x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri "Nu legea sau judecătorul poate lega doi oameni"

"Nu legea sau judecătorul poate lega doi oameni"

19 Sep 2011   •   21:00
"Nu legea sau judecătorul poate lega doi oameni"

Avocatul Ion Dragne explica pentru Jurnalul National care sunt noutatile absolute cuprinse in noul Cod Civil ce va intra in vigoare la 1 octombrie 2011.

● Jurnalul National: Domnule avocat, aveau nevoie romanii de un nou Cod Civil?
● Ion Dragne: Un nou Cod Civil era necesar in Romania, in primul rand datorita transformarilor produse sub toate aspectele in socie­tatea noastra in intervalul de timp trecut de la adoptarea in 1864 a actualului Cod Civil si pana in prezent. Adoptarea unui nou Cod Civil era cu atat mai necesara cu cat Romania si-a asumat o serie de angajamente fata de Comisia Europeana in cadrul procesului de integrare comunitara. Nu in ultimul rand, un nou Cod Civil era necesar chiar si pentru adaptarea normelor juridice sub aspect terminologic, multe dintre formularile vechii reglementari fiind invechite.

● Este un cod suta la suta romanesc sau ne-am inspirat si din legislatia altor tari?
● Noua reglementare si-a propus sa raspunda unor modificari produse in timp in relatiile dintre persoane si sa reprezinte un mijloc care sa confere protectie efectiva, atunci cand desfasurarea normala a unor astfel de raporturi este impiedicata. Noul Cod Civil nu contine prevederi legale cu totul originale, ci, dimpotriva, cuprinde prevederi aplicate deja in alte state, ca urmare a parcurgerii unor etape de actualizare ori armonizare legislativa. De altfel, modelul concret care a stat la baza elaborarii Noului Cod Civil a fost, in principal, Codul Civil al provinciei Quebec din statul federal Canada, adoptat in anul 1991, dar si o serie de alte acte normative prin care a fost modificat, in vederea actualizarii sale, Codul Civil francez.

● Care sunt noutatile absolute ale acestui Cod?
● Intre aspectele reglementate de Noul Cod Civil cu caracter de "noutate absoluta", sunt cele din materia "Persoanei fizice", in special aspectele referitoare la logodna, locuinta familiei, alegerea regimului matrimonial si divortul pe cale administrativa. In ce priveste logodna, ratiunea care a stat la baza reglementarii acestei situatii de fapt, a reprezentat-o realitatea sociala traditionala in Romania, motiv pentru care in Noul Cod Civil au fost introduse dispozitii speciale referitoare la: capacitatea de a incheia logodna, despre care s-a prevazut ca este aceeasi cu capacitatea ceruta pentru incheierea casatoriei, nefiind impusa insa cerinta avizului medical si cea a autorizarii date de organul administrativ; posibilitatea dovedirii logodnei, materie in care s-a prevazut ca aceasta poate fi dovedita cu orice mijloc de proba; imposibilitatea constrangerii logodnicului care rupe logodna sa incheie casatoria; obli­gativitatea restituirii darurilor facute in considerarea logodnei; sanctio­na­rea ruperii abuzive a logodnei prin pre­vederea posibilitatii obligarii persoanei care rupe logodna in mod abu­ziv la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate.

● Din punct de vedere al menta­litatii credeti ca romanii sunt pregatiti pentru unele prevederi as putea zice liberale ale noului Cod Civil?
● Societatea romaneasca avea nevoie de o legislatie civila care sa raspunda cerintelor sale actuale. De aceea cred ca multe dintre dispo­zi­tiile cu caracter de asa-zisa noutate ale Noului Cod Civil erau, in realitate, folosite sau aplicate deja, desi nu erau reglementate legislativ in mod expres, tocmai datorita recunoasterii lor de catre doctrina sau practica judiciara. Asadar, tocmai schimbarea mentalitatii romanilor a dus, in mod firesc in opinia mea, la necesitatea adoptarii Noului Cod Civil, mai exact la actualizarea legislatiei civile cu realitatile cotidiene. Se constata ca institutii traditionale, cum a fost logodna, si-au gasit loc in lege, iar, pe de alta parte, reglementarea con­di­tiilor in care desfacerea casatoriei poate da dreptul la despagubiri pentru unul dintre soti are scopul de a da un plus de responsa­bilitate celor angajati intr-o astfel de relatie.

● Este un alt mod de a spune despre soti ca intr-adevar numai moartea ii va desparti?
● Este greu de spus daca o lege poate realmente tine "legati" doi soti intre care relatiile personale s-au transformat si nu mai sunt cele specifice unei casatorii. Considerentele de ordin patrimonial sau teama de despagubiri sunt unele care pot reprezenta, uneori, o justificare pentru continuarea unei vieti in comun, insa nu legea este "vinovata", ci pana la urma, tot cei doi parteneri care si in prezent trebuie sa se respecte. Prin urmare, nu legea sau aplicarea ei de catre judecator ar putea lega oamenii, ci modul in care acestia gasesc, mai greu sau uneori chiar deloc, o solutie amiabila de a iesi dintr-o casatorie in care se presupune ca au intrat tot pe baza de conventie.
Va urma

×
Subiecte în articol: noul cod civil