x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Mihai Tănăsescu: Politicienii să nu promită ceea ce nu pot să facă

Mihai Tănăsescu: Politicienii să nu promită ceea ce nu pot să facă

11 Aug 2011   •   21:00
Mihai Tănăsescu: Politicienii să nu promită ceea ce nu pot să facă

Lumea este in pragul unei noi recesiuni. Cresterea economica din SUA si tarile UE are tendinte descres­ca­toare, iar noi, ca tara membra UE, nu ne putem feri din calea valului de cri­za care a aparut la orizont. "Ro­mania se afla intr-un echilibru macronomic stabil, dar foarte fragil din cauza turbulentelor interna­tio­nale foarte mari", a declarat Mihai Ta­na­sescu in interviul pe care l-a acordat Jurnalului National.

● Jurnalul National: Vine al doilea val de recesiune in SUA si in Europa?
● Mihai Tanasescu: Exista semnale ca in momentul de fata cresterea economica atat in SUA, cat si in Europa zonei euro are tendinte descres­catoare. Exista riscuri care conduc la ideea ca prognozele de crestere economica sunt in scadere atat in Europa, cat si in Statele Unite si de aceea cred ca masurile care trebuie luate pentru a face ca aceasta crestere economica sa revina pe o panta ascendenta in anii urmatori sunt legate de politicile structurale pe care tarile trebuie sa le implementeze.

● Cat de mari sunt aceste riscuri?
● Riscurile se pot manifesta pe mai multe canale. Exista riscuri care se manifesta pe canalul sistemului bancar, sistem care inca nu si-a revenit dupa criza din 2007-2008 si care are inca puternice probleme, de lichiditate, de credibilitate, de ma­nagement. Al doilea canal poate fi canalul inflationist si, nu in ultimul rand, canalul social. Problema majora este ca acum cresterea economica in Europa de Vest si in SUA nu este foarte puternica, astfel incat sa poata duce la scaderea somajului, care inca ramane la cote foarte ridicate.

● Poate Romania sa se fereasca de noul val al crizei?
● Romania nu este parte a acestei crize. Insa criza se poate exporta catre tarile Europei Centrale si de Est, cum este si Romania. In ultima perioada, Romania a inceput sa-si recastige credibilitatea, prin reformele structurale implementate. Si asta se traduce printr-o perceptie a investitorilor mult mai buna vizavi de Romania comparativ cu alte state. Dobanzile sunt mult mai mici decat cele pe care le platesc alte state. De aceea, cred ca pentru Romania lucrul cel mai important in aceasta perioada foarte turbulena este sa continue ce a inceput, sa nu fie influentata de cicluri electorale, sa continue reformele structurale si procesul de consolidare fiscala. Si, nu in ultimul rand, sa-si prognozeze clar si credibil o strategie, pentru ca in 2013 Romania va inchide, probabil, relatiile institutionale cu FMI si UE.

● Presedintele Traian Basescu a spus marti sa uitam de cresterile salariale, la nici zece zile de cand Fondul a dat unda verde acestor cresteri. E vorba de numai 10 zile. Se pot schimba strategiile in 10 zile? Turbulentele recente de pe pietele financiare au fost o surpriza?
● Vedeti, atat Fondul, cat si Comisia Europeana au stabilite niste tinte foarte clare cu autoritatile de la Bucuresti. Aceste tinte se traduc in deficit fiscal care trebuie sa fie sub o anumita limita, la cheltuieli cu personalul in bugetul de stat care trebuie sa cuprinda o anumita limita si asa mai departe. Daca autoritatile de la Bucuresti intreprind masuri in asa fel incat sa se incadreze in aceste li­mite, Guvernul este suveran sa implementeze ce masura vrea. Sigur ca actualele turbulente de pe piata fac ca aceste masuri sa fie mai prudente, sa nu conduca catre un derapaj al cheltuielilor publice. De aceea cred ca mesajul care a fost dat a fost corect, in asa fel incat politicienii sa se abtina de la populism, sa nu promita ceea ce nu pot sa faca si sa nu creeze pe piete perceptia ca Romania nu-si respecta angajamentele si poate sa deraieze de la tintele propuse.

