x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Meteo-diabolism: Fostul procuror braşovean a grăbit uciderea soţiei sale, din cauza vremii

Meteo-diabolism: Fostul procuror braşovean a grăbit uciderea soţiei sale, din cauza vremii

de Adriana Oprea-Popescu    |    17 Aug 2011   •   07:54
Meteo-diabolism: Fostul procuror braşovean a grăbit uciderea soţiei sale, din cauza vremii

Victor Teodorescu, fostul procuror care a planuit uciderea sotiei sale, a fost trimis in judecata de Parchetul General pentru comiterea infractiunii de instigare la omor calificat. Pentru instigare, Codul Penal prevede, art.25 prevede pedeapsa prevazuta de lege pentru autor, adica, in acest caz, conform art.174, 175, lit.a, b si c, inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

In planul sau de a-si lichida consoarta, Teodoreescu nu a avut niciun moment de ezitare. A planificat totul cu grija, dandu-i indicatii pretioase ucigasului: cum sa se deghizeze, la ce ora sa mearga, cum sa-si pacaleasca victima pentru a intra in casa. A fost atat de minutios, incat a luat in calcul si starea vremii din ziua respectiva. Doua lucruri a neglijat: niste foi cu indicatii lasate pe masa ucigasului si faptul ca acesta avea sa se piarda in timp ce-si ucidea victima.

Victor Teodorescu si-a cunoscut sotia in 1986. Patru ani mai tarziu s-au casatorit si au avut o fata, astazi in varsta de 20 de ani. Cei doi locuiau in Brasov si aveau un mariaj normal, tulburat uneori de problemele cu alcoolul pe care le avea el. Din dorinta de a-l ajuta, ea l-a convins sa se interneze la dezalcoolizare. In 1993, Teodorescu a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Babes Bolyai din Cluj, cu nota maxima la examenul de diploma. De altfel, foaia sa matricola este plina de note de 10 si doar cateva de 9. In acelasi an a devenit procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov. A rezistat doar trei ani, in februarie 1996 chiar el facand cerere pentru incheierea activitatii. Un an mai tarziu, a incecat sa-si reia postul, insa Parchetul General i-a respins cererea, datorita abaterilor grave disciplinare pentru care fusese sanctionat in timpul scurtei sale activitati. Teodorescu se reprofileaza si-si deschide doua firme de consultanta juridica (una mai importanta - SC SEGAX CONSULTING SRL). Pentru ca banii nu veneau cu viteza dorita, incepe sa intermedieze afaceri imobiliare, in special vanzari-cumparari de teren. Prin 2001, Jolan Pulca, mama lui Erwin Presmereanu, ii devine colaboratoare. Toti cei trei baieti ai lui Jolan erau implicati in afacerile mamei lor. Iar in Brasov afacerile imobiliare au fost, pana nu demult, extrem de profitabile. Si de dubioase, in acelasi timp. In 2005, Teodorescu a inceput sa investeasca sume foarte mari in terenuri pe care le revindea imdiat, in scopul obtinerii unui profit rapid. Cum n-avea destui bani pentru planurile sale, incepe, din 2007, sa-i imprumute de la oameni carora le promitea, printr-un contract incheiat la notariat, o dobanda de 50%, dupa numai cateva luni. Cumparase cu 300.000 de euro un teren pe care visa sa-l vanda cu 1 milion de euro. N-a reusit si, pentru ca nu mai avea cum sa le inapoieze banii, creditorii au inceput sa-l preseze. Unii dintre ei facusera credit la banca pentru banii "investiti' in afacerea lui Teodorescu! Fostul procuror a reusit sa-i duca cu vorba; mai putin pe unul dintre ei, care-l creditase cu 70.000 de euro si care a demarat procedura de indisponibilizare a unor bunuri imobile ale imprumutatului: doua apartamente si o casa in Brasov, plus un teren de 716 mp. In familia Teodorescu au aparut certuri, ea reprosandu-i ca, din pricina afacerilor lui, pot pierde tot ce au adunat o viata. Probabil ca acesta era si motivul pentru care el nu avea acces la banii ei.

