x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum a strâns Pinalti bani pentru partid

Cum a strâns Pinalti bani pentru partid

de Gabi Golea    |    05 Dec 2009   •   00:00
Cum a strâns Pinalti bani pentru partid
Sursa foto: Marin Raica/JURNALUL NAŢIONAL

Baronii locali dau tunuri multe şi mărunte. Mafia locală a pus baza unei adevărate maşinării al cărei scop suprem este strângerea de bani pentru finanţarea campaniei electorale. Unul dintre cei mai devotaţi baroni este Gheorghe Ştefan, primarul PD-L din Piatra-Neamţ.



Mediul de afaceri din judeţul Neamţ este lipsit de perspective pentru cei care nu sunt în graţiile primarului Gheorghe Ştefan. Orice afacere care presupune o investiţie de cel puţin 10.000 de euro nu poate fi făcută fără acceptul direct al acestuia. Noul pseudonim al lui Gheorghe Ştefan este "ZEUS". Nimic nu mişcă în judeţ fără acceptul lui.

COMISIOANE PENTRU TOT
Dacă un investitor îşi propune orice proiect (o clădire, un butic, bar, magazin etc.), el ştie că are obligaţia să ajungă mai întâi în audienţă la primarul Gheorghe Ştefan, pentru a-i cere aprobarea, contra unor comisioane şi abia apoi să obţină avizele legale.

Pentru a obţine o audienţă într-un astfel de scop, mai mulţi oameni de încredere ai primarului  facilitează întrevederea întreprinzătorilor cu Gheorghe Ştefan sau obţin, după caz, acceptul tacit ori refuzul acestuia.

Omul de afaceri Vlad Viorel, administrator la SC "LAVIMA COM" SRL, este doar una dintre persoanele care s-au lovit de mecanismele maşinăriei de strâns bani pentru partid.   În octombrie 2008, Vlad Viorel a încercat să amenajeze în municipiul Piatra-Neamţ, pe un teren al cărui proprietar este, o piaţă agroalimentară en-gros, în condiţiile în care Primăria anunţase desfiinţarea începând cu luna iulie 2009 a pieţei deja existente.

Cunoscând regula jocului, Vlad Viorel l-a contactat pe Viorel Măstăcăneanu   preşedintele FC Ceahlăul, de la care a primit instrucţiuni privind modul în care să-l contacteze telefonic pe Gheorghe Ştefan, cu acceptul acestuia.

Măstăcăneanu, omul de casă al lui  Pinalti, i-a comunicat că primarul este de acord cu investiţia, mai ales că ar rezolva şi problema pieţei oraşului, fără eforturi bugetare din Partea primăriei.

La numeroasele apeluri primite, Gheorghe Ştefan a tot amânat întrevederea cu Vlad Viorel până în luna ianuarie 2009, când l-a invitat cu amabilitate la sediul Partidului Democrat-Liberal, pentru a discuta detaliile afacerii.

În discuţia purtată, Vlad Viorel a fost surprins de schimbarea totală a atitudinii lui Gheorghe Ştefan, care i-a spus din uşa biroului: "Domnule, nu avem ce discuta. Poţi să mă dai în judecată că nu vreau să-ţi iau şpaga! Ai înţeles?... Sau ieşi şi uiţi că ne-am întâlnit".

Autorizaţii contra sponsorizări

Vlad a plecat surprins, iar prin luna mai 2009 l-a contactat din nou pe Viorel Măstăcăneanu, reluând demersurile. După câteva zile, Măstăcăneanu l-a chemat la el şi i-a comunicat că Gheorghe Ştefan este de acord cu afacerea, cu condiţia ca Vlad să semneze mai întâi un contract de sponsorizare cu FC Ceahlăul, în valoare de 10.000 de euro pe lună.

Vlad a semnat contractul, a primit aprobarea, a amenajat piaţa cu o investiţie de circa 100.000 de euro, iar în ziua de 10 august 2009 l-a anunţat pe Viorel Măstăcăneanu că intenţionează să o inaugureze, eveniment la care-l invită şi pe primar.