● Are Guvernul o strategie coe­renta convenita cu Fondul care sa permita majorari de salarii si pensii in 2012, an electoral?
● Este mult prea devreme sa vorbim despre asa ceva. Sigur, calculele pentru pregatirea bugetul pe 2012 sunt in toi. O sa vedem in lunile urmatoare modul in care se deseneaza bugetul, cum va mai fi situatia internationala si atunci autoritatile vor decide daca vor creste sau nu vor creste salariile.

● Angajamentul cu Fondul intra in probleme de amanunt ale sistemului sanitar, numar de paturi, zile de spitalizare. A mai aplicat FMI asemenea analize si in alte tari?
● Programele pe care FMI le are cu statele membre au o componenta importanta structurala. Sigur, aceasta difera de la tara la tara. In cazul nostru, problema in domeniul sanatatii este foarte acuta, in sensul ca sistemul produce foarte multe pierderi de la o perioada la alta. Este nevoie sa se echilibreze cheltuielile din sanatate, sa nu se mai produca arierate noi, astfel incat sa creasca eficienta actului sanitar in sensul de a nu mai avea probleme cu medicamentele. Sa nu uitam ca in acest moment Romania are dublu sau triplu numar de paturi fata de media UE, asa ca este clar ca exista si o ineficienta de management.

● Oamenii au fost socati sa afle ca state puternice, precum SUA, Italia, Japonia, Spania, Grecia traiesc si se dezvolta pe banii altora de multa vreme. De ce a aparut acum atat de presanta criza datoriilor suverane?
● Este o intrebare foarte interesanta si raspunsul, sigur, este unul destul de complex. Aceasta problema nu a venit de ieri, de astazi. Toata lumea stia ca Italia, Grecia au datorii foarte mari. Problema este ca masurile care au fost luate nu au creat credibilitatea necesara, care sa conduca la o consolidare fiscala sustenabila pentru a putea reduce aceste datorii. Problema pietelor este legata de cre­di­bilitate, iar politicul nu a demonstrat aceasta credibilitate, prin ma­surile pe care le-a luat. Turbulentele din aceste zile reprezinta, de fapt, un ras­puns la ceea ce nu s-a intamplat in aceasta perioada. Dar cred ca politi­cul a inteles si ca masurile pe care ta­rile le-au intreprins in aceste moment vor aduce credibilitatea in timp.

● Trezoreria Americana a dat o declaratie de sustinere totala pentru economia americana. Asta inseamna ca a dat drumul la masina de tiparit bani?
● Declaratia guvernatorului FED arata o determinare fara echivoc de sustinere a cresterii economice, cel putin pana in 2013, prin retinerea dobanzilor la un nivel foarte scazut. Acest semnal dat de guvernatorul bancii centrale americane a avut un succes deosebit, bursele de pe mapamond au reactionat pozitiv. Este limpede ca este nevoie in continuare de stimulare a cresterii economice. Dar cred ca alaturat acestor mesaje trebuie sa vina si proiectele de consolidare fiscala, fara de care aceste masuri monetare nu pot fi sustinute pe termen lung.

● Lumea incearca sa scape de criza de mai bine de doi ani si jumatate. Fara succes. Cand se creeaza impresia ca economiile merg mai bine, criza loveste din nou ba in America, ba in Uniunea Europeana. Ce se intampla, isi traieste capitalismul ultimele clipe?
● Cred ca este prematur sa vorbim ca societatea capitalista isi traieste ultimele clipe. Capitalismul ramane forma de societate cea mai productiva, eficienta si care aduce bunastarea. Asistam in momentul de fata la anumite turbulente in anumite zone ale mecanismului care func­tio­neaza in capitalism, si anume sistemul bancar. Este clar ca atunci cand sistemul bancar va fi refacut complet, reglementarile vor fi aplicate unitar de toata lumea, lucrurile se vor indrepta. Acum este un mo­ment cand au loc corectii care conduc catre un nou tip comportament, iar aceste corectii vor duce in final catre o reasezare a capitalismului pe niste baze mai bune pentru oameni.

×