x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Băsescu a retrocedat ilegal Ciclopul

Băsescu a retrocedat ilegal Ciclopul

de Alexandru Boariu    |    08 Iul 2008   •   00:00
Băsescu a retrocedat ilegal Ciclopul

PENAL ● Fostul primar general a călcat în picioare o hotărîre judecătoarească
Încălcînd flagrant legea şi ignorînd cu nonşalanţă o hotărîre judecătorească definitivă şi irevovabilă, pe cînd era primar general al Capitalei, Traian Băsescu a retrocedat ilegal imobilul Ciclop de pe Bulevardul Magheru. Cercetat penal, Băsescu şi-a modificat decizia, dar aceasta a fost atacată în instanţă chiar de aşa-zişii moştenitori. Deşi comisese o faptă penală, Băsescu a scăpat basma curată.



PENAL ● Fostul primar general a călcat în picioare o hotărîre judecătoarească
Încălcînd flagrant legea şi ignorînd cu nonşalanţă o hotărîre judecătorească definitivă şi irevovabilă, pe cînd era primar general al Capitalei, Traian Băsescu a retrocedat ilegal imobilul Ciclop de pe Bulevardul Magheru. Cercetat penal, Băsescu şi-a modificat decizia, dar aceasta a fost atacată în instanţă chiar de aşa-zişii moştenitori. Deşi comisese o faptă penală, Băsescu a scăpat basma curată.

Una dintre numeroasele afaceri ilegale girate de Traian Băsescu pe perioada mandatului său de primar general al Capitalei este legată de retrocedarea imobilului de pe Bulevardul Magheru nr. 6-8, cunoscut sub numele de Ciclop. Imobilul a fost revendicat în instanţă de un grup de şase persoane fizice, pretinşi moştenitori ai lui Dumitru Bragadiru, decedat în 1915. Pentru că nu au putut dovedi cu acte legale calitatea lor de moştenitori, cei şase au pierdut procesul (Sentinţa civilă nr 660/13.06.2001, pronunţată de Tribunalul Bucureşti Secţia a III a civilă – definitivă şi irevocabilă).

TĂTUCUL CEL BUN... Rămaşi cu buzele umflate-după ce instanţa de judecată le-a respins cererea şi i-a trimis la plimbare, aşa-zişii moştenitori au făcut ce au făcut, au găsit o "breşă" (cin’ să fie? cin’ să fie?...) şi s-au adresat primarului general al Capitalei, Traian Băsescu. Cu o operativitate suspectă, în doar o lună (cereri asemănătoare zăceau prin Primăria Capitalei de ani, evident, nerezolvate), Băsescu emite Decizia nr. 112/28.09.2001, prin care dispune: "Se restituie în natură, în proprietatea dlor Fulicea Seraphina Ivona, Romalo Ion Mihnea Alexandru, Constandaky Ana Gheorghe, Pierre (Petre) Bragadir, Giles Maurice Marie Bragadir, Irène Jaqueline Marie Lodin de L'Epinay imobilul – construcţie – cunoscut sub numele de "Ciclop", situat în Bucureşti, Bd. Magheru nr. 6-8, fost Bd Tache Ionescu nr. 6-8, sectorul 1, format din subsol, parter, 6 (şase) etaje, avînd: la subsol – un garaj şi atenanse (dependinţe – n.r.); la parter: 4 prăvălii, garaj; la etajele 1, 2 şi 3 cîte un garaj; la etajul 4 – un garaj şi 21 de camere servind pentru birouri; la etajul 6 – 48 de camere servind pentru birouri, terenul în suprafaţă de 2.021 mp, conform actului de împărţeală intervenit între moştenitori, autentificat la Tribunalul Ilfov – Secţia Notariat sub nr. 11388/1923(...), mai puţin etajul 5 al imobilului, care este deţinut de RAAPPS şi terenul aferent".

...DĂ MAI MULT, CĂ NU DĂ DE LA EL! Aşadar, deşi exista o hotărîre judecătorească definitivă, emisă cu trei luni înainte, prin care instanţa nu a recunoscut calitatea aşa-zişilor moştenitori şi le-a a respins cererea de retrocedare, Traian Băsescu, cu de la sine putere("dă-i dracului de judecători împuţiţi!"), decide retrocedarea imobilului aceloraşi solicitanţi. Mai mult, Băsescu le retrocedează acestora cu mult peste ceea ce ei au solicitat, că doar nu le dădea din moşia lui. Astfel, în "generozitatea" sa, Băsescu a retrocedat şi cei 863,23 mp de la parter, suprafaţă aflată în proprietatea SC Ambasador (acolo funcţionează restaurantul hotelului – n. r.), care deţine titlul de proprietate M08 nr. 0201, emis de Ministerul Turismului la 23.09.1994 şi intabulat la Cartea Funciară. Tot la parter funcţionează şi un magazin. Or, aceste spaţii nu fac parte din patrimoniul Primăriei Generale. Potrivit Legii nr. 10/2001, primarul general nu poate restitui decît bunuri imobile care se află în patrimoniul Primăriei. Deci, Băsescu nu avea nici un drept să le retrocedeze nici măcar unor eventuali moştenitori cu acte în regulă.

