x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Caracatiţa drumurilor cărăşene

Caracatiţa drumurilor cărăşene

de Adrian Mogos    |    20 Dec 2010   •   20:27

În vara anului 1998, Consiliul Ju­de­ţean (CJ)  Caraş-Severin a decis să în­­fiinţeze o firmă de drumuri şi po­duri, desfiinţându-se astfel Serviciul de specialitate din cadrul CJ. În cali­ta­te de preşedinte al CJ, Sorin Frun­ză­verde, poreclit Ayatollahul, nu a avut nimic împotrivă. În schimb, când SC Drumuri şi Poduri Caraş-Se­­verin a intrat la apă, a ţinut să preci­zeze public că a fost o greşeală în­fiin­ţarea acestei societăţi comerciale. Cu toate astea, în vara lui 2009, la Ra­dio Reşiţa, Sorin Frunzăverde îşi in­forma ascultătorii spunând că inten­ţionează ca o arteră a Reşiţei să treacă în subordinea CJ pentru a fi reabilitată.

Vorbe-n vânt, pentru că Drumuri şi Poduri SA Caraş-Severin era deja cu un picior în groapă. Din 1999 până în 2004 firma a avut o cifră de afa­ceri care a crescut constant, ajungând la 2,7 milioane de euro. În 2010 firma era deja în insolvenţă. Declinul a în­ce­put o dată cu numirea lui Valen­tin Rusu în septembrie 2004 ca director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Drumuri şi Po­duri. Mandatul lui Rusu a expirat în 2008, când a ajuns deputat din partea PDL. În decembrie 2008, după pleca­rea lui Rusu la Bucureşti, la condu­ce­rea societăţii comerciale au apărut alţi trei administratori. Printre ei, o ziaristă de radio. Acest fapt nu e o în­­tâm­plare. Radio Reşiţa este ins­ti­tu­ţia preferată de propagandă politică lui Frunzăverde, care a pus-o în func­ţia de administrator pe Oana Maria Cenan Glăvan.

Acum, Radio Reşiţa îşi caută un nou redactor-şef. Doru Dinu Glăvan, tatăl Oanei, cel care a condus postul de radio, se pensionează. SRR a organizat un concurs pentru un post pentru care nu s-a făcut publicitate. Un sim­plu anunţ lipit pe uşa de la in­trarea în sediul Radio Reşiţa şi pe site-ul SRR informează posibilii candidaţi de existenţa acestui concurs. La sediul Radio Reşiţa am întrebat dacă pot obţine o copie a condiţiilor de participare. "Nu se poate. Doar dacă vă scrieţi de pe el", a venit răspunsul unei doamne dolofane, despre care am aflat ulterior că este fata redactorului-şef. Concursul trebuia să aibă loc pe 20 decembrie, dar a fost amâ­nat. De menţionat că pentru funcţia de redactor-şef nu s-a înscris evident decât un singur candidat: fata lui Doru Dinu Glăvan, care a reuşit să creeze o adevărată afacere de familie la Radio Reşiţa. Pe lângă fiica sa, a mai angajat-o şi pe Ana Cenan pe post de contabil cu un salariu de aproape 80.000 de ron anual. Ana este sora ginerelui lui Glăvan, Mihai Cenan, soţul Oanei, care şi el lucrează în aceeaşi instituţie, terorizând angajaţii din funcţia de lider de sindicat. Salariul de redactor-şef este de puţin peste 72.000 de ron anual, iar interesul scăzut pentru acest concurs trebuie să ridice un semn de întrebare celor din SRR. Tribunalul Caraş-Seve­rin a decis la începutul lui mai 2010 deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva Drumuri şi Poduri. Printre cele trei firme care au cerut insolvenţa se numără şi Camand Impex SRL Reşiţa, deţinută chiar de un amic foarte bun, culmea, al lui Frunzăverde, Paul Valentin Armaşu. Camand Impex face de mulţi ani reabilitări de drumuri în Caraş-Se­verin şi Mehedinţi. La ultima dintre ele a distrus în totalitate un drum care a devenit în urma lucrărilor impracticabil. Locuitorii şi investitorii din comuna Brebu Nou, cunoscută mai ales pentru Festivalul de Jazz de la Gărâna, un sat component, nu mai pot ajunge la casele şi pensiunile lor după ce Camand şi-a făcut treaba. Armaşu împarte fifty-fifty firma cu Adina Armaşu, fata lui Sevastian Armaşu, un cunoscut om de afaceri timişorean şi consul onorific al Tunisiei.

×