidonul contrabandei din curtea preşedintelui PDL Ialomiţa

Bidonul contrabandei din curtea preşedintelui PDL Ialomiţa

de Gabi Golea    |    18 Ian 2011   •   21:04
Bidonul contrabandei din curtea preşedintelui PDL Ialomiţa
Sursa foto: /Agerpres

Patru inspectori vamali şi trei "ano­nimi" sunt cercetaţi de DNA pentru o me­ga­escrocherie derulată în comuna Ion Roată. Afacerea, găzduită într-un depozit aparţinând unei firme a pre­şe­dintelui PDL Ialomiţa Marinică Cazacu, s-a derulat în perioada iulie 2009-august 2010 şi a însemnat contrabandă cu motorină în valoare de peste 260 de milioane de lei, circa 65  de mi­lioane de euro, pentru care nu s-au achi­tat acciză şi TVA. Am­ploa­rea ope­raţiunii şi valoarea pre­judiciu­lui ne fac să ne întrebăm dacă nu cum­va ne aflăm în faţa unei clasice ope­­ra­ţi­uni economice frauduloase prin care se adună bani pentru parti­dul de guvernământ. Pentru că o ho­ţ­ie de asemenea proporţii nu se pu­tea de­rula până la asemenea nivel da­că or­ga­nele vamale îşi făceau datoria. Or, acestea, iată-le, sunt complice.

La data de 11 mai 2009, societatea comercială Dumi-Mar Telecons SRL Constanţa îşi stabileşte un punct de lucru în Ialomiţa. Pentru aceasta, fir­ma a închiriat un depozit de carburanţi aparţinând firmei Ciril Com Ion Roată, controlată de Marius Cazacu, fiul preşedintelui PDL Ialomiţa Ma­rinică Cazacu. La acest punct de lu­cru societatea urma să desfăşoare co­merţ cu ridicata al combustibililor so­lizi, lichizi şi graşi, precum şi al de­ri­vatelor. Contractul de închiriere din­tre cele două firme, care în cele din urmă se va dovedi doar o hârtie fă­ră valoare, a fost autentificat la no­tariat. În baza acestui contract, ad­mi­nis­tratorul Dumi Mar, Zaharia Du­mitru, a cerut Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale au­to­ri­zaţie de antrepozit fiscal pentru ac­ti­vitatea de depozitare de produse energetice. Mai exact spus, băieţii în­cer­cau să obţină autorizaţie pentru comercializarea carburantului destinat navelor maritime şi fluviale care, potrivit legii, este scutit de accize. Sub­alternii vameşului-şef Scrioşteanu avizează favorabil cererea firmei din Constanţa şi propun autorizarea. Documentaţia trimisă ANV este returnată pe motiv că DJAOV Ialomiţa nu avea competenţă să o în­toc­meas­că, deoarece soli­ci­tantul avea sediul social în Constanţa. Problema a fost reparată ra­pid. La data de 26 mai, firma bidon îşi schimbă proprietarul. Băieţii din spa­tele afacerii bagă la înaintare un şo­mer din comuna Griviţa. Iar bidonul începe să funcţioneze din plin, fără oprelişti şi să ruleze.

Declaraţia "administratorului" Me­he­dinţă Constantin cu privire la modul în care a fost racolat este rele­vantă:
"De profesie eu sunt electrome­canic şi până în 1996 am lucrat la fostul IELIF Ialomiţa, iar de atunci am lucrat cu ziua la diferite persoane pentru a mă putea întreţine. Prin aprilie-mai 2009 au venit la locuinţa mea numitul Aron Norel însoţit de Aron Claudiu Marian, care mi-au propus să îmi dea un loc de muncă cu­­nos­când că eu nu aveam din ce trăi. Ini­ţial au spus despre faptul că pot fi angajat ca paznic la un depo­zit de carburanţi la Ion Roată. Au tre­cut cred circa 3 săptămâni, pe­ri­oa­dă în care Aron Claudiu Marian, care săp­­tă­mâ­nal trece pe la mine, îmi dă­dea 30-40 de lei şi mi-a spus că mi-a găsit o altă funcţie, ad­mi­nis­trator, însă trebuie să fiu de gă­sit pe acasă (...)". Urmare în pagina 4