UN PAS ÎNAPOI. În urma ilegalităţillor comise de Băsescu, SC Ambasador i- a făcut plângere penală. Fiind conştient că este vulnerabil, pentru că a încălcat legea, Traian Băsescu face un pas înapoi şi îşi revizuieşte prima dispoziţie, emiţînd una nouă, şi anume, DPG nr. 2023/2003, în care recunoaşte că "nu fac obiectul restituirii spaţiul comercial ocupat de SC Ambasador SA – Restaurant Ambasador – şi terenul în suprafaţă de 863,23 mp, care se identifică conform Încheierii nr. 5600/2000 a Judecătoriei Sectorului 1 – Biroul Carte Funciară şi numărului cadastral nr. 4898 (aşadar, acum, Băsescu recunoaşte existenţa acestor acte pe care, iniţial, le-a ignorat cu bună ştiinţă – n. r.) şi etajul 5, aflat în administrarea RAAPPS, cu cota indiviză de teren aferentă, de 231,36 mp, conform numărului cadastral nr. 15022/5". Dar nici această decizie nu este legală.

CE-AI FĂCUT, JUPÎNE?! Cu noua decizie a primarului în mînă, "moştenitorii" îşi dau seama că şi de data asta li s-a dat cu mult peste ceea ce li s-ar fi cuvenit. Pentru a nu avea "surprize", aceştia atacă decizia în instanţă şi, printre altele, cer să li se dea doar Ciclopul, mai precis, doar acea parte din imobil care se află în patrimoniul primăriei. Iată ce menţionează aceştia în acţiunea înaintată instanţei de judecată: "Prin Dispoziţia nr. 2032/2003 (deci, cea revizuită – n.r.) s-a restituit în proprietatea subsemnaţilor o suprafaţă mai mare decît cea deţinută în proprietate de autorii noştri (...) Prin aceeaşi dispoziţie s-a restituit întreg imobilul, mai puţin spaţiile deţinute de SC Ambasador şi RAAPPS, fără a se ţine seama de faptul că SC Service Ciclop – societate care are unic acţionar municipalitateatea CGMB – faţă de noile informaţii pe care le deţinem, are în proprietate doar o parte din imobil". Acţiunea se judecă şi azi, ea fiind pe rol la Curtea de Apel Bucureşti.

Încă un episod din ciclul "Urma scapă turma"

Plîngerea penală formulată de SC Ambasador i-a vizat pe Traian Băsescu – primar peneral al Municipiului Bucureşti, Dinulescu Radu – Director General la Direcţia Generală Juridică, Contencios şi Legislaţie, Parlangi Petrişor Anton – secretarul general al PMB şi Şetran Cristian – director la Direcţia Patrimoniu, Evidenţa Proprietăţii, Cadastru. Principala acuzaţie adusă acestora este: "Ignorînd dispoziţiile legale şi sentinţa civilă nr. 660/13.06.2001, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – definitivă şi irevocabilă, Primarul General împreună cu directorii care au avizat Dispoziţia nr. 112/28.09.2001 au restituit în natură celor 6 persoane fizice – aşa-zişi moştenitori, cărora anterior le-a fost respinsă ca inadmisibilă acţiunea în revendicare, pentru că nu au făcut dovada calităţii de moştenitori şi a dreptului de proprietate – terenul în suprafaţă de 2.021 mp, deşi cunoşteau foarte bine din situaţia juridică a imobilului, că cei 863,23 mp sînt în proprietatea SC Ambasador". Ca şi în alte cazuri, ilegalităţile crase comise de Traian Băsescu, pentru care oricare muritor de rînd ar fi fost condamnat penal, au rămas nepedepsite. Binenînţeles că, pe lîngă Băsescu, au scăpat basma curată şi ceilalţi mahări de la Primăria Capitalei, care au semnat documentele "ca primarul". Vorba aceea, urma scapă turma!

×