A doua zi, Măstăcăneanu i-a spus că afacerea a căzut, pentru că Ştefan nu mai este de acord. Schimbarea atitudinii primarului a fost conjuncturală, deoarece, când a primit invitaţia lui Vlad prin Măstăcăneanu, se afla la resturantul din ştrand, în compania lui Mihai Apopei, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ.

Auzind că se inaugurează o nouă piaţă, Apopei s-a supărat, s-a ridicat de la masă şi a vrut să plece, amintindu-i primarului că şi el a investit într-un complex agroalimentar, care va falimenta dacă Vlad va inaugura piaţa. Faţă de situaţia creată, Ştefan i-a comunicat lui Vlad prin Măstăcăneanu, că nu mai are aprobare să deschidă piaţa, iar dacă va proceda altfel, va avea probleme. Câteva zile mai târziu, piaţa lui Mihai Apopei a fost inaugurată. Poliţia comunitară a fost mobilizată în piaţa veche (care urma a fi desfiinţată) şi i-a obligat pe comercianţi să se mute în piaţa lui Apopei, sub ameninţarea că vor fi amendaţi dacă vor merge şi în piaţa lui Vlad, care, după cum spuneau ei, funcţiona ilegal. În prezent, piaţa lui Mihai Apopei este păzită permanent de Poliţia Comunitară, iar Vlad Viorel a dat faliment.

LICITAŢII CU DEDICAŢIE
"SC GRUP EST SECURITY" SRL din Piatra-Neamţ a reuşit să intre pe lista firmelor prietene cu Pinalti, deşi firma înregistrează datorii de circa 10 miliarde lei la bugetul statului şi la bugetul de asigurări sociale. Patronul Dan Gheorghe Misăilă intenţionează să-şi vândă afacerea. Misăilă a scăpat în acelaşi fel de SC "MOLDOVA SECURITY", transformată în SC "GRUP SECURITY GUARD" SRL.

Administratorul SC "GRUP EST SECURITY" este CUCOŞ ALEXANDRU, cumnatul lui Misăilă. Asemănarea dintre numele dat firmelor respective nu este întâmplătoare, Misăilă recurgând la acest artificiu pentru a facilita transferul contractelor deja încheiate de pe firma veche pe cea nouă, cu impact minim în mediile locale de afaceri, unde operează şi concurenţa. Până şi uniformele agenţilor de pază au rămas inscripţionate cu "G.E.S. SECURITY".

În anul 2008, Misăilă a înfiinţat SC "GRUP EST SECURITY EXPERT", iniţial cu sediul în judeţul Suceava, iar în anul 2009 mutat la Piatra-Neamţ şi a preluat apoi treptat pe această firmă o parte dintre contractele încheiate pe firma SC "GRUP EST SECURITY" SRL. De regulă, după trecerea tuturor contractelor de pază şi monitorizare pe nouă firmă, Misăilă o vinde pe cea veche pentru a se sustrage de la plata datoriilor la stat şi la furnizori.

În toate aceste "inginerii", Misăilă este ajutat de anumiţi angajaţi din Direcţia judeţeană de Finanţe (apropiaţi ai lui Gheorghe Ştefan), la care cotizează cu sume foarte mari.

Recent, Gheorghe Ştefan, prin intermediul unui consilier din Craiova i-a aranjat lui Misăilă obţinera unor contracte de pază cu Transelectrica şi Hidroelectrica, pentru obiective specifice din toată ţara. Condiţia obţinerii acestor contracte a fost ca o parte din sumele încasate (tot ce depăşeşte tariful de 8,5 lei/1 oră fără TVA) să-i fie facturate de către alte firme decât cele contractante.

Pentru punerea în practică a acestor demersuri, caietele de sarcini pentru securizarea staţiilor de transformare de la Transelectrica (obiective de interes naţional), precum şi ofertele de preţ i-au fost date lui Misăilă înainte de a fi postate pe SEAP, de numitul VILICU - responsabil cu securitatea din cadrul Transelectrica. Acesta obişnuieşte să se recomande ca "ofiţer SRI". În aceleaşi împrejurări, lui Misăilă i s-a dat şi posibilitatea ca tot el