"(...) Le­gă­tura o ţinea personal cu mine Aron Ma­rian, nu aveam telefon mobil, nici nu ştiu să-l folo­sesc. Cred că în mai 2009 a venit Aron Marian cu Loga­nul mi-a spus că a găsit locuinţă în Slo­bozia unde trebuie să stau şi eu având în vedere funcţia ce mi se oferă, am luat câteva lucruri şi cu acestea am mers la apartamentul din Slo­bo­zia la blocul MB 20. … Aron Marian îmi dădea bani de mâncare şi nu des­făşuram nici un fel de activitate. Într-o zi a venit Aron Marian care mi-a spus că mergem la Constanţa în­trucât firma la care urma să fiu ad­mi­nis­trator era în Constanţa iar vechiul ad­mi­nistrator trebuia schimbat. Am mers cu maşina lui Aron şi în apro­pi­e­re de intrarea în Constanţa ne-am în­tâl­nit cu un anume Bogdan. Pe ca­pota unei Dacii unde erau alte 3 persoane am semnat o serie de do­cumente. Din ce am înţeles eu prin aceasta deveneam asociat şi ad­mi­nis­­tra­tor al unei societăţi iar persoana care a mai semnat si ea documente a fost fostul administrator pe care îl cunosc... " 

La data de 26 mai 2009 părţile so­ciale ale SC Dumi Mar Telecons SRL au fost cesionate lui Mehedinţă Constantin. O lună mai târziu firma îşi mută sediul social la Ion Roată, în curtea lui Cazacu şi în iulie 2009 fir­ma primeşte autorizaţia de antrepo­zit fiscal pentru comerţul cu mo­to­ri­nă pentru nave, produs care circula în regim suspensiv de la plata ac­ci­zei. Infrastructura odată asigurată, s-a trecut la executarea tunului.

Tehnic vorbind, motorina destinată navelor trebuia marcată cu o subs­tanţă colorantă de către organele va­male şi nu putea fi vândută decât operatorilor navali. Cu largul concurs al oamenilor lui Scrioşteanu, prin firma bidon de la  Ion Roată au trecut în 10 luni cantităţi de motorină impresionante. Valoarea rulajelor prin conturile firmei au depăşit 260 de milioane de lei. Motorina era facturată fictiv unor companii care nu au avut niciodată relaţii cu această firmă, iar procesele verbale de marcare în­tocmite de vama Ialomiţa s-au dove­dit a fi fictive. Conform unei note de constatare a Gărzii Financiare Ialomiţa, beneficiarul real al motorinei neaccizate a fost firma Anro Art SRL din Bucureşti, firmă care se ocupă de lucrări de infrastructură rutieră. Astfel, în baza declaraţiilor privind li­­vrările şi achiziţiile de bunuri şi ser­vi­cii întocmite de firma Anro Art, în 2009 livrările de motorină de la firma bidon însumează 35 milioane de lei cu o TVA aferentă de 6,7 milioane de lei. Inutil de precizat că firma bi­don nu a depus nici un fel de de­cla­ra­ţii privind obligaţiile fiscale, preju­di­ciul parţial stabilit de Garda Financiară în baza acestei documentaţii su­ma­re. În realitate, poliţiştii au stabilit că volumul total al livrărilor de mo­torină de la firma bidon către Anro Art se cifrează la aproximativ 115 milioane de lei vechi numai în perioada ianuarie-iunie 2010!

Toată această megaescrocherie în dauna statului nu ar fi fost posibilă fără complicitatea evidentă a clanurilor lui Scrioşteanu din Vama Ialomiţa. Deşi motorina trebuia marcată la sediul antrepozitului fiscal unde se întocmeau procese verbale de marcare, modul de lucru al va­me­şi­lor a fost altul. Îl explică administratorul formal al firmei bidon, Me­he­dinţă Constantin:

"Tot acest Sandu mă ducea şi la Vamă unde intram doar eu şi la came­ra 103 unde lucra o anume Geta, soţia lui Vasile Viktor, care şi el lucra în acelaşi birou şi le dădeam un plic cu documente. Primeam de la Geta do­cumente, semnam că am primit origi­na­lul şi la registratură îmi aplica o ştampilă dreptunghiulară şi înregistra documentele. În realitate, din câte reţin, erau nişte procese verbale în care se făcea vorbire de faptul că a fost colorată motorina, cantitatea, mij­lo­cul de transport".

