x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Conspiraţia trompetelor

Conspiraţia trompetelor

de Oana Stancu Zamfir    |    14 Iun 2007   •   00:00
Conspiraţia trompetelor

Preşedintele Traian Băsescu i-a invitat pe intelectualii apropiaţi Cotroceniului la o intălnire de taină la malul mării, in Palatul de la Neptun, unde au şi innoptat marţi spre miercuri. Au fost prezenţi Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici, Traian Ungureanu şi Cătălin Avramescu, acesta din urmă venit şi cu soţia să primească vestea numirii sale in Consiliul de Administraţie al TVR. Preşedinţia a ţinut să facă din intălnire un eveniment "top secret", iar participanţii s-au intrecut să nege, in ciuda faptului că erau deja surprinşi de aparatele de fotografiat. Intr-un tărziu, purtătorul de cuvănt al Cotroceniului a arătat că ar fi fost o consultare pe tema legii lustraţiei. Penibil, absolut penibil...



Preşedintele Traian Băsescu i-a invitat pe intelectualii care l-au sprijinit in timpul referendumului, parte dintre ei membri ai Grupului pentru Dialog Social, la reşedinţa de vară din Neptun, unde s-au aflat incă de marţi după-amiază, innoptănd in complexul de vile de protocol care a aparţinut lui Ceauşescu.


O intălnire pe care, inexplicabil, participanţii tind să o nege, pe un ton extrem de iritat. Demisionarul de la Cotroceni, Andrei Pleşu, a luat şi el parte la intălnirea la care ar mai fi participat, potrivit unor surse apropiate Cotroceniului, Gabriel Liiceanu, Traian Ungureanu, Horia Roman Patapievici şi Cătălin Avramescu, pe care şeful statului tocmai l-a desemnat pentru Consiliul de Administraţie al TVR, acesta din urmă impreună cu soţia. Preşedintele a fost insoţit de consilierii săi Teodor Baconsky, Sebastian Lăzăroiu şi Cristian Preda.

Şeful statului nu are nimic in program in aceste zile, răspundea ziariştilor marţi dimineaţă purtătorul de cuvănt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan. Nimic oficial. De altfel, "Elvis" nici nu se afla "in clădire" in momentul acestei declaraţii a consilierului său, aflăndu-se deja in drum spre mare, la Neptun, unde avea totuşi ceva in program. Nu e vorba de căteva zile de odihnă, ci de o intălnire căreia Traian Băsescu a ţinut să ii dea un caracter privat. Şi secret.


SUSŢINĂTORI VOCALI. Preşedintele i-a invitat la Neptun pe intelectualii din GDS, susţinători vocali ai săi in timpul referendumului şi nu numai. De altfel, chiar in săptămăna de dinaintea votului, Traian Băsescu a fost invitat de membrii GDS la o intălnire la care a participat şi presa, ei declarăndu-şi atunci făţiş sprijinul pentru acesta. Mai mult, Gabriel Liiceanu, bunăoară, se declara convins că referendumul va fi fraudat, iar colegii săi il intrebau pe preşedintele suspendat ce pot face pentru el. Gabriel Liiceanu nu face un secret din opiniile sale favorabile preşedintelui. Traian Ungureanu şi le publică in Cotidianul. Traian Băsescu ii intoarce simpatia participănd la toate lansările sale de carte, ultima petrecută duminică, la Bookfest.


Cătălin Avramescu a participat şi la o altă discuţie privată cu Traian Băsescu, in momentul in care acesta a decis să nu mai demisioneze in cele cinci minute pe care le anunţase. Şeful statului a chemat atunci la Cotroceni un grup de ziarişti-editorialişti cu care s-a consultat in privinţa acestei decizii. Au fost atunci Gelu Trandafir, membru CNA, Andreea Pora şi Sabina Fati (Romănia liberă), Ioana Lupea (Evenimentul zilei), Andrei Gheorghe (Realitatea TV) şi Cătălin Avramescu (Cotidianul). Acesta din urmă susţinea apoi, prin intermediul celor de la Cotroceni, că a fost dat afară de la Cotidianul, intrucăt intălnirea sa privată cu preşedintele a răsuflat in presă. Horia Roman Patapievici, directorul Institutului Cultural Romăn, face parte şi el din grupul de intelectuali favorabili şefului statului.


