x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Udrea nu a dat banii pentru Gala Bute

Udrea nu a dat banii pentru Gala Bute

de Elena Stan    |    31 Aug 2011   •   21:00
Udrea nu a dat banii pentru Gala Bute

Au trecut doua luni de la Gala Bute si datele despre costurile financiare ale evenimentului, sponsorizat in special de companii de stat, nu au fost facute inca publice. Sa fie oare vreo legatura intre nepublicarea acestor date de Rodel Obreja si faptul ca ministerul condus de Elena Udrea nu a aprobat inca plata banilor?!

Ministerul condus de Elena Udrea a alocat 1,9 milioane de euro plus TVA pentru promovarea "frunzei" in timpul Galei Internationale de Box Profesionist in care Lucian Bute si-a aparat centura pentru a opta oara. Suma este cuprinsa in contractul semnat de ministerul Elenei Udrea cu SRL-ul Europlus Computers SRL unde Rudel Obreja este unic actionar. Prin intermediul acestui SRL, Obreja s-a ocupat de organizarea galei de box "Campion pentru Romania", in cadrul careia Lucian Bute si-a aparat centura in fata francezului Jean Paul Mendy. Pentru ca nu dispunea de fonduri suficiente, Obreja a fost nevoit sa ia credit bancar, garantand cu contractul semnat cu MDRT.

La doua luni distanta dupa Gala, Obreja nu a incasat inca nici un ban de la MDRT. "Pana in prezent nu s-a facut nici o plata catre Europlus Computers SRL. In acest moment suntem in faza de evaluare a indeplinirii obiectivelor prevazute in contract", potrivit raspunsului pri­mit de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Ramane de vazut daca Udrea il va plati pe Obreja, avand in vedere ca datele facute publice initial, cu privire la numarul tarilor in care va fi transmis meciul si cele despre nu­ma­rul telespectatorilor, au fost schimba­te pe traseu. Initial se spunea ca me­ciul va fi urmarit de 400 de milioane de telespectatori, iar meciul va fi transmis in 80 de tari. In realitate, asa cum s-a vehiculat imediat dupa meci, din cele 80 de tari anuntate initial, meciul a fost transmis doar in opt tari, iar din cei 400 de milioane de telespecatori au ramas 2,5 milioane de oameni, din care 1,5 milioane in direct. Plata acestui contract a fost gandita in functie de atingerea unor tinte de audienta in momentele in care este vizibil pe ecran brandul tu­ristic, iar atingerea a doar o parte dintre aceste tinte aduce dupa sine si diminuarea proportionala a sumelor platite, evaluarea urmand sa fie reali­zata de un auditor independent si autorizat.

Imediat dupa Gala Bute, Elena Udrea a realizat o conferinta de presa in care a anuntat ca meciul a fost urmarit de 4,5 milioane de telespectatori, insa, din pacate, in realitate cifrele sunt altele. Audienta medie a meciului a fost de 2,58 milioane, potrivit datelor furnizate de GFK. Pentru a o scoate basma curata pe Udrea din aceasta situatie, reprezentantul ministerului, Bogdan Oprea, a spus ca cifrele inaintate de sefa sa sunt cele furnizate de Pro TV, postul care a difuzat meciul. "Doamna ministru a prezentat cifrele furnizate de Pro TV. Datele relevante vor fi facute publice de auditorul galei, o firma independenta de Europlus Computers", a declarat Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al MDRT. Potrivit reprezentantilor MDRT, tot in sarcina fimei care s-a ocupat de organizarea galei Bute revine si angajarea unui auditor autorizat care sa ne spuna cata lume s-a uitat la meciul lui Bute in direct. SRL-ul lui Obreja are obligatia de a pune la dispozitia MDRT raportul de monitorizare intocmit de auditorul autorizat. "Prestatorul, SC Europlus Computers SRL, este obli­gat sa puna la dispozitia MDRT raportul de monitorizare intocmit de un auditor autorizat, precum si alte documente justificative care sa certifice realizarea serviciilor prestate", se mentioneaza in raspunsul primit de la MDRT. Datele auditorului autorizat trebuie sa fie pe placul Elenei Udrea si sa aiba legatura cu realitatea, in mod contrar firma lui Obreja nu va primi banii de la MDRT. In plus, ramane de vazut daca auditorul autorizat, angajat de firma lui Obreja pe banii sai, va furniza date care sa insele asteptarile presedintelui Federatiei de Box. "MDRT nu este responsabil in alegerea auditorului/auditorilor autorizati, aceasta sarcina fiind exclusiv a Prestatorului. De asemenea, plata catre acest auditor/auditori autorizati nu intra in atributiile MDRT", potrivit unui raspuns primit de la minister.

Obreja nu se da dus de la conducerea FR Box
Romania nu va putea avea sportivi la Campionatele Mondiale din Coreea de Sud, care incep pe 16 septembrie, si nici la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012 daca Rudel Obreja va ramane presedinte al Federatiei Romane de Box dupa data de 31 august. AIBA-Federatia Internationala de Box a transmis o adresa Federatiei Romane de Box si COSR in data de 9 august prin care cere schimbarea de urgenta a lui Obreja. In prezent, Federatia lui Obreja este suspendata provizoriu, urmand ca dupa 1 septembrie sa fie dezafiliata daca nu va fi reprezentata de un alt presedinte. Rudel Obreja insa nici nu se gandeste la retragere, invocand faptul ca AIBA ar comite un mare abuz: "Pana nu se va termina procesul pe care il am cu ei nu ma retrag. Nici nu se poate convoca o Adunare Generala in mai putin de 45 de zile". Astfel, Obreja risca sa distruga un sport din cauza propriei sale ambitii, deoarece eventuala neparticipare a sportivilor la niste Campionate Mondiale ar fi o premiera totala pentru Romania!

×
Subiecte în articol: rudel obreja Elena Udrea MDRT gala bute