La inceputul acestui an, certurile dintre cei doi soti s-au amplificat, o data cu presiunile creditorilor asupra lui. In plus, in octombrie 2010 el fusese suspendat din Baroul Mehedinti, singurul in care fusese admis, cu scutire de examen, din cauza neplatei taxelor. In ianuarie 2011, creditorul care se adresase justitiei a inceput procedura executarii silite asupra imobilelor familiei Teodorescu. In aceeasi perioada, fostul procuror nu a mai avut cu ce plati salariile celor doua angajate de la "SEGAX CONSULTING'. Firma inregistra datorii catre stat iar in martie 2011 Teodorescu declarase ca ea urmeaza sa-si inceteze activitatea. In aceeasi luna, reuseste insa sa vanda, in sfarsit, terenul cu care spera sa dea lovitura. Investise in el 300.000 de euro si l-a dat cu 45.000, suma din care a primit doar un avans de 4.000, restul urmand sa-i fie platit in rate lunare de cate 2.000 de euro. Din acel avans, 2.000 de euro i-a dat pe impozitarea tranzactiei, iar inca 1.000 – pentru calmarea unui creditor disperat. El a ramas cu aproape nimic. Incoltit din toate partile, ii marturiseste lui Jolan ca si-ar dori ca doua persoane sa dispara din viata lui: sotia si creditorul care-l executa silit. Ii cere femeii ajutorul, iar aceasta ia legatura cu doi "specialisti' din Piatra Neamt. Astazi, Jolan sustine ca voia sa-l pacaleasca pe Teodorescu, sa incaseze cei 20.000 de euro promisi pentru deranj s-apoi sa-l denunte autoritatilor. Dupa cateva zile, fostul procuror se intalneste cu barbatii din Piatra Neamt. Ii duce pe un camp, le spune sa-si lase mobilele-n masina, apoi il ia pe unul deoparte si-i cere sa-i ucida nevasta. Ii spune ca totul poate fi disimulat intr-un accident rutier, ea mergand des cu masina din Brasov spre Bucuresti si Targu Mures. Apoi, il duce si-i arata casa unde locuia, ca punct de reper. Intamplarea se petrece cu doua saptamani inainte ca Violeta Teodorescu sa fie ucisa. Cei doi s-au inteles asupra sumei de 20.000 de euro (de la 50.000, cat ceruse "specialistul' din Piatra Neamt), 10.000 de euro - inainte, 10.000 – dupa comiterea faptei, iar Teodorescu urma sa-l anunte in momentul in care dispune de avans. Si barbatul din Piatra Neamt spune acum ca si el ar fi vrut sa-l insele pe instigator, incasand doar primii 10.000 de euro, pentru a-l lasa apoi balta.


Insa Teodorescu nu mai avea nici timp si nici bani pentru un avans. Anchetatorii cred ca el era foarte grabit si pentru ca, pe langa creditori, ar fi fost strans cu usa de camatarii de la care imprumutase bani. Si, cateva zile mai tarziu, fostul procuror ii propune lui Erwin Presmereanu sa-i ucida nevasta. Il cunostea de multa vreme, stia ca e consumator de etnobotanice si ca a fost condamnat pentru trafic de droguri. I se parea profilul ideal, daca ar fi fost prins, la o adica, si ar fi spus adevarul, nimeni nu l-ar fi crezut pe "drogat'. Lui Erwin ii dadea indicatiile in scris. Pe 25 martie i-a dat sa citeasca niste coli A4 pe care notase cum trebuie sa procedeze. Fixase si o data: duminica, 27 martie. Pe o schita a casei, erau instructiunile: trebuia sa intre in locuinta noaptea, la ora 2:00, femeia fiind singura (el era plecat din oras, iar fiica la facultate, in Bucuresti). Erwin a ezitat insa, iar luni, 28 martie, Teodorescu i-a reprosat asta si i-a fixat un nou dead-line (n.r. - termen limita): vineri, 1 aprilie, zi in care sotia ar fi fost acasa, ocupata cu o teleconferinta. Pentru acest serviciu, Teodorescu i-a promis lui Erwin 70.000 de euro: 20.000 – bani in mana, si 50.000 – stergerea unei datorii pe care o avea la el mama lui Erwin.

N-a mai avut insa rabdare pana vineri... Marti, 29 martie, Teodorescu i-a asteptat pe Erwin si pe mama acestuia in fata blocului unde femeia isi avea sediul firmei. Stranie coincidenta, exact in garsoniera care fusese sediul cabinetului de avocatura al Elodiei Ghinescu. Cei trei au urcat in apartament si, profitand de momentul in care Jolan a iesit sa-si ia cafea, Teodorescu a inceput sa-i traseze lui Erwin noi instructiuni pe hartie. Data executiei fusese grabita si fixata chiar in acea zi: "ai la dispozitie 5 ore sa te pregatesti si ideal e sa actionezi la ora 15 – 15.15 – azi ca maine s-ar putea sa fie prea tarziu'. Ce-i determinase graba? Gravele probleme financiare si ... starea vremii. "Azi e vreme proasta, lumea merge cu capul in pamant, de maine pana duminica e soare', il indemna Tedorescu pe Erwin. "Fiind frig, e si tendinta de a se grabi sa reintre in casa, mai repede decat atunci cand e cald'. Fostul procuror il invata pe ucigas sa-si confectioneze o legitimatie falsa de angajat la "Electrica' (nu curier sau altceva, caci "cu un colet mare mai repede atragi atentia'), sa aiba o salopeta si "un registru de 2 lei', apoi sa sune la poarta, aratandu-se usor confuz in legatura cu numarul casei ("ca 5 de la 58 e picat'), "dupa care intrebi: Teodorescu?', apoi sa intre in casa si sa o ucida, ravasind apoi locuinta, asa incat sa para ca a fost un jaf. Foile pe care Teodorescu a notat indicatiile pretioase au fost arse de el, iar resturile aruncate in vasul de toaleta. Mai putin doua file, pe care Erwin a reusit sa le ascunda, intr-un moment de neatentie, printre celelalte hartii aflate pe masa. O fila contine instructiuni scrise, cealalta - schema zonei in care se afla casa.


