x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Unde e scrisoarea medicală a lui Şerban Huidu?

Unde e scrisoarea medicală a lui Şerban Huidu?

de Magda Marincovici    |    17 Oct 2011   •   21:00
Unde e scrisoarea medicală a lui Şerban Huidu?

Academician prof. dr. Constantin Popa, directorul Institutului de Boli Cerebrovasculare "V. Voiculescu", spune ca, in general, dar si in cazul "Huidu", regula este urmatoare: la externare, medicii austrieci dau pacientului o scrisoare medicala, adresata medicului de familie. Daca in aceasta scrisoare medicala se specifica faptul ca pacientul nu mai este apt de a conduce masina, atunci medicul de familie are obligatia sa informeze politia.

Episodul intai. Acad. prof. dr. Popa considera ca analiza in privinta lui Serban Huidu pleaca de la profilul neuropsihic inainte de acest accident. Deoarece in antecedent el mai are si alte accidente rutiere, ceea ce ridica serioase semne de intrebare asupra modului in care a obtinut carnetul de conducere.

Episodul al doilea: in Austria. Acad. Constantin Popa spune ca a avut pacienti tratati in spitale din Austria care nu au revenit in tara cu o scrisoare medicala catre medicul curant. Acest lucru poate fi valabil si in cazul lui Serban Huidu, situatie in care el n-are nici o vina.

Episodul al treilea: in Romania. Serban Huidu este o persoana pu­blica, iar problemele lui de sanatate au fost extrem de mediatizate.
Tocmai aceasta mediatizare ar fi trebuit ca sa-i puna in garda pe medicul de familie, medicii specialisti si politia.

In prezent, nu avem o legislatie speciala privitoare la obligatiile in asemenea cazuri. "Dar exista o conduita profesionala a medicului care este deasupra legislatiei, ghidurilor sau protocoalelor", precizeaza prof. dr. Constantin Popa.

Asta inseamna ca medicul specialist, respectiv neurochirurgul, stabileste, pe baza unor teste speciale, capacitatea de orientare in spatiu, in timp, de apreciere a distantei, reflexele etc. Sunt aproximativ 20 de teste menite sa scoata la iveala o seama de tulburari subtile care pot face pacientul inapt de a conduce.

"Pentru ca sunt persoane cu accident vascular cerebral care nu au tulburari psihice si care pot conduce masina, dar pot fi persoane cu traumatism cerebral, respectiv cu lovitura la cap, care prezinta riscuri cand sunt la volan. Interesant ca unele persoane cu handicap al membrelor inferioare, cu sechele poliomielitice nu numai ca pot conduce masini speciale, dar fac foarte rar accidente", spune acad. prof. Constantin Popa.

Faptul ca dupa accidentul de la schi Serban Huidu si-a reluat aparitiile la televizor este posibil sa fi contribuit la diminuarea vigilentei. Insa chiar daca el vorbea si glumea nu insemna ca alte functii si reflexe extrem de importante pentru a sofa nu ar fi putut fi afectate. Problema este ca legislatie nu exista si ca medicul specialist nu a informat politia. Mai ramane ultima veriga, dar nu ultima ca importanta: medicul de familie. Asta in cazul in care pacientul are medic de familie. Doctorul Doina Mihaila este medic de familie si ne relateaza un exemplu concret: "Am avut un caz aproape identic. Pacientul prezenta tulburari psihice si avea carnet de conducere. Am facut adresa la politie din care reieseau riscurile de a conduce masina. Dar pacientul este si la ora actuala la volan". Deci si daca are si daca nu are medic de familie este cam acelasi lucru. Asadar, concluzia acad. prof. dr. Constantin Popa este limpede, dar cu urmari fatale: "Vina este la medicii din Austria, dar nici medicii romani nu sunt absolviti de vina!".

×