x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Firmele deputatului PDL Arion au 265 de contracte cu statul.

Firmele deputatului PDL Arion au 265 de contracte cu statul.

de Monalise Hihn    |    16 Mai 2011   •   21:00
Firmele deputatului PDL Arion au 265 de contracte cu statul.

Falca, Igas, Videanu, Pogea, Blaga, Barbu, Ridzi et comp. La prima vedere ar parea ca e vorba doar despre o insiruire a unor nume de fruntasi ai PDL. E doar o parere. Cu totii au legaturi cu judetul Hunedoara, unde fie isi exercita influenta in partid, fie detin afaceri profitabile.

O alta "stea" portocalie este depu­tatul Viorel Arion. El este actionar la trei firme, care au 265 de contracte cu statul. El a declarat ca firmele sale au avut contracte in valoare de "doar 765.000 de euro", dar a uitat sa precizeze ca acestea sunt cu institutii ale statului, printre care se numara Electrocentrale Deva, Minvest Deva, Casa Judeteana de Pensii si Asigurari Sociale, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, AJOFM etc. Pe de alta parte, cvasinecunoscutul deputat a reusit sa isi impuna oamenii in functii la unele dintre cele mai importante institutii din judet. Astfel, Nicolae Chirila a ajuns sef la RAR Hunedoara, desi a absolvit o facultate abia in urma cu vreo doi ani si nu are experienta necesara. Chirila l-a inlocuit pe un alt apropiat de-al lui Arion, Ovidiu Boldor, care a trebuit sa paraseasca postul dupa ce a primit o condamnare cu suspendare pentru trafic de masini. La Minvest Deva, companie care beneficiaza de mai multe fonduri pentru ecologizarea haldelor de steril si a iazurilor de decantare, a fost impus ca director un notar public, pe numele sau Ladislau Farcas, om de casa al lui Arion, iar ca director adjunct Nicolae Balosin, alt prieten al parlamentarului, in timp ce Silvia Ghenea a fost numita la Casa de Asigurari de Sanatate, acolo unde o firma la care deputatul este actionar a castigat un contract pe tehnica de calcul. Mai mult, gurile rele spun ca unul dintre oamenii de incredere ai parlamentarului a fost condamnat in trecut la inchisoare pentru viol, iar la cativa ani dupa aceea si-a schimbat numele, iar astazi a fost angajat la o institutie deconcentrata din judet. PDL isi mai exercita influenta in judet si prin directorii celor doua termocentrale, de la Mintia si Paroseni, dar face bani si din diverse contracte pe bani europeni. Si CNH Petrosani ramane in continuare o vaca de muls pentru PDL chiar daca seful statului plange de grija pierderilor foarte mari inregistrate la bugetul de stat. Alti doi "baroni ai economiei romanesti" ai energiei, cum i-a numit Traian Basescu, au fost exportati din judetul Hunedoara de catre PDL. Este vorba despre Florin Marza, actualul director al Termoelectrica, om cu vechime in partid, dar si in masonerie. Un alt "produs" dat la export de Hunedoara PDL-ului este Pompiliu Budulan, director al Nuclearelectrica.

Nimeni nu prea stie ce are in co­mun acesta cu energia nucleara, dar cert este ca de ceva vreme el ocupa postul de director general al acestei societati de stat. Figura stearsa, fost inginer minier, Budulan a ajuns prefect al judetului Hunedoara in de­cem­brie 1996 si a rezistat in aceasta functie pana in 1998. Apoi, a fost nu­mit secretar de stat, ulterior devenind director intr-un institut de cercetare si, mai apoi, director al Nuclearelectrica. In plan politic a trecut de la PSDR la PSD, iar apoi la PDL.

Hunedoara, in umbra lui Falca, Igas, Videanu si Blaga
Gheorghe Falca este originar din judetul Hunedoara. Practic, din 2009 el conduce din umbra organizatia PDL. A aratat cine este jupanul in Hunedoara in timpul alegerilor pentru un post de deputat in Colegiul nr. 3. Falca a fost cel care a incercat sa negocieze cu primarii PNL din acel colegiu, promitandu-le fonduri de cate 5-10 milioane de euro edililor care ar fi adus voturi pentru candidatul PDL. Pe de alta parte, tot Gheorghe Falca a fost cel care a insistat ca primarul Devei, Mircia Muntean, exclus la inceputul acestei luni din PNL, sa fie primit in PDL. De altfel, Falca le-a declarat unor ziaristi ca "Mircia Muntean este singurul om politic de valoare din judetul Hunedoara". Pana la urma, tot ajutat, se pare, de Falca Muntean a ales UNPR. In acelasi timp, surse neoficiale povestesc ca liderii PDL din judetul Hunedoara iau pozitie de drepti in fata lui Falca si ca nici macar nu indraznesc sa deschida gura atunci cand acesta aproape ca le ordona sa faca un lucru.

Traian Igas se considera si el acasa in judet. "Eu nu sunt hunedorean ca Gheorghe Falca, dar am sotia din Calan, deci sunt pe jumatate de la dumneavoastra de aici", a spus Igas la Conferinta Judeteana a PDL. La fel ca si Falca, Igas a participat activ la campania de anul trecut din Colegiul nr. 3. Ministrul aproape ca se mutase in judet in acea campanie.

Daca Falca si Igas sunt jupani mai de data recenta in judet, Adriean Videanu are state vechi in Hunedoara. El detine Marmosim Simeria, de unde ani in sir institutiile publice au cumparat marmura si borduri. Firma a fost condusa de Gheorghe Pogea, cel care a ajuns pana in postul de vicepremier cu ajutorul patronului sau. Din pacate, Pogea a fost "jupan" pentru municipiul Hunedoara, la sfarsitul anilor ‘90, sub conducerea sa a inceput restructurarea combinatului siderurgic, cateva mii de oameni pierzandu-si atunci locurile de munca. Hunedorenii ii reproseaza si astazi ca nu a fost capabil sa salveze firma. Si Vasile Blaga are legaturi stranse cu Hunedoara, gi­ne­re­le sau, Ioan – Andrei Rudeanu, fiind originar de aici. De altfel, de numele gi­nerelui lui Blaga se leaga mai multe scandaluri legate de atribuirea unor contracte la CNH Petrosani si CNADNR. Dupa ce presa a prezentat respectivele contracte, Vasile Bla­ga a iesit public si a declarat ca nu a stiut de ele si ca i-a cerut ginerelui sau sa renunte la ele. Cu toate acestea, Ioan – Andrei Ru­dea­nu, mama sa Aurora Rudeanu si so­tia sa Agathe Cristina Rudeanu sunt asociati in to­tal in sase firme, care au ca obiect de activitate fie cultivarea legumelor si a pepenilor, a radacinoaselor si tuberculilor, fie protectie si paza ori servicii privind sistemele de securizare, fie de asistenta medicala specializata.

×
Subiecte în articol: românia cnezatelor portocalii