x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bogătaşi străini, ucigaşi de urşi româneşti

Bogătaşi străini, ucigaşi de urşi româneşti

de Petru Zoltan    |    14 Iul 2011   •   21:00
Bogătaşi străini, ucigaşi de urşi româneşti

Seful vanatorilor din Romania, Necu­lai Selaru, se afla in fruntea Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania inca de la inceputul anilor 1990, fiind unul dintre cei mai longevivi presedinti din tara. Cand nu trage cu carabina dupa ursi, se duce in padure la Cernica, unde tine in captivitate vreo zece porci mistreti pe care isi dreseaza cai­nii de vanatoare. Iar daca la vana­toa­re bietii caini nu ii indeplinesc ordinele intocmai, ii snopeste in bataie, sustin mai multi vanatori din preajma acestuia, sub protectia ano­nimatului. Pentru ca imaginea sa fie com­pleta, Selaru a scris si o cartulie despre etica vanatoreasca. Asta pentru muritorii de rand, pentru ca atunci cand se plictiseste se pozeaza cu ani­male ucise de el sau de alti tra­ga­tori de elita.

In toamna anului 2009, pe Valea Argesului, in ograda unei pensiuni, si-au dat intalnire toti sefii responsa­bili cu vanatoarea in Romania pentru a insoti un grup de vanatori straini in fruntea carora se afla Constantin Iavorski, un fost ministru al Republi­cii Moldova. Acesta, impreuna cu Selaru, a participat de-a lungul timpu­lui la numeroase partide de vana­toa­re, in urma carora s-a betonat o relatie de prietenie. Motiv pentru care tot staff-ul vanatoresc a tinut sa fie pre­zent la carnagiul din padurile de pe Va­lea Argesului. La final, stabii va­na­to­rimii s-au asezat unul langa altul pentru a se fotografia cu trei ursi ciuruiti de gloante. Pentru ca poza de grup sa fie completa, in cadru s-a asezat si o femeie cu o arma semiau­to­­mata pe umar pentru a isi revendica trofeul. Un ursulet de 2-3 ani, do­borat de gloantele trase dintr-o ca­rabina.

Potrivit Centrului Roman pentru Jur­nalism de Investigatie, Iavorski este un personaj care face legatura intre afacerile cu energie din Romania si oligarhul rus Roman Abra­mo­vich, intre altele si patronul echipei de fotbal Chelsea Londra. Acesta a detinut monopolul distributiei de pacura in tara noastra si controlul tranzitarii marfurilor pe calea ferata in trei din cele patru puncte de frontiera prin care se face transferul va­goa­nelor de pe liniile de tip ru­sesc, cu ecartament mare, pe cele ro­ma­nesti. Totodata, a fost angajat al lui Abra­movich in compania elvetiana Runicom, companie acuzata inclusiv de deturnarea unor fonduri euro­pe­ne.

4 octombrie 2009. Cu noaptea in cap, pe Valea Argesului, la Ocolul Silvic Vidraru s-a dat alarma pentru inceperea uneia dintre cele mai mari partide de vanatoare organizate in ju­detul Arges. Rand pe rand au co­bo­rat din masina cinci vanatori – Con­s­­tantin Iavorski, Serghei Nazarchin, Rodinovic N., Cheheekin N. si Cala­bina N. Toti straini. Padurarii si-au in­carcat armele de vanatoare, si-au luat fiecare cate trei-patru oameni pe post de gonaci si au disparut in padure pentru a lua urma ursilor. La randul lor, vanatorii si-au incarcat carabinele, le-au pus pe umar si s-au dus in fondul de vanatoare Cumpana, aflat in administrarea Regiei Na­tio­na­le a Padurilor Romsilva. Fiecare vanator a fost luat in primire de un responsabil de vanatoare pentru a fi indrumat catre stand.

Unul dintre cei care i-au insotit pe vanatori a fost Moraru Ion. Pe atunci el era respon­sa­bilul cu vanatoarea in judetul Ar­ges, din partea Romsilva. Acum este sef peste Ocolul Silvic Pitesti. Acesta sustine ca a participat din partea Directiei Silvice Pitesti la o vanatoare organizata de firma Dacrom Trade SRL pentru cei cinci vanatori straini. 'La Vidraru au fost impuscati vreo trei ursi. Cel mai mic avea 2-3 ani. La goana se poate impusca orice fel de urs. Cand se trage nu stie daca ur­sul e mic sau mare, tanar sau batran. Ia­vorski era unul dintre vanatori. Cand am vorbit cu el se ocupa cu pe­tr­o­lul. Eu il stiu de la Costesti, cand ve­nea la mistreti. E un vanator mai deo­sebit. Ii place sa vaneze singur', a de­clarat Moraru. Insa insotitorii de va­na­toare au rolul de a-l supraveghea si indruma pe vanator pentru a preveni astfel de nenorociri.

La scurt timp dupa terminarea partidei, tot staff-ul vanatoresc s-a m­u­tat in fondul Musetesti, administrat de Asociatia Judeteana de Va­na­toare si Pescuit Sportiv Arges, condusa de Constantin Istratescu. Go­na­cii au inceput din nou sa alerge prin padure dupa vanat. Unul dintre vanatori a luat in vizor un urs speriat, pe care l-a ciuruit cu gloantele din arma semiautomata. Plictisiti dupa o zi de vanat, lunetistii s-au retras la o pensiune din comuna Corbeni. Imediat au ajuns si angajatii Romsilva cu cei trei ursi ucisi cateva ore mai devreme.

Ursii ucisi de 'carabinieri' au fost asezati unul langa altul in curtea interioara a pensiunii, iar responsabilii cu vanatoarea le-au pus frunze sub cap. Istratescu a specificat ca acest lu­cru reprezinta un ritual al mortului, care in cazul de fata este vanatul. In schimb, Moraru a spus ca acest ritual este un obicei traditional va­na­to­resc.

Odata indeplinit ritualul, ju­pa­nul Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania, Neculai Selaru, seful compartimentului de vanatoare din cadrul Romsilva, Armand Chiriloiu, patronul firmei Dacrom, Ion Iacob, presedintele AJVPS Arges, Constantin Istratescu, si responsabilul cu vanatoare in pa­durile statului din Arges, Moraru Ion, s-au fotografiat cu ursii ciuruiti de gloan­te. In fotografia de grup, deasu­pra puiului de urs s-a asezat o femeie cu carabina in spate, pesemne pentru a-si revendica trofeul. Curios, nimeni nu stie cine este femeia sovietica fara suflet care impusca ursuletii si care apare in fotografie.

Neculai Selaru sustine ca a au­zit ca se fac niste investigatii cu privire la activitatea AGVPS. 'Sunteti atat de lipsiti de moralitate, incat nu vreau sa discut cu dumnea­voastra despre acest subiect'.

Camataria, parafata de notarul vanator
La inceputul anilor 1990, Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Spor­tivi din Romania avea in cont aproximativ 90 de milioane de lei. O su­ma imensa la acea vreme, administrata de Neculai Selaru, in calitate de presedinte executiv. Ce s-a intamplat cu banii nimeni nu stie. Cert este ca AGVPS a intrat intr-un colaps financiar. Motiv pentru care Selaru a decis sa imprumute institutia pe care a condus-o in ultimi 20 de ani cu suma de 300.000 de lei. Bani pe care i-a dat cu o dobanda 6,25% pe an. Potrivit contractului de imprumut, banii urmeaza sa fie returnati in zece transe egale incepand cu 1 ianuarie 2011. In cazul in care nu isi va primi banii, Selaru poate executa silit AGVPS. Acest contract de imprumut a fost semnat in prezenta notarului Valentin Jerca, si el un vanator cu staif, presedinte al Asociatiei de Vanatoare si Pescuit 'Diana de Callatis'. Gurile rele spun ca pe un fond de vanatoare din Gorj, administrat de aceas­ta asociatie, Selaru a doborat o capra neagra. Iar el, ditamai notarul, a im­puscat ursul din foto­grafie pe un domeniu de vanatoare aflat in administrarea lui Eusebiu Martiniuc, membru al AGVPS. Am incercat sa il contac­tam pe Valentin Jerca la biroul sau notarial, dar secretara acestuia a spus ca nu se afla la birou.

×
Subiecte în articol: special