Ucigasul a ajuns la adresa in jurul orelor 16:00. Imbracat in salopeta, cu legitimatie falsa, a sunat la poarta, iar victima i-a permis accesul in imobil. I-a adus apoi un taburet, ucigasul a citit contorul, s-a prefacut ca nu-i merge pixul, victima i-a adus un altul... Amana, spune el, momentul. Apoi, a cerut un pahar cu apa si, cand femeia s-a intors cu el din bucatarie, si-a scos levierul ascuns in pantaloni si a inceput sa o loveasca in cap. Victima s-a aparat si a incercat sa ajunga in bucatarie, la usa care dadea spre spatiul inchiriat unui magazin unde, in acel moment, se afla o vanzatoare. Femeia stia ca, daca deschide usa, e salvata! O secunda, a si reusit, insa asasinul a inchis-o repede inapoi. Vanzatoarea a apucat sa-i vada, insa nu a intervenit pentru ca, declara ea, "a crezut ca e vorba de un simplu act de violenta in familie'. Din bucatarie, ucigasul a luat un cutit pe care l-a infipt de mai multe ori in victima, pana cand ea n-a mai miscat. El spune ca, atunci cand a plecat, femeia inca mai traia. Medicii legisti au stabilit ca moartea a survenit dupa cateva minute, din cauza unei hemoragii externe masive. A fost gasita decedata la 16:30 de politistii sesizati prin 112 de catre proprietarul magazinului. Cutitul cu care fusese injunghiata era abandonat in chiuveta din bucatarie.

Erwin s-a dus acasa, a pus intr-un sac menajer hainele, registrul, legitimatia, levierul si telefonul mobil furat din casa victimei (n-a mai avut puterea nici "sa ravaseasca in scop de jaf', nici sa ia altceva), s-apoi a servit cina, impreuna cu mama, prietena sa si fratele sau, la restaurantul "Ceasul rau' din oras. Seara, a mers si a aruncat toate obiectele din sac in paraul Spurcata. Nu a mai fost gasit niciunul... Politistii au gasit in schimb, chiar in ziua crimei, o amprenta de-a lui in bucataria victimei. Avea cazier, asa ca l-au dibuit repede. Pe 2 aprilie a fost retinut si apoi arestat. Initial, a negat fapta. Pe manerul cutitului au fost gasite urme biologice cu ADN-ul lui. Dar si fire de par cu ADN-ul victimei. Pe 6 iunie, Erwin recunoaste comiterea faptei, insa declara ca initiativa a fost a lui Teodorescu, care a facut presiuni asupra lui si l-a amenintat ca "mama o sa pateasca ceva urat'. A doua zi, dosarul a fost preluat de Parchetul General. In incercarea de a stabili mobilul crimei, s-a descoperit rapid ca singurul care avea ceva de castigat dupa moartea Violetei Teodorescu era sotul ei. Desi fiica era singurul beneficiar al politelor de asigurare, fostul procuror si-a convins fata sa incheie procuri pe numele lui. Victima avusese o asigurare de viata de 200.000 RON la firma angajatoare. La trei zile dupa ce si-a ingropat nevasta, Teodorescu a mers sa o ridice. In plus, femeia mai avea alte trei asigurari (in valoare de 38.546 RON, 4.639 RON si, respectiv, 154.348 RON) si un cont in banca de 212.580 RON. In total, circa 6 miliarde de lei vechi (150.000 de euro). Bani din care Teodorescu apucase deja sa incaseze 2 miliarde. Si, desi acum avea bani, pe 7 aprilie fostul procuror a cerut Casei Judetene de Pensii Brasov o indemnizatie in caz de deces, pentru defuncta si regretata sotie...

Pe 15 iunie, Teodorescu a fost retinut si s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de el. Arestat apoi preventiv, a solicitat expert parte pentru analiza inscrisurilor olografe care-l incriminau. Numai ca si acest expert, ca si cei de la Institutul de Criminalistica din IGPR, dar ca si aceia de la INEC, unde s-a efectuat contra-expertiza, a constatat ca scrisul ii apartine, fara niciun dubiu. Pe 15 iunie, Teodorescu a cerut sa fie testat la poligraf. L-a picat si imediat apoi a admis implicarea lui in comiterea faptei, sustinand ca l-a trimis pe Erwin la el acasa doar in scop de talharie. Conform expertizei psihiatrice la care a fost supus pe 21 iulie, Teodorescu are discernamantul pastrat pentru fapta comisa. El nu a recunoscut insa niciodata pana acum ca a dorit si a mijlocit uciderea sotiei sale.

Prin rechizitoriul intocmit de procurorii Marius Foitos si Romulus Varga, Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul PICCJ, Erwin Presmereanu (22 ani) a fost trimis in judecata pentru omor calificat, iar Victor Teodorescu (44 ani) – pentru instigare la omor calificat. Fiica victimei Violeta Teodorescu a anuntat ca se constituie parte civila in cauza, cu o suma pe care o va preciza in fata instantei.

×
Subiecte în articol: victor teodorescu crima brasov