Numai pentru anul 2009 poliţia a ridicat de la Vama Slobozia un număr de 533 de procese verbale de marcare a motorinei, toate fictive. La con­trolul efectuat la depozitul din Ion Roată poliţiştii au descoperit într-o magazie 92 de kg de substanţă pentru marcarea motorinei. Conform fac­turii, substanţa a fost cumpărată în sep­tembrie 2009 şi a fost găsită ne­fo­losită în octombrie 2010, ceea ce in­di­că clar complicitatea vameşilor. Conform legii, substanţa trebuia de­po­zitată într-o magazie sigilată de va­mă. La fiecare operaţiune de marcare trebuia stipulat în procesul verbal ora desigilării substanţei şi ora re­si­gilării acesteia cu sigiliul vamei. De altfel s-a constat că în mai multe zile au fost întocmite de către vameşi câte 20 de procese verbale de marcare, perioada de efectuare a ope­ra­ţi­u­nii fiind de circa 2-3 ore conform ore­lor de desigilare şi sigilare consem­nate. Incinta depozitului de la Ion Roată era insuficientă pentru a parca atâ­tea cisterne, care conform procedurii era obligatoriu să fie prezente la an­trepozit. Având în vedere am­ploa­rea operaţiunii, era tehnic imposibil ca ea să se deruleze fără ştiinţa şefului de vamă Ionuţ Scrioşteanu. Rele­vant este faptul că autorizarea firmei s-a făcut în baza unei scrisori de ga­ranţie bancară de numai 30.000 de euro, şi aceea expirată. Aşa se face că statul nu poate recupera nici un sfanţ din prejudiciul cauzat. Acesta este un alt indiciu că afacerea a fost fa­­vo­rizată şi coordonată de la cel mai înalt nivel. Mai exact din vârful ANAF. Implicaţiile politice sunt evidente.

Povestea sediului antrepozitului fiscal folosit de firma bidon este un alt indiciu care poate acredita ideea că ne aflăm în faţa unei operaţiuni coordonate politic. Potrivit declaraţiilor lui Cazacu Marius Ionuţ, administratorul Ciril Com SRL şi fiul pre­şe­dintelui PDL Marinică Cazacu, contractul de închiriere cu Dumi Mar Telecons l-a semnat în mai 2009. Deşi valoarea contractului era de 6.000 de euro lunar, pe toată perioada acesta nu a emis nici o factură de chirie. Motivul invocat  este că a semnat contractul cu un individ de 30-35 de ani pe care nu-l cunoaşte şi căruia nu-i ştia nici măcar numărul de telefon. Cazacu susţine că din moment ce câteva luni nimeni n-a folosit depo­zitul, a considerat contractul semnat la notariat reziliat de drept. El mai spu­ne că nu a fost de acord şi nici n-a ştiut că firma a obţinut autorizaţie de antrepozit fiscal şi că şi-a mutat sediul social la depozit. Varianta este puţin probabilă. Pentru că săp­tă­mânal, tatăl său, Cazacu Marinică, are întâlniri la sediul PDL cu Ionuţ Scrioşteanu, şeful Vămii. Este greu de crezut că funcţionarul vamal nu şi-a informat şeful de partid că în curtea sa de la Ion Roată func­ţi­o­nea­ză un antrepozit fiscal care tran­zac­ţi­o­nează la capul gol motorină. Nu este greu de crezut, este practic im­po­sibil. Implicarea politică de la vârful ANAF este susţinută de faptul că tu­nul tras de Dumi Mar este al doilea de acest tip. Tot în anul 2010, în Ialomiţa firma Texas Grup Oyl a fentat bugetul în urma unor tranzacţii cu mo­torină vândută fictiv în Bulgaria drept combustibil lichid greu. Cauza se află în cercetare, valoarea tranzacţiilor de­pă­şind 600 de miliarde. Deşi complicitatea funcţionarilor vamali care erau obligaţi să supervizeze procesul de transformare a motorinei în CLG era evidentă, nici un funcţionar nu a fost întrebat de sănătate. Doar preşedintele ANAF, Sorin Blejnar ştie de ce nici până acum DJAOV Ialomiţa nu a fost decapitată.

Dosarul a fost declinat la DNA datorită valorii prejudiciului. În cauză sunt cercetaţi inspectorii vamali Vasile Viktor Florin, Cuarente Valentin, Gheorghe Emil şi Zicu Florentina pentru complicitate la eva­ziune fiscală, abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual. Mehedinţă Constantin, administratorul de drept al firmei bidon este învinuit de fals intelectual, uz de fals şi evaziune fiscală. Administratorii de fapt ai societăţii, care au coordonat întreaga operaţiune sunt  Aron Marian Claudiu şi Ghiţulescu Bogdan, ambii din Constanţa şi sunt cer­cetaţi pentru evaziune fiscală.

×