x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Operaţia a reuşit, pacientul a murit! Un medic ieşean a operat fatal un pacient plin de metastaze

Operaţia a reuşit, pacientul a murit! Un medic ieşean a operat fatal un pacient plin de metastaze

de Cristinel C. Popa    |    06 Sep 2011   •   21:00
Operaţia a reuşit, pacientul a murit! Un medic ieşean a operat fatal un pacient plin de metastaze

Un medic iesean isi exerseaza valentele extracurriculare prin operatii in portofelele bolnavilor. Altfel nu se explica de ce, de curand, doctorul Constantin Liviu Panainte, de la Spitalul CFR Iasi, a tinut sa opereze un pacient aflat in faza terminala a unei alte boli pe care ar fi trebuit sa o descopere la consultatie. Sau poate doar s-a facut ca nu a descoperit-o.

Interventia a fost efectuata, evident, pentru afectiunea secundara, grabindu-i barbatului sfarsitul: tratamentul cu vitamine, antibiotice si alte medicamente administrate postoperator, in loc sa ii prelungeasca viata, i-au atras fulgerator moartea. Iar pentru a ajunge la domnul doctor la operatie trebuie sa treci pe la cabinetul sau particular pentru consultatie.
Mai mult, pacientul, care suferea de adenom de prostata, pentru care a si fost operat, a fost externat cu infectie urinara grava, cu toate ca el ar fi trebuit sa plece din spital cu sanatatea imbunatatita.

Intamplator, reporterul l-a cunoscut indeaproape pe pacient. Pentru a nu ajunge si altii in situatia raposatului, reporterul s-a hotarat sa faca public acest caz.

In opinia medicilor cu care Jurnalul National a stat de vorba, in aceasta situatie exista doua posibilitati. Prima ar fi aceea ca doctorul n-a depistat afectiunea grava de care suferea bolnavul atunci cand l-a consultat, ceea ce e o problema.

A doua ipoteza, mai mult decat ve­ridica, ar fi aceea ca medicul i-a descoperit grava afectiune (e vorba despre cancer gastric, metastaze hepatice), dar cu toate acestea a in­sistat sa-i faca operatia. Pacientul a fost supus interventiei chirurgicale in luna iunie. La doar o luna, el a murit, fiindca metastazele ii afectasera mai multe organe.

Cititi diagnosticul pacientului, specialistii spun ca nu trebuia operat – format pdf

Conform specialistilor, urologul trebuia sa descopere grava afectiune, intrucat, data fiind varsta destul de avansata a pacientului (74 de ani), fiecare organ trebuia in mod obligatoriu sa fie in stare buna pentru ca bolnavul sa poata rezista in timpul interventiei. Ceea ce doctorul a si trecut in fisele medicale.

Specialistii in medicina cu care reporterul a stat de vorba au fost de acord ca un pacient nu poate avea o simpla tumoare si la numai o luna sa moara din cauza metastazelor. Ci un cancer in stadiu avansat. Tratatele medicale arata ca acestea apar dupa ce tumoarea maligna care o cauzeaza a ajuns la dimensiunea finala. Deci, boala stagneaza o perioada in orga­nism si nu infloreste asa, peste noapte. Grava afectiune de care suferea pacientul putea fi depistata si printr-o simpla investigatie, de tipul eco­grafiei, care barbatului i s-a facut in zadar.

Inainte de operatie, rudele au vazut ca pe foaia de observatia a pacientului era notat: "rinichi si ficat – aparent normal". "Limfomul intestinal poate avea o evolutie fatala cam intr-un an-doi. In acest caz, urologul putea face constatarea si renunta la operatie, depinde in ce faza era boala. Daca era cu metastaze multiple nu se putea realiza o interventie de anvergura, ci doar una de intretinere. La ecografie sau tomografie compu­terizata ar fi trebuit descoperit cancerul.
Daca a murit atat de repede este clar ca era intr-o faza destul de avansata, poate depasita. Actul chirurgical in astfel de cazuri re­prezinta un traumatism in plus, care poate scurta existenta. Operatia in sine este un gest agresiv, care soli­cita organismul, iar daca el este epuizat de o alta boala, reactivitatea este scazuta si se epuizeaza mai repede rezervele functionale putine pe care le mai are. Interventia face sfarsitul mai rapid. Pentru un bolnav in stare terminala, fiecare zi inseamna viata", a spus prof. dr Marin Burlea, specia­list gastroenterolog.

Am incercat sa obtinem si parerea doctorului Panainte, insa acesta nu a raspuns la telefon, pentru ca se afla in vacanta in Antalya, ne-au spus colegii sai. Am stat de vorba insa cu unul dintre medicii de la clinica unde acesta isi desfasoara activitatea la Spitalul CFR, dr Mihai Glod, sef de catedra, despre problemele ce apar in astfel de cazuri.

"Metastazele hepatice se dezvolta de regula in luni. In momentul in care faci o interventie trebuie sa ai o baza clinica, sa verifici daca pacientul nu acuza dureri epigas­trice, inapetenta, intoleranta alimentara, daca toate acestea bolnavul le-a spus si ele au fost ignorate, atunci este grav… Insa, cancerul gastric poate ucide in cateva luni. Nimeni nu-l opera pe metastaze hepatice. Ca sa operezi un astfel de bolnav este egal cu a face un act eroic (admite ca s-ar fi putut face operatia de adenom peste cancer! – n.r.). Nu are nici o legatura cu stiinta me­dicala. De regula, prezenta mestastazelor contraindica orice gest chirurgical. Cu o luna si jumatate inainte, in mod indiscutabil era tot intr-o faza terminala, aproape de final. Insa uneori te uiti la ficat, dar nu poti sa evidentiezi celulele metasta­zice. Insa cu o luna jumatate inainte, metastazele sunt deja evoluate. Orice saptamana conteaza, insa doar in cazul unui cancer descoperit intr-o faza incipienta", a spus dr Glod.

×
Subiecte în articol: cancer malpraxis metastaze