x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Ion Vâlcu, “tăticul” invenţiilor trăsnite - umbrela hands free şi ciocanul care bate singur cuie, premiate cu aur la saloane

Ion Vâlcu, “tăticul” invenţiilor trăsnite - umbrela hands free şi ciocanul care bate singur cuie, premiate cu aur la saloane

29 Iul 2011   •   21:00
Ion Vâlcu, “tăticul” invenţiilor trăsnite - umbrela hands free şi ciocanul care bate singur cuie, premiate cu aur la saloane

Ciocanul care bate cuie singur s-a nascut datorita nemtoaicelor care iubeau barbatii romani. “In tinerete tot veneau la noi pe Litoral nemtoaice tinere si frumoase. Soseau triste si abatute, dar plecau acasa fericite. Atunci mi-am dat seama ca barbatii romani sunt foarte tari in «ciocan». Dupa ce am iesit la pensie si m-am apucat serios de inventii, am zis sa inventez eu o scula romaneasca. Mi-a venit ideea ciocanului romanesc, astfel incat cumparatoarele de pe tot mapamondul sa poata intra intr-un magazin si sa ceara un ciocan romanesc, asa cum astazi intri si ceri o cheie franceza sau un cleste suedez', ne povesteste Ion Valcu, fost inginer, inventatorul ciocanului care bate cuie singur. Are 72 de ani si nenumarate inventii premiate la saloanele internationale.

Ciocanul sau a luat cea mai inalta distinctie la Inventika, in 2006: aur cu mentiune. La Eureka (Bruxelles) a luat argintul. Functioneaza ca un capsator: in varf are incorporat un rezervor care se umple cu niste cuie. Cand dai sa bati un cui, el iese singur de acolo si se infige in material. Nu mai este nevoie sa le tii cu mana caci ies ele singure din rezervor. Are coada telescopica, asa ca-ti poti ajusta manerul dupa cum doresti.

Umbrela hands free cu care sochezi lumea pe strada
“Dupa ce am inventat umbrela hands free, am iesit cu ea afara, pe ploaie. Stateam in statie si pac, am deschis-o. In momentul ala au inceput sa se uite toti la mine ca la un nebun, caci nu intelegeau cum de mi-a crescut mie o umbrela direct din umar', rade inventatorul. Umbrela lui a luat bronzul la Inventika, tot in 2006.

Se fixeaza pe corp printr-un suport care poate fi purtat peste veston, iar suportul se pliaza pe corp si se strange bine, ca sa nu se balangane umbrela. Apoi, umbrela se continua in sus ca un baston si are niste clame din arici care se fixeaza. Ba are si accesorii: banda reflectorizanta pentru timp de noapte si elementi activi care trateaza afectiunile coloanei vertebrale.

“Ideea mi-a venit cand am vazut intr-o zi cu ploaie un cameraman filmand si un asistent tinandu-i umbrela. Si cameramanul se chinuia sa-i faca asistentului semne de stanga-dreapta, in functie de cum se misca el. Pe urma am vazut un om care venea de la piata cu o singura sacosa fiindca cealalta era ocupata cu tinutul umbrelei', mai zice Ion Valcu.

“Secretul vietii fara batranete': ochelarii care-ti maseaza ochii
“Eu folosesc aparatul acesta de cand l-am inventat si ma simt super... mult mai atractiv. Ei bine, daca va uitati in ochii mei o sa va simtiti foarte bine, ca si cand m-ati cunoaste de cand lumea, fara gluma. Si dumneavoastra sunteti tanara. Da’ va dati seama ce efect are la o femeie de 50, 60 de ani?', zice. Vorbeste despre aparatul de masat ochii, nasul si glanda pituitara si care trateaza sinuzita si cataracta in stadiu incipient (bronz la Inventika). Alt avantaj, spune el, e acela ca devii mult mai atractiv pentru sexul opus. Zambeste : “Daca-l folosesti cinci minute, dimineata, n-o sa mai fii gras sau slab, caci te regleaza. E e secretul vietii fara batranete si al programului genetic pana la 90 de ani. Eu, oricum, mi-am propus sa traiesc 110 ani'.

Roaba inteligenta, sania care merge pe uscat
“De peste 4.000 de ani barbatii se spetesc carand si ridicand, iar noaptea dorm bustean langa neveste, cu pantalonii rupti in fund. Am zis ca nu pot sa las lucrurile asa, musai sa fac eu ceva! Si asa s-a nascut roaba inteligenta'. Are brate telescopice, de se ridica si coboara in functie de inaltimea muncitorului, roti cu frana sa nu o ia singura la vale, iar pe fundul roabei se afla o trapa care se deschide treptat, apasand pe butonul de pe maner. Incarcatura cade singura prin trapa, fara sa te mai spetesti sa dai roaba peste cap.

“Cum am facut sania care merge si pe uscat: intr-o iarna eram in parcul Titan, iar pe derdelus am gasit pustiu. Era o baba care privea in gol si altul care se scarpina in ceafa. Unde sunt copiii nostri, de ce nu ies la derdelus? Sa stii ca astia stau la televizor si la calculator, mi-am zis. M-am dus repede acasa, m-am bagat in boxa, am scos de acolo sania copiilor si am inceput s-o regandesc. A doua zi deja mesteream la ea', ne povesteste inventatorul. In cateva zile, sania cea noua era gata. Si aceasta a luat aur la Bruxelles si la Inventika. Principiul e foarte simplu caci functioneaza pe senile, ca tancul. Pe zapada aluneca bine, ca orice sanie, iar cand da de suprafete uscate nu se opreste, ci merge inainte pe senile.

Dar acestea nu sunt singurele sale inventii. Mai are multe altele: capcana ecologica pentru soareci, oglinzile antiomizi, periuta cu autoincarcare, aparatul pliabil pentru concentrarea energiei solare si multe altele. Desi sunt atat de simple si de practice, pana acum insa nimeni nu a investit in vreuna, pentru a fi realizata la scara larga. (A.T)

×
Subiecte în articol: inventie inventica inventator