x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete IPS Teodosie a băgat Podgoria Nazarcea în faliment

IPS Teodosie a băgat Podgoria Nazarcea în faliment

de Doru Iordache    |    25 Iul 2011   •   21:00
IPS Teodosie a băgat Podgoria Nazarcea în faliment

"Minunile" Inalt Prea Sfintiei Sale Teodosie se cuantifica in datorii la banci, la stat si plata formala a salariilor catre o buna parte din preotii ce ii dau ascultare absoluta. IPS Teodosie a beneficiat de ajutor la cel mai inalt nivel pe timpul guvernarii Nastase. Prin HG 299, din 28 martie 2002, cu privire la suplimentarea bugetului Ministerului Culturii si Cultelor din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2002, s-a alocat pentru Arhiepiscopia Tomisului contravaloarea a 100.000 de euro in lei. Destinatia banilor era achizitia unor active ale SC Na­zar­cea-Ovidiu SA. In aceeasi zi, prin HG 300, s-au transmis 350 de hectare de teren agricol cultivat cu vita-de-vie si pomi fructiferi din patrimoniul Societatii Comerciale Nazarcea-Ovidiu SA spre folosinta Arhiepiscopiei Tomisului. Pe scurt, Arhiepiscopia Tomisului a primit de la stat banii, activele si mai multe livezi si podgorii pe rod pentru a le exploata. Motivul acestui transfer avea la baza un program initiat de Arhiepiscopia Tomisului care viza: "dezvoltarea unor asezaminte sociale in cadrul carora se asigura asistenta sociala constand in oferirea de adapost si hrana pentru nevoiasi." Dupa noua ani de administrare rezultatul este tragic. Nu a vazut nimeni nici un adapost pentru nevoiasi sau vreo cantina sociala. Podgoria si livezile au fost exploatate fara sa fie intretinute de Arhiepiscopie si au ajuns in paragina. Doar o treime din vita-de-vie mai este pe rod. In fapt asezamintele sociale au ramas doar in notele de fundamentare ale Arhiepiscopiei Tomisului catre Ministerul Agriculturii. O parte dintre cladirile preluate in 2002 s-au degradat sau au fost demolate, utilajele agricole nu se mai regasesc in patrimonial societatii. Nici cu subventia acordata de stat pentru cele 350 de hectare nu se stie ce s-a intamplat. Se pare ca Arhiepiscopia Tomisului a incasat sumele de la stat, dar nu se stie ce destinatie au luat banii din moment ce totul acum e aproape parloaga.

Solutia "Teodosie"
In urma cu aproximativ un an, IPS Teodosie a gasit solutia salvatoare pentru podgoriile de la Nazarcea. L-a investit in functia de director pe Niculae Marghiol, fost primar al localitatii Ciocarlia. Omul s-a apucat sa investeasca banii proprii in livezi si podgorii cu promisiunea ca si-i va primi inapoi dupa recoltare. La sase luni de la aceasta intelegere, IPS Teodosie l-a concediat pe Marghiol pe motivul ca nu are pre­ga­tirea necesara pentru a ocupa o astfel de functie. Iata ce scrie Marghiol intr-o intampinare trimisa Patriarhului Daniel: "Aduc la cunostinta urmatoarele abuzuri, inselaciuni si abateri canonice si disciplinare deosebit de grave, faptuite in complicitate de IPS Teodosie si inspectorul auditor, preotul Nicolae Poalelungi, cu rugamintea de a interveni in baza dreptului de devolutiune in suspendarea acestora, caterisirea si deferirea lor in regim de celeritate, spre a fi judecati de instantele penale ale statului roman... La insistentele IPS Teodosie si cu mijloace dolosive, de notorietate, specifice acestui ie­rarh, am fost determinat initial sa fac multe donatii materiale, financiare si de alta natura, catre manastirea sa particulara de la Dorna Arini. M-a ademenit, pentru a se folosi efectiv de mine, in afacerile lui murdare si am acceptat functia de director general al sectorului administrativ si admi­nistrator al fermei Nazarcea din cadrul Eparhiei Tomisului, incepand cu data de 19 aprilie 2010. Am obtinut promisiunea ferma din partea ierarhului ca-mi voi recupera banii din veniturile Eparhiei, motiv pentru care am demarat in primavara acestui an o serie de investitii la ferma Nazarcea, din surse proprii, in sco­pul rentabilizarii productiei (am stropit pomii si via pentru ca erau pline de viermi cand am ajuns eu acolo), iar cand mi-am cerut drepturile salariale si drepturile cuvenite din productie, am fost luat in primire de preotul Poalelungi, sub pretextul ca nu as fi manageriat suficient de bine sectorul agricol si ferma. Acesta m-a fortat sa-mi dau demisia si am cerut salariile neplatite de la angajare plus contravaloarea investitiilor personale, care totalizeaza suma de 170.000 de lei. Am investit mult acolo, pentru ca toti banii pe care ii lua Arhiepiscopia de la stat ii folosea pentru altceva. Am chitante pentru toate cheltuielile", se plange Niculae Marghiol Patriarhului.

