x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Caracatiţa lui Berceanu sufocă drumurile la Craiova

Caracatiţa lui Berceanu sufocă drumurile la Craiova

de Iulia Barbu    |    18 Iul 2011   •   21:00
Caracatiţa lui Berceanu sufocă drumurile la Craiova

In urma cu mai bine de o luna, Directia Regionala de Drumuri si Poduri Craiova (DRDP ), condusa de Stefan Stoica a fost 'vizitata' de o echipa de control.

Verificarile au vizat modul in care au fost atribuite anumite contracte de executie pentru lucrari de drumuri, suplimentarea anumitor contracte, dar si modul in care au fost fa­cu­te unele angajari la Regionala de Drumuri. Stefan Stoica a fost numit in func­tie de fostul ministru al Transpor­tu­rilor, Radu Berceanu. Controlul s-a finalizat, Stoica a plecat pentru scurt timp pentru ca apoi sa revina pe func­tie ca si cum nimic nu s-ar fi in­tam­­plat. Surse din CNADNR vor­besc despre faptul ca directorul de la Craiova este finul lui Radu Berceanu. Pe principiul la vremuri noi tot noi, Stoi­ca Stefan s-a acomodat atat de bine cu scaunul de director incat cu greu poate fi mutat. 'Domnul director Stoica Stefan confunda Directia Regionala de Drumuri si Poduri Cra­io­va cu mosia proprie si banii pu­blici cu banii personali.

Finul domnului Ber­ceanu se lauda de altfel cu faptul ca pe el nu il poate schimba din func­tie nici mi­nistrul, nici conduce­rea CNADNR, orice-ar face', ne-au de­clarat surse avizate din DRDP Cra­io­va.
De altfel, functia pe care o detine ca vicepresedinte al PDL in judetul Dolj, fief-ul lui Radu Berceanu, face ca directorul de la drumuri, Stoica Stefan si clientela pe care o sustine, sa fie litera de lege in judet. Tocmai de aceea, Stefan Stoica, finul lui Ber­cea­nu, a facut o practica din a da contracte din bani publici pe criterii clientelare si discretionare catre firme ale apropriatilor sai.

Actualul director al DRDP Craiova a fost lipitor de afise al partidului, avand ghinionul sa fie taiat cu cutitul intr-un incident cu niste simpatizanti ai PRM in anul 2000. Dupa acest nefericit eveniment, tanarul Stoica a fost luat sub 'aripa' de Radu Ber­cea­nu care l-a angajat la una din fir­me­le sale. La scurt timp l-a promovat ca si consilier judetean si director la Apele Romane – Administratia Bazi­na­la de Apa Jiu – Craiova (ABA Jiu), func­tie pe care a ocupat-o pana la in­ce­putul anului 2009. Pe atunci, Radu Ber­ceanu, ministru al Transportu­ri­lor, a decis sa-l numeasca director re­gional in CNADNR – DRDP Cra­io­va. Stefan Stoica a avut grija sa isi lase pe maini bune postul de director la Apele Romane (ABA Jiu), in consecinta l-a lasat mostenire prietenului sau, Calin Cosmin Petrut, membru al Biroului Permanent Judetean al PDL Dolj.

L-a adus in schimb la DRDP Craiova pe seful Serviciului Juridic, Vasilescu Ion, oferindu-i postul de sef al departamentului juridic al Directiei de drumuri Craiova. La scurt timp, Vasilescu si sotia acestuia au primit, gratie interventiilor lui Stoica, contracte la ABA Jiu. Contractele pot fi gasite cu usurinta in declaratia de avere a consilierului ju­ri­dic Ion Vasilescu. Mai departe, in 2011 familia Vasilescu a mai primit o mana de ajutor din partea directorului DRDP Craiova. Nici sotia se­fu­lui de la juridic nu a fost lasata pe dinafara. Cristina Vasilescu, medic de meserie, a primit de la DRDP Cra­io­va un contract, fara licitatie, prin incredintare directa, in valoare de 59.892 lei fara TVA. In consecinta, in luna martie a acestui an a fost incheiat un contract de servicii. Semnatarii sunt DRDP Craiova si firma SC JOBMED SRL, societatea sotilor Vasilescu.

Practic, toate procedurile legate de medicina muncii din cadrul Directiei de Drumuri Craiova trec prin firma lui Ion Vasilescu. Nu de alta, dar vorba aceea, fiecare traieste de unde munceste. Costul serviciilor medicale de protectie a muncii se ri­di­ca la aproape 15.000 de euro. Contractul are o durata de derulare de un an si poate fi modificat, binein­te­les, prin acte aditionale. De altfel, potrivit declaratiei de avere, prin SC SC JOBMED SRL, sotii Vasilescu au mai bine de cinci contracte cu statul. Valoarea totala a contractelor fiind de 37.000 de lei. Printre clientii sotilor Vasilescu se numara: RAR (Registrul Auto Roman) Craiova, la ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) Dolj, Garda de Mediu sau ABA Jiu.

Pentru ca aceasta fapta penala, o atribuire directa de aproape 15.000 de euro pentru servicii medicale, sa nu se afle, directorul Stefan Stoica a dispus ca acest contract sa fie derulat de Serviciul Administrativ. Directia este condusa de nimeni alta decat verisoara lui, Gabriela Stoica. Mai departe, responsabila de contract este cumnata directorului de la Drumuri Craiova, Golstein Luminita.

230 de milioane de euro oferite fara licitatie
Radu Berceanu a avut grija, pe vremea cand se afla la conducerea ministerului, si de buna derulare a contractelor pe Aeroportul Henri Coanda. Astfel ca, in vara anului 2009, a pus la cale o adevarata inginerie financiara cu bani publici. 230 de milioane de euro au fost oferiti fara licitatie firmei Romairport pentru una dintre etapele programului de dezvoltare al aeroportului. Surse din minister au precizat ca afacerea a fost veghea­ta indeaproape de nasul ministrului Transporturilor, Tudor Bistreanu, director de siguranta al AIHCB si de omul de incredere al lui Berceanu, Adrian Ionescu, fost director proiecte autostrazi in cadrul CNADNR. Cu cele 230 de milioane de euro, specialistii contactati de Jurnalul National au precizat ca s-ar fi putut realiza un aeroport nou-nout cu un trafic de peste 6 milioane de calatori! 'Din nefericire pentru ministrul Radu Berceanu, presiunile sale si ale lui Adrian Ionescu asupra functionarilor din Ministerul Transporturilor din cursul anului 2009 pentru aprobarea ilegala a acestei inginerii financiare au atras atentia procurorilor care au initiat pe numele acestora un dosar penal. Practic, cele 230 de milioane au fost aprobate pentru a treia etapa de modernizare a aeroportului.

Chiar daca etapa de moderni­zare face parte dintr-un contract semnat in 1992, a fost legat ilegal! ANRMAP recomanda proceduri transparente in conditiile in care se depaseste 100% din
valoarea contractului. Sumele publice sunt atribuite prin proceduri transparente! Contractul acesta, realizat cu presiuni a fost facut in afara legii', au precizat surse din Ministerul Transporturilor.

×
Subiecte în articol: special