Participantul-surpriză, Andrei Pleşu. I-a fost consilier pe politică externă lui Traian Băsescu timp de patru luni, la inceputul mandatului, şi a demisionat invocănd probleme de sănătate. La Cotroceni au răsuflat insă informaţii despre relaţia tensionată a rafinatului Pleşu cu temperamentalul Traian Băsescu, cauzată in parte şi de Elena Udrea. Şefa de atunci a cancelariei prezidenţiale l-a umilit chiar public pe Pleşu, declarănd intr-un interviu că l-a inlocuit pe acesta in prima deplasare a preşedintelui in Irak, intrucăt, din cauza kilogramelor in plus, Pleşu ar fi avut probleme cu transportul echipamentului. După demisie, Andrei Pleşu nu l-a atacat niciodată public pe preşedinte. Anul trecut, ei au fost văzuţi luănd masa impreună, impăcare intermediată de Mircea Dinescu, amicul lui Pleşu. Anul acesta, in timpul suspendării lui Traian Băsescu, Pleşu a semnat şi el scrisoarea de sprijin pentru şeful statului. De aceea este inexplicabil de ce faptul că Jurnalul Naţional a aflat despre această intălnire şi i-a contactat pe participanţi a produs atăta iritare in răndul unora dintre ei, care au apucat să răspundă la telefon inainte de a se da consemnul. Traian Ungureanu dezminte categoric, pe un ton iritat. Ba chiar sugerează că ar fi urmărit de ziarişti prin satelit. Andrei Pleşu refuză să mintă, arătănd unde se află in acea clipă, la aeroport, fără să nege că ar fi participat la intălnire cu o seară in urmă. In schimb, dojeneşte sever jurnalistul pentru indiscreţie. "E treaba mea ce fac cu timpul meu liber. Nu vă interesează viaţa mea privată", spune el, comparănd situaţia de acum cu aceea in care preşedintele are o criză de ulcer şi se intălneşte cu medicul său, fără a da detalii insă despre ce fel de criză ar parcurge acum Traian Băsescu. In cazul lui Patapievici, de la Institutul Cultural Romăn aflăm că e plecat din Bucureşti şi nu poate fi contactat pe mobil decăt azi, el urmănd să plece din ţară.
Politic, Traian Băsescu a inregistrat un nou eşec in debarcarea premierului Tăriceanu, după ce negocierile sale cu PSD au eşuat, iar social-democraţii au renunţat să mai depună moţiunea de cenzură care ar fi trebuit să determine căderea Guvernului.


CAMUFLAJ.
Mai mult decăt atăt, deşi prezenţa lui Traian Băsescu la Neptun era deja la cunoştinţa presei, ieri dis-de-dimineaţă, unii membri ai staff-ului său de străduiau să o nege. Apoi a fost confirmată, insă neoficial. Oamenii preşedintelui s-au străduit insă pănă in ultima clipă să pună in scenă tot soiul de tertipuri pentru a-i feri pe participanţii la intălnirea de la Neptun de ochii presei, intr-un final trimiţănd la inaintare un jeep al SPP, condus chiar de adjunctul SPP Gabriel Creţu, pentru ca BMW-urile care ii transportau pe participanţi să iasă printr-o poartă laterală. Era deja ora 15:00 cănd Andrei Pleşu se afla deja la aeroport şi cănd jeepul amintit făcuse cursă după cursă pe poarta principală, ferindu-şi călătorii in spatele unor geamuri fumurii. Un incident pare să se fi petrecut in jurul orei 11:00, cănd o salvare cu număr de armată a intrat in Palat şi a ieşit după 25 de minute. Tot in acel interval, un elicopter a aterizat in apropierea reşedinţei.


Pleşu: "Nu e treaba dumneavoastră"

"In acest moment mă aflu la aeroport şi mă imbarc spre Berlin. Dumneavoastră comiteţi o indiscreţie. E treaba mea ce fac in timpul meu liber. Nu vă dau informaţii pe care aţi putea să le folosiţi cum ştiţi. Nu vă interesează viaţa mea privată. Nu, nu e o informaţie de interes public. Dacă şeful statului are o criză de ulcer şi se intălneşte cu medicul său, asta e o informaţie de interes public? V-am spus unde mă aflu in clipa asta, la revedere!"


Turcan: "S-a discutat despre lustraţie"

Purtătorul de cuvănt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a confirmat intălnirea la ora 16:45, arătăd că preşedintele a vrut să se consulte cu invitaţii săi pe tema legii lustraţiei. Turcan nu a putut da detalii insă despre locul in care au fost
cazaţi invitaţii, cine a plătit factura sau dacă au fost aduşi la Constanţa cu avionul prezidenţial Dobrogea.

×
Subiecte în articol: special basescu traian preşedintele pleşu