x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ministrul se face că nu doarme de grijă.

Ministrul se face că nu doarme de grijă.

de Oana Stancu Zamfir    |    15 Mai 2011   •   21:00
Ministrul se face că nu doarme de grijă.

"Nu mai dorm din cauza ratei la banca. Si va spun de ce nu dorm: pentru ca eu trebuie sa achit acest cre­dit pana la sfarsitul acestui an." Declaratia, facuta de Elena Udrea pe 31 mai 2010, tulbura probabil cateva mii de romani pe care rata la banca nu-i lasa cu adevarat sa doarma. Spre deosebire de ei, ministrul Udrea doar se face ca e apasata de griji. O ancheta la proprietatea cuplului Udrea-Cocos din Strada Frederic Chopin pune in cu totul alta lumina situatia financiara a ministrului.

Ministrul Dezvoltarii si Turismului a contractat in 2007 de la BRD un credit de 3.297.000 de euro, scadent in 2009, prelungit pana la finalul lui 2010. Achitabil nu in rate, ci integral, la scadenta. Daca a rambursat sau nu imprumutul, ministrul refuza sa spuna, trimitand spre declaratia de avere postata pe site-ul ministerului. Neactualizat de sapte luni, do­cumentul nu ofera raspunsul. Doar cateva indicii.
Pentru achitarea creditului, Elena Udrea a povestit in interviul acordat RFI anul trecut ca spera sa vanda cele 12 apartamente dintr-un imobil din Strada Frederic Chopin, contruit impreuna cu sotul sau incepand cu 2006 si "abia terminat in 2009". "Am vandut din acest bloc trei apartamente de sase luni de zile. De unde, sigur, in pozitia in care e, pe vremuri bune probabil ca il vindeam pe tot intr-o luna. Valoarea metrului patrat construit la vanzare acum nu cred ca e mai mult de 1.000-1.200 de euro metru patrat, in conditiile in care atat m-a costat pe mine. La finalul acestui an, eu trebuie sa platesc tot cre­ditul. Iar intentia mea este, desigur, si sper sa reusesc lucrul acesta, sa platesc. As fi multumita daca as gasi pe cineva sa pot sa vand restul apartamentelor. Pentru ca, sigur, imi este foarte greu sa aud cu cata lejeritate trateaza unii situatia mea", se plangea doamna Udrea.

"Pe noi nu ne arde nimic"
La fata locului insa, pe Strada Chopin, nici urma de tragism. Numai le­jeritate. Un angajat la Clamari Tra­ding Impex SRL, firma la care Dorin Co­cos este unic actionar, deschide larg usa reporterilor emisiunii "Exces de putere" de la Antena 3, veniti in chip de cumparatori. Pretul metrului pa­trat nu este 1.000-1.200 de euro, cum aflasera potentialii doritori s-o ajute pe Elena Udrea sa achite datoria la banca, ci 2.000 de euro. Angaja­tul lui Cocos arunca declaratia cu ade­varat daunatoare somnului dnei Udrea: "Cu mai putin veti gasi doar mp nefinisat, 1.700. Va spun eu, cine lasa mai jos de 2.000 lasa pentru ca-l arde banca. Pe noi nu ne arde nimic".

Apartamente cadou, clienti alesi pe prietenie
Ar fi putut fi doar o strategie de marketing pentru impresionarea cumparatorului, caruia deja ii fusese servita, prin mail, o lista cu preturi substantiale pentru apartamentele deja vandute. Numai ca discursul vanzatorului e sustinut si de scoaterea de la vanzare a unor apartamente. Pe hartie, patru ar mai fi libere. Angajatul lui Cocos vinde doar doua: apartamentul 7, cu trei camere, si un duplex de 330.000 de euro. "Ar mai fi unul, dar proprietarul a decis ca nu-l mai vinde." Asta desi cuplul Udrea-Cocos spera sa obtina pe el 473.000 de euro, dupa cum scrie in tabelul angajatului. Despre cel de-al patrulea liber, trei camere, la parter, 244.000 de euro pret de vanzare, nici nu mai sufla vreo vorba.

Asta in conditiile in care un al cincilea apartament a fost facut cadou lui Alin, fiul lui Dorin Cocos din prima casatorie. Mama vitrega confirma prin declaratia de avere ca nu i-a luat bani pentru apartamentul care valora in acte 343.531 de euro.
Nici apartamentul nr. 4, intabulat pe numele Cocos Olguta, ne­ca­sa­to­ri­ta, nu figureaza in declaratia minis­tru­lui. Pretul lui in acte, 254.000 de euro.

Si iac-asa, din 12 au mai ramas sase cumparatori care sa o ajute pe doamna Udrea sa puna linistita capul pe perna. O asociatie de locatari atent selectati, dupa cum se lauda angaja­t­­­ul lui Cocos. Si de unde sa-i iei daca nu din cercul de prieteni?

Cel mai larg la punga, cum­pa­ra­torul celui mai scump apartament, un duplex de 243 mp, cu un pret pe hartie de 544.059 de euro, este fostul deputat PNL Marian Petrache, presedintele liberalilor ilfoveni. Petrache recunoaste prietenia de 20 de ani care il leaga de Cocos, nu si banii investiti insa. Doar 300.000 de euro ar fi dat pe duplex, asta numai dupa ce a vandut un teren.