Marghiol a cumparat activele de la Nazarcea
Pe 29 martie, CC INSOL, desemnat lichidator al SC Nazarcea Ovi­diu SA, a vandut la licitatie catre Ni­cu­­lae Marghiol active ale societatii, hale, cladiri si utilaje in valoare de 515.308 lei fara TVA. Nu se stie daca Ar­hiepiscopia Tomisului a platit banii primiti de la Guvernul Romaniei pentru achizitionarea imobilului catre Na­zarcea SA. In prezent, imobilele scoa­se la licitatie de lichidator sunt in po­sesia lui Niculae Marghiol. Nici cu vinul nu se stie ce s-a intamplat. Cand a preluat Nazarcea, Arhiepisco­pia Tomisului a preluat si cantitati im­portante de vin. Nu am reusit sa sta­bilim ce cantitate se afla pe stoc la data preluarii. Si astazi pe site-ul Ar­hiepiscopiei Tomisului este un anunt prin care se aduce la cunostinta doritorilor ca Arhiepiscopia are vin de vanzare pentru export de la Pod­go­­­ria Nazarcea. O parte din acesta a fost mutata in cramele Fruvimed Med­gidia din dispozitia lui IPS Teo­do­­­sie, dar restul a ramas la dispozitia ie­rarhului de la malul marii. Lunea tre­cuta, cativa preoti s-au dus la cra­me­le preluate de Marghiol sa mai ia niste vin. Acestia au fost impiedicati de noul proprietar sa patrunda in cra­ma. Contactat telefonic, Niculae Ma­r­ghiol a declarat ca nu le da voie emisarilor lui IPS Teodosie sa mai intre in crama pana nu i se restituie datoriile pe care Arhiepiscopia le are fata de el.

Ministerul Agriculturii vrea pamantul inapoi
Corpul de Control al ministrului Valeriu Tabara a incheiat saptamana trecuta un control la Nazarcea la sesizarea Sindicatului "Solidaritatea". Citam in continuare din concluziile controlului: "Emiterea HG 300/2002, privind transmiterea cu plata a unui imobil din proprietatea SC Nazarcea Ovidiu SA si a unui teren agricol, in proprietatea publica a statului si ad­mi­nistrarea Ministerului Culturii si Cul­telor... a creat elemente fa­vo­ri­zan­te intrarii in faliment a societatii, impiedicarea privatizarii acesteia si neincasarea redeventei cuvenita sta­tului pentru o suprafata de 350 ha pe o perioada de noua ani." In acelasi document se mai spune ca din cauza mo­dului in care au fost exploatate plan­tatiile de vita-de-vie si pomi fruc­ti­­feri a condus la degradarea acestora. Dupa acest control s-a dispus: "de­mararea procedurilor legale in ve­derea supunerii spre aprobarea Gu­vernului Romaniei a emiterii unui act normativ prin care terenul agricol pre­vazut in HG 300/2002 sa fie preluat de catre Agentia Domeniilor Sta­tu­lui...".

In document se mai arata ca cei responsabili vor raspunde pentru modul in care s-a administrat patrimoniul Nazarcea Ovidiu SA. Situatia financiara critica a Arhiepiscopiei To­misului si datoriile care au decurs din proasta administrare a lui IPS Teodosie se pare ca merg spre un singur deznodamant: falimentul. Patriarhia nu ia nici o masura si lasa lu­cru­ri­le in mana lui IPS Teodosie. Ce nu realizeaza conducerea BOR este ca Ar­hiepiscopia de la malul marii va pier­de din bunurile dobandite mai devreme sau mai tarziu, fapt fara pre­ce­dent in istoria Bisericii Ortodoxe Ro­mane. Modul in care s-a acoperit da­toria de un milion de euro la bugetul de stat a Arhiepiscopiei Tomisului printr-un credit bancar greu de ono­rat in actualele conditii si situatia de­zastruoasa de la Nazarcea vor atrage alte executari silite si popriri puse de banci.

×
Subiecte în articol: ips teodosie podgoria nazarcea