x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Creţu cel Viteaz şi Frunzăverde de Aur.

Creţu cel Viteaz şi Frunzăverde de Aur.

de Adrian Mogos    |    29 Mai 2011   •   10:18
Creţu cel Viteaz şi Frunzăverde de Aur.

Intr-o seara de vineri la inceputul lui Florar, leat 2011, Cretu sedea imbufnat si bombanea la o tejghea dintr-o bodega oarecare din Resita. "Berea asta o sa-mi priasca, nu saga!', isi zicea el tragand de zor la masea. Tocmai cand se mai intuneca un pic, se intampla sa vada la o masa un musteriu care parca ii cauta pricina. Atunci isi aduse aminte Cretu ca scaunul pe care se lafaia musteriul ala era preferatul lui si de aici mai fu un pas pana la galceava. "Presimt ca o sa-ti fac capatana varza', se gandi in sinea lui Cretu cand il pofti frumos pe musteriu sa binevoiasca a-si lua talpasita. Acesta pasamite nu avea deloc aceleasi ganduri si-l altoi frumos peste bot, de-i dadu bulionul. Vazand ca n-are sorti de izbanda, Cretu nostru se duse cu falca rupta direct la spital.

Aici, imbatosat nevoie mare gasi niscaiva clienti de tabacit, cum ii spunea lui inima ca trebuie sa faca. Un doctor de la Urgente si vreo sase betegi care ii stateau in cale fura luati la scarmanat. "Sapte dintr-o lovitura! Nu-i rau! Da’, stii ca esti voinic, ma baiete!', isi spunea in sinea lui. Numaidecat in targ se duse vestea despre harmalaia iscata si cat ai zice peste cativa mascati dadura buzna si-l luara pe sus pe viteazul nostru. L-au mangaiat bine la chestura si cand se crapa de ziua il adusera inapoi la doctor ca sa-l lecuiasca.

Cretu, pe numele lui Nechita Constantin Adrian, veni pe lume pe 29 ale lui Prier, la leat 1975, tocmai la acelasi spital din Resita unde il incinsese zdravan pe doctor. Avea 50 de cm si 3,5 kg si era primul prunc al sotilor Marius si Ioana Ciotirla. Cand avea vreo 21 de primaveri, Ciotirla pleca sa-si gaseasca nevasta. O gasi pe Maria Udovita cu care si-a pus pirostriile, dar cu care nu putu face casa decat fro’ trei ani. Nu se potriveau, asa ca se despartira la jumatatea lui aprilie 1999, insa pe Cretu il ardea inima. Ravnea la numele muierii, asa ca la procesul de despartenie ceru judecatorilor sa-l lase sa pastreze numele de Udovita. Si acestia fura de acord.

Parjolit de durerea desparteniei si ca sa-si mai curme din suferinta, Cretu se invoi sa fie adoptat, dupa doua luni de la divort, chiar daca avea 24 de anisori si era bine implinit. La auzul vorbelor pline de alean prin care marele prunc isi cerea parinti noi, magistratii se invoira sa-i dea acestuia familia Dunareanu, dar numai dupa ce au cercetat indeajuns dovezile, printre care si data la care Cretu iesise din pantecele maicii sale - 29 aprilie1975. Si iacata cum Cretu deveni Dunareanu.

Trecut-au anotimpurile, dara voinicul nostru avu multe insuratori si despartenii de indurat. In februarie 2001 o lua pe Corina Ientner sa-i sada alaturi. S-a indurat s-o lase sa-si vada de drumul ei doi ani mai tarziu, ca muierea tot muiere. Ii tot gasea pricina ca ba lipsea de acasa, ba mai si facea scandal. Induiosati de mahnirea lui Cretu, care nu-si gasea nevasta cum voia el, judecatorii s-au invoit si de data asta sa-l separe de rautatea femeiasca, dar l-au lasat sa pastrezene numele fetei. Si asa, Cretu a devenit Ientner.

