x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bittman către ANAF: Să nu îmi iei niciodată taxă grea.

Bittman către ANAF: Să nu îmi iei niciodată taxă grea.

de Oana-Maria Baltoc    |    Daniela Ivan    |    13 Iun 2011   •   21:00
Bittman către ANAF: Să nu îmi iei niciodată taxă grea.

Artistii, jurnalistii, realizatori tv, analistii politici, precum si unele persoane care au desfasurat alte acti­vitati independente sunt somati de Fisc sa plateasca retroactiv TVA pentru mai multi ani. Reprezentantii ANAF sustin ca persoanele care au desfasurat activitati independente si au depasit plafonul de 118.000 de lei aveau obligatia sa se inscrie ca platitori de TVA si sa achite anual aceasta taxa.

Problema este ca Fiscul nu i-a anuntat pe contribuabili care au depasit plafonul desi i-a stiut pe fiecare in parte, si astfel a devenit partas, chiar vinovat, de situatia creata, spun analistii fiscali.
Sumele pe care ANAF le cere retroactiv sunt exorbitante. De exemplu, o persoana care a atins plafonul de TVA la finalul lui 2006 are de platit minimum 22.420 de lei pentru fiecare an 2007-2009 si respectiv 25.370 lei pentru 2010, in urma majorarii TVA in luna iulie de la 19% la 24%. La aceste sume se adauga penalizari de intarziere de 150% pe an, plus o amenda de 15% din suma datorata. Astfel, penalizarile si amenzile pot depasi de 2,5 ori sumele initiale.

Artistii si ziaristii considera ca adevaratul vionavat este Fiscul, care a dat dovada de neglijenta si nu i-a atentionat ca trebuie sa plateasca TVA. In martie, ANAF a pus se­chestru pe o casa din Bucuresti a jurnalistului Cornel Nistorescu, pentru datorii la bugetul de stat de aproximativ 100.000 de euro. Jurnalistul spune ca actiunea ANAF este in fapt o decizie luata la cel mai inalt nivel politic, cu scopul de a le da batai de cap ziaristilor care au o pozitie critica fata de putere: 'Este o decizie po­litica luata direct de Traian Basescu, care a cerut ANAF-ului sa pur­ceada la o atitudine ferma fata de presa. La cateva zile dupa ce a venit la Bucuresti, Berlusconi a cerut si el acelasi lucru Fiscului italian. Sunt verificati doar jurnalistii din presa ostila lui Berlusconi. Nu se ajunge la o concluzie logica, tinand cont ca, dupa ce a fost la Bucuresti, Berlusconi recurge la un asemenea lucru? Este o decizie luata la cel mai inalt nivel in Romania, pentru a pune o problema jurnalistilor care sunt in pozitie cri­tica fata de putere'.

Acest demers afecteaza si categorii profesionale precum cea a artistilor, observa Nistorescu, lucru care se doreste evitat: 'Se cauta diverse mijloace pentru a scoate artistii, cantaretii si inventatorii din aceasta situatie, fara sa se ia in calcul un lucru foarte simplu, ca era obligatia statului de a elabora norme si de a stabili foarte clar in ce conditii o persoana fizica neplatitoare de TVA devine platitoare de TVA. Fiscul nu ne-a avertizat niciodata de un asemenea lucru si poarta aceeasi respon­sabilitate ca si noi. Este o modalitate de a face mare audienta pe seama unor jurnalisti si de a evita controale severe la politicieni gen Udrea, Blej­nar, Videanu, Berceanu, Negoita'.

Cornel Nistorescu si-a platit datoria catre stat inainte ca ANAF-ul sa stabileasca o suma exacta, nu pentru ar fi de acord cu ceea ce i se imputa, ci pentru ca nu vrea sa i se puna pumnul in gura:
'Incerc sa-i dau in judecata. Pentru ca au incercat sa faca din mine un caz public cu aceasta poveste, pentru a ma neutraliza si pentru a-mi crea o problema. Abia de pe 9 iunie a inceput inspectia fiscala si in trei luni trebuie sa se stabileasca suma exacta pe care trebuie sa o platesc. Am platit in avans suma estimata numai pentru a nu le da posibilitatea de a spune ca sunt dator statului. Nu am comis nici o infractiune si nu au comis nici ceilalti. Este un abuz facut la adresa presei, iar acum incearca sa iasa din incurcatura pe care si-au creat-o cu ceilalti artisti din Romania, oameni care lucreaza pe drepturi de autor, pentru a ramane in conflict doar cu ziaristii, pentru a face din asta un instrument de presiune'.

Solistul trupei Holograf, Dan Bittman, fost consilier al ministrului de Finante Sebastian Vladescu, este la randul sau afectat de demersul ANAF-ului de a cere retroactiv plata TVA-ului pentru veniturile de peste 35.000 de euro anual.

Cantaretul ne-a declarat ca in­cear­ca sa lupte impotriva acestei ma­suri si, pe viitor, nu exclude de­clan­­sa­rea unei actiuni in instanta: 'Deo­cam­data suntem intr-o perioada de eva­luari, pentru ca vrem sa vedem des­pre ce e vorba pana la urma, daca nu cumva este o eroare, pentru ca noi am lucrat in conditii legale. Re­troactiv nu cred ca se poate pune pro­blema de plata, poate de acum incolo. Insa noi nu o sa mai lucram pe aceas­ta lege a drepturilor de autor, pentru ca nu ne mai intereseaza. Au reusit sa o faca impracticabila si neinteresanta. Practic, aceasta categorie sociala, artisti, actori, cantareti si mai stiu eu ce, dintr-o data am devenit oameni ai muncii mai ceva decat pe vremea lui Ceausescu. Ar trebui, probabil, sa avem contracte de munca si sa fim pontati, eventual, la program de lucru de opt ore. Asa gandesc, pesemne, gu­vernantii ca se lucreaza in showbiz'.

Dan Bittman este convins ca decizia ANAF poate fi oricand atacata pe cale legala: 'Se poate ca din punctul lor de vedere sa considere ca asa stau lucrurile, dar aceleasi legi in vigoare, interpretate altfel juridic, pot demonstra ca cei care sunt doar contabili nu au dreptate. Este o dife­renta de optica, de interpretare si de intelegere a legii. Si daca cineva va tine cont de interpretarea juridica a legii, asa cum e normal, probabil ca vor ajunge la concluziile corecte. Deocamdata, fiecare are parte de portia sa de declaratii. Dar daca toate aceste lucruri nu se vor rezolva altfel, este posibil sa se ajunga si in instanta'.
Fostul consilier al lui Sebastian Vladescu spune ca nu stie la cat se ridica suma pe care ar trebui sa o plateasca retroactiv statului, din simplul motiv ca nu era treaba sa: 'Nu mi-am facut calculele, trebuia sa le faca cei de la Fisc, de la ANAF. Deocamdata s-a oprit controlul, ca sa zic asa, pentru ca noi am facut mai demult un memoriu catre minister. De sapte luni asteptam raspunsul cu privire la legalitatea bilantului nostru si probabil ca abia dupa aceea o sa continue si actiunea ANAF-ului'.

Bineinteles, Dan Bittman nu a primit nici un fel de instiintare de la Fisc in toti acesti ani, referitor la plata TVA-ului. 'Nu am fost anuntati nimic, desi ne-am depus anual declaratiile de venit. In ultimii trei ani am platit taxe de 500.000 de euro pe o munca pe care nu ne-a dat-o nimeni. Nu am prejudiciat in vreun fel statul si nici nu am cerut cuiva sa ne dea vreun ban din buzunar.'
Solistul trupei Holograf banuieste ca in spatele actiunii demarate de ANAF sta o nevoie stringenta de bani, nevoie declansata probabil si de apropierea anului electoral: 'S-au trezit acum pentru ca este an preelectoral si e nevoie de bani la buget, e nevoie de bani peste tot. Noi am fost mai mult decat corecti si de aceea am si declarat tot ceea ce am incasat pana la ultimul cent'.

×
Subiecte în articol: special