x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete RAAPPS demolează vila Mioarei Roman pentru Puiu Popoviciu.

RAAPPS demolează vila Mioarei Roman pentru Puiu Popoviciu.

de Adriana Duţulescu    |    19 Mai 2011   •   21:00
RAAPPS demolează vila Mioarei Roman pentru Puiu Popoviciu.

In cartierul Primaverii, la poarta lui Traian Basescu, se deruleaza o tragicomedie regizata de RAAPPS (Regia Autonoma Administratia Patrimo­niu­lui Protocolului de Stat), in ro­lu­ri­le principale evoluand perso­naje foar­te cunoscute din viata presedintelui Romaniei.

Mioara Roman, fosta sotie a lui Petre Roman, este la un pas de a fi evacuata din casa, iar casa este la un pas de a fi demolata de RAAPPS, pentru ca in curtea Mioarei Roman, la zece metri de casa acesteia, creste un bloc al lui Puiu Popoviciu si blocul are nevoie de gradina.

In 24 februarie a fost publicata in Monitorul Oficial o Hotarare de Guvern prin care imobilul din Strada Gogol numarul 2 a fost trecut din proprietatea publica a statului in pro­prietatea privata a statului.

In nota de fundamentare a Ho­ta­ra­rii de Gu­vern scrie ca acest fapt are in vedere doua aspecte: "o parte din terenul aferent constructiei face obiectul De­ci­ziei de restituire nr. 218/04.08.2010, iar cealalta parte nu mai indeplineste cri­teriile pentru a se incadra in categoria imobilelor care sunt de uz pu­blic care sa permita folosinta genera­la sau sa de­ser­veas­ca un serviciu public". Adica, scrie in documentul Gu­ver­nului, "in pre­zent la limita imobi­lului a fost ridicata o noua cons­tructie, iar din acest mo­tiv imobilul in ca­u­za nu mai in­de­­pli­ne­ste criteriile de si­gu­ranta cerute de lege".

Imobilul in cauza este locuinta fostului premier Petre Roman, in care locuieste acum fosta sa sotie, Mioara Roman. Vila are 167 de metri patrati locuibili si un mare defect: are un bloc in constructie chiar in curte, la zece metri de usa de la intrare. Blocul are o poveste interesanta si veche de cativa ani.

In iunie 2006, omul de afaceri Mihai Cuptor, un cunoscut membru al retelei Bittner-Petracche-Cocos, a intrat in posesia unei suprafete de peste 950 mp pe Strada Nikolai Gogol nr. 2. Povestea retrocedarii unei parti din acest teren a inceput in mar­tie 2001. Atunci, cetateanul Dan Ro­pala, respectand toate procedurile le­gale, a notificat RAAPPS ca-si vrea te­renul inapoi, ca fost proprietar. Este vor­ba despre 456 mp. Dupa cinci ani de asteptare, adi­ca in ianuarie 2006, RAAPPS ia ho­tararea sa inapoieze te­­renul pro­pri­etarului de drept. In fe­­bruarie, Ropala a intrat in posesie, in martie acesta a vandut terenul unei so­cietati, iar, trei luni mai tarziu, cei 456 mp au ajuns in posesia lui Cuptor.

Odata cu tre­cerea in proprietate a celor 456 mp, Mihai Cuptor mai intabuleaza o alta su­pra­fata, de 494 mp, aflata pe Gogol nr. 2A, fix in curtea familiei Roman. Con­form Cartii Funciare, cele doua su­prafete au fost ali­pite, rezultand un teren de peste 950 mp.

In martie 2007, Mihai Cuptor a pri­mit de la Pri­­maria Sectorului 1 au­­to­rizatia de cons­tructie nr. 250/9/G/8366 pentru ri­­di­­carea unui bloc P plus 4. Blocul nu a fost terminat, el se afla in constructie si muncitorii lucreaza in fiecare zi sub feres­trele Mioarei Roman. Pentru con­stru­i­rea blocului, din curtea fa­mi­­liei Ro­man a fost taiata o livada de meri si un arbore Ginkgo biloba – spe­­cie pro­te­jata – batran de 80 de ani.

Numai ca, asa cum a declarat Mi­oa­ra Roman pentru Jurnalul Na­ti­o­nal, constructia nu ii mai apartine lui Mi­hai Cuptor, ci celebrului om de afa­ceri apropiat familiei Basescu, Puiu Popoviciu.

"Colonelul Cuptor i-a vandut cons­tructia lui Puiu Popoviciu cu un asa-zis contract", sustine Mioara Roman, care acuza ilegalitatea intregii afaceri. Aceasta sustine ca miza este terenul de la numarul 2, care, asa cum figureaza in inventarul RAAPPS, are o suprafata de 1.478 de metri patrati si care poate servi drept minunata curte pentru viitoarea casa a familiei Popoviciu. Caci, asa cum se vehiculeaza, in blocul aflat in constructie ar urma sa se mute omul de afaceri impreuna cu sotia si copiii.

De altfel, vila Mioarei Roman va fi demolata, asa cum rezulta din nota de fundamentare a Hotararii de Guvern prin care a fost trecuta in pa­trimoniul privat al statului, fiind considerata o cladire subrezita de constructia de alaturi.

Un singur obstacol mai sta in calea fericirii lui Popoviciu: Mioara Roman. Motiv pentru care aceasta a primit de la RAAPPS un ordin de evacuare din casa, pentru ca nu si-a platit chiria de 5.995 de euro pe luna. Mioara a platit, pana in noiembrie 2008, o chirie lunara de 2.000 de lei.

O ordonanta de urgenta data in toamna acelui an a schimbat insa radical lucrurile si familia fostului premier a fost obligata la plata a aproape 6.000 de euro pe luna. Asa se face ca datoriile la chirie au ajuns la peste 150.000 de euro, suma pe care doamna Roman spune ca nu are cum sa o achite si nici nu este de acord cu acest lucru.

"Noi am investit in aceasta casa, care nu este nicidecum un palat, asa cum s-a scris timp de 20 de ani, peste 62.000 de euro. Am schimbat inclusiv instalatiile, faianta si gresia, am reparat si acoperisul pe banii nostri, caci era o nenorocire de casa, lasata in paragina. In toti acesti ani de cand locuim aici nu am primit nici un fel de serviciu de asistenta de la RAAPPS, nimic nu s-a facut pe banii statului. Nu am primit nici dreptul sa ne cumparam casa, asa cum au primit altii, iar acum, dupa ce am primit ordinul de evacuare, nu am reusit sa vorbesc cu nimeni din RAAPPS, pentru ca nimeni nu a dorit sa stea de vorba cu mine", a explicat Mioara Roman.

Aceasta sustine ca "pana in 2001 RAAPPS a fost o miza politica, iar dupa 2001 a devenit o miza de spaga".

×
Subiecte în articol: puiu popoviciu mioara roman rapps