Vazandu-se scapat de gura si ocarile femeii, Cretu s-a insurat dupa doua luni cu fata lui Moise, Liliana. Dragi cititori, cand napasta se abate asupra unui om, acela nu mai are scapare. Iara napasta femeiasca e cea mai dihai. Nici cu Liliana a lui nea Moise n-a stat viteazul nostru prea mult. Dupa patru luni s-a saturat sa imparta iatacul cu dansa si a bagat divort. Si iar judecatorii milostivi l-au lasat sa pastreze numele femeii. Si Cretu a devenit Moise. Doi ani s-a chinuit cu povara numelui celui care a despartit Marea Rosie si cand nu a mai indurat a cerut sa-l cheme Dunareanu inapoi.

Amarat si suparat ca femeile nici chip nu-l intelegeau, Cretu se hotari intr-o zi sa-si schimbe nu numai numele, ci si ziua in care vazu fata moasei prima oara. Intr-o zi de septembrie 2006, nici nu incepura copiii bine scoala, Cretu isi lua inima in dinti si deschise proces. Cu hartiile-n mana ceru judecatorilor sa cerceteze mai in amanunt si sa vada ca in actul lui de nastere, Scaraotchi isi vari coada si trecu 29, nicidecum 30 aprilie. Greseala a fost descoperita, le zicea el judecatorilor atunci cand copil fiind, la 24 de ani, a fost adoptat.

Dar nimeni nu putea sa-si explice de ce i-a luat sapte ani sa deschida procesul! Judecatorii i-au respins cererea si l-au poftit frumos sa mearga cu jalba la primarul Liviu Spataru, care fara sa cumpaneasca prea mult a si dat zapisul 3171 cand cadea bruma la sfarsitul lui octombrie 2006, zapis prin care se dovedea ca Cretu s-a nascut pe 30 aprilie 1974 si nu pe 29 cum era trecut in catastifele spitalului si starii civile.

Prefectul de judet, vazand aceste treburi a poruncit ca zapisul primarului Spataru sa fie anulat precum ca nu s-au aratat destul dovezi intru infaptuirea lui. Si Spataru l-a anulat. Stanjenit tare de aceasta, Cretu porni din nou proces. De data asta, judecatorii i-au dat cu tifla. De la sentinta citire: "a adus xerocopii ale filei de la condica de nastere pe anul 1975 insa este o copie care nu poate fi confruntata cu originalul intrucat el nu mai exista, prezinta stersaturi, lipssete stampila medicului ginecolog. Este curios ca desi condica prezinta pozitiile 136-580 pe fila respectiva nu apare mentionata decat nasterea paratului la pozitia 472, nemaifiind inregistrate alte nasteri dupa aceasta'.

La proces, Cretu arata judecatorilor o foaie iscalita in august 2006 de Jaro Marsalic, directorul medical al Spitalului Judetean, din care se deslusea ca ora nasterii a fost 0.50, 30 aprilie 1975. Cand slujbasii de la primarie au cerut lui Marsalic actele doveditoare din care sa reiasa data de 30 aprilie, acesta a asternut pe hartie urmatoarea zicere: "condicele de nasteri se pastreaza la arhiva 25 de ani dupa care sunt distruse, iar foile de observatii 15 ani. Motiv pentru care nu va putem comunica datele solicitate de dumneavoastra'.

Instanta vazu si ea ca nu erau acte doveditoare si pravila s-a dat in dauna lui Cretu care nu s-a lasat biruit si-a suit desagii in caruta si a plecat la razboi. Tocmai la Tribunalul Caras-Severin unde isi gasi dreptatea pe temeiul ca nu prefectul trebuia sa anuleze zapisul primarului, ci primarul insusi. Judecatorii de la tribunal au oranduit in asa fel incat si stersaturile clare din actele de nasterele ale lui Cretu au devenit o nimica toata, nefiind nicidecum in puterea lor sa cerceteze eventualele falsuri.

Nici contestatia in anulare depusa de lefegii de la Evidenta Populatiei in noiembrie 2007 nu avu sorti de izbanda. Presedintele de sedinta a fost Aldea Corina, judecatorul milos ce-i daduse o familie noua lui Cretu in '99, iar megiesa de complet a fost si Simona Beg. Carevasazica avem asa: Cretu nascut pe 29 aprilie 1975 Ciotirla, devine Udovita, Dunareanu, Ientner, Moise, din nou Dunareanu, schimba data nasterii in 30 aprilie, e miluit cu un nou CNP, iar ultimul nume luat este din noiembrie 2007, Nechita ca omul si-a gasit o alta pereche.

In toate aceste daraveri, Cretu n-a fost singur. Partas i-a fost Banana, pe numele lui Calimanescu Dan Sebastian Dorel, nascut pe 8 al lui Faurar, leat 1982, ca fiu al lui Gusatu. S-a lepadat de numele Gusatu tot dupa o insuratoiare cand si-a luat numele nevestei, Veltanescu. Precum Cretu, la despartenie a cerut si primit numele nevestei.

In acceasi zi, 30 octombrie 2006, Banana a obtinut si precum Cretu, de la primarul Spataru, trimis in judecata pentru coruptie, zapisul 3172 care pecetluia schimbarea zilei de nastere in 9 februarie. Si Banana s-a opintit prin procese care au avut acelasi traseu ca si cele ale fartatului Cretu. Pana si motivele de recurs erau copiate de la tovarasul de tigari. "Se constata ca la rubrica ziua nasterii a fost taiata cifra 8 si a fost trecuta cu culoare rosie cifra 9, astfel se apreciaza ca recurentul parat si-a dovedit cererea de rectificare a actului de nastere', au asternut in sentinta judecatorii de la tribunal.

Evidenta Populatiei a facut recurs, care fu respins. Apoi, a facut contestatie in anulare. Mucalitii magistrati care s-au aplecat asupra contestatiei, judecasera si recursul. Poznasi, dupa ce au respins recursul, au admis contestatia, ca greseala recunoscuta e pe jumatate iertata. Banana nu s-a lasat si a facut contestatie in anulare la contestatia in anulare. I-a fost admisa de un complet din care facea parte magistratul Simona Beg care-l judecase si pe Cretu. Cum s-a pricopsit Banana cu o noua zi de nastere? S-a jeluit judecatorilor ca nu a fost citat corect.

Ba mai mult, ca sa fie sigur de castig, pe langa contestatie in anulare a facut si cerere de revizuire care s-a judecat la cateva minute dupa contestatia in anulare. Si aici a fost prezenta Simona Beg. Daca la contestatia in anulare, Banana a invocat lipsa vreunei citatii, la cererea de revizuire a spus ca a fost beteag si nu putu sa purceada spre proces.

Astfel, cei doi tovarasi dupa ce s-au ales cu CNP nou, si-au schimbat in aceeasi zi si domiciliul din Resita in Timisoara, motivul fiind lesne lamurit de politisti: problemele cu legea. Cretu si Banana sunt cunoscuti pe meleagurile carasene pentru actele de violenta si pentru un intens dute-vino spre granita dupa tigari. Erau sa se incaiere intr-o seara si cu Politia dupa ce un Audi Q7 in care se aflau fusese oprit la un filtru. S-au gasit vreo 6.000 de pachete de tigari si nu a lipsit mult sa se intample si cu politistii ce s-a intamplat la spital.

De fiecare data cand intra-n bucluc, cei doi striga numele lui Sorin Frunzaverde, presedintele portocaliu al Consiliului Judetean Caras-Severin, si lasa sa se inteleaga ca mai marele judetului este ingerul lor pazitor. Se pare insa ca ultima data nu l-a scapat pe Cretu de mascati. Acum ceva timp, cei doi frati intru tigari s-au certat. Banana a ramas cu un birt de la Registrul Auto Roman unde sef este un semet membru de partid portocaliu, iara Cretu a ramas cu taverna Valahia, lipita exact de taverna doctorului Marsalic.

Cei doi au o firma lunde le este tovaras si Daniel Borduz, fost partener de trebi comerciale si cu Sorana Frunzaverde, fata sefului portocaliu carasean. Daniel e baiatul lui Ioan Borduz, fost ospatar, primar de comuna, vicepresedinte portocaliu pe judet, belfer la universitate si prieten la catarama cu Frunzaverde.

Vezi si: Scandal Spitalul Judetean Resita 7.05.2011

×