Mult mai greu sa explice de unde a avut 197.500 de euro (150.000 in declaratia de avere a dnei Udrea) sa cumpere apartamentul de la nr. 5 i-ar fi domnisoarei Dinca Adela Anath, consiliera personala a dnei Daniela Andreescu, vechea prietena a cuplului Udrea-Cocos, plasata la Palatul Victoria cu rang de ministru in fruntea Secretariatului General al Guvernului. Domnisoara Dinca are una dintre cele mai "curate" declaratii de avere: zero lei in conturi, zero proprietati, zero firme aducatoare de dividende.
Vecina de palier a Adelei, Chi­­rilescu Claudia Mariana, este fosta aso­ciata a lui Felix Tataru (autorul cam­paniilor electorale ale PDL) intr-o firma de publicitate, Spoon Media SRL, cu sediul pe Aleea Modrogan, gard in gard cu PDL. 284.665 de euro sustine vanzatorul lui Cocos ca ar fi incasat de la aceasta, doar 132.773 de euro a trecut dna Udrea in declaratia de avere.

Stroe Victor Mihai, primul client al cuplului Udrea-Cocos, este indicat de vanzator drept "nepotul lui Erbasu, constructorul imobilului". Acesta i-ar fi platit 194.431 de euro pe apartamentul cu doua camere de invecinat cu Alin Cocos, in declaratia dnei Udrea apar 170.000 de euro.

Ceilalti doi cumparatori sunt, potrivit aceluiasi angajat al lui Cocos, o doctorita (Mutu Carmen, 2 camere, 254.087 de euro in hartii, 176.000 euro in declaratia de avere a mi­nistrului) si un om de afaceri (Pet­culescu Alexandru, 3 camere, 127 mp, 284.665 de euro in tabelul van­zatorului).
Un element interesant, toti clientii Elenei Udrea, atent "selectati", dupa cum spunea omul lui Cocos, sunt necasatoriti.

Bani negri din parcari?
Falsa grija financiara a ministrului Dezvoltarii pune intr-o noua lumina continutul unei interceptari din dosarul ALRO, aparuta in presa in octombrie anul trecut, care ar putea trada venituri netransparente pentru familia Udrea-Cocos.

Pe 1 iulie 2008, ziua in care primarul Sorin Oprescu anunta re­zi­lierea contractului cu Dalli Exim pentru parcarile din Capitala, sotul Elenei Udrea il suna agitat pe un angajat al Dalli. Desi oficial a iesit din firma in 2004, Dorin Cocos se comporta de parca societatea ii apartine inca.

"Ba, daca te suna astia de la presa, nu dai nici o declaratie. Tu ai un contract cu Consiliul General al Pri­ma­riei. Si tu nu stii nimic de nici o re­zi­lie­re. Sau nici macar nu raspunde (...). Stai linistit, ca el nu poate sa re­zi­lieze! Reziliaza pe ma-sa! Pe cine sa re­zilieze?! Ma, boierule, deci noi ne facem treaba inainte. Noi avem contract legal", il linisteste Cocos pe an­ga­jatul Dalli. Cinci minute mai tarziu, sotul Elenei Udrea este sunat de un re­porter tv care il intreaba despre re­zi­lierea contractului dintre Dalli si Pri­marie. Potrivit aceleiasi intercep­tari, Cocos raspunde: "Pai, si eu ce le­gatura am cu Dalli, ca nu mai sunt in Dalli de cinci ani?... Nici macar o ac­tiune, nici macar un interes. Da’ io banuiesc ca stiti asta. Dar va place asa sa ma.... De cinci ani de zile, de patru si ceva nu mai sunt actionar, da’ in rest va pot lamuri cu alte lu­cruri. Deci cu Dalli ce sa comentez eu de Dalli daca nu e a mea?".

Udrea nu spune ce a facut cu creditul
Intrebata in scris daca a achitat sau nu creditul la BRD si daca da din ce surse financiare, ministrul Elena Udrea a trimis emisiunii "Exces de pu­tere" urmatorul raspuns: "In conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, orice ministru are obligatia de a-si publica declaratia de avere, care contine informatii de interes public, la termenele prevazute de Legea nr. 176/2010. Declaratia de avere a ministrului Elena Udrea respecta prevederile legale mentionate anterior si poate fi consultata pe site-ul MDRT, la sectiunea Informare publica".

LOCATARII
Parter
Ap. 1: 3 cam., 110 mp, Alin Cocos, necasatorit
Ap. 2: 2 cam., 87 mp, Stroe Victor Mihai, necasatorit
Ap. 3: 2 cam., 107 mp, nevandut
Et. 1
Ap. 4: 3 cam., 113 mp, Cocos Olguta, necasatorita
Ap. 5: 2 cam., 85 mp, Dinca Adela Anath, necasatorita
Ap. 6: 3 cam., 127 mp, Chirilescu Claudia Mariana, necasatorita
Et. 2
Ap. 7: 3 cam., 113 mp, de vanzare
Ap. 8: 2 cam., 85 mp, Mutu Carmen, necasatorita
Ap. 9: 3 cam., 127 mp, Petculescu Alexandru, necasatorit
Et. 3
Ap. 10: duplex 3 cam., 202 mp, nu se mai vinde
Ap. 11: duplex 3 cam., 145 mp, de vanzare
Ap. 12: duplex 4 cam., 243 mp, Marian Petrache, necasatorit

×
Subiecte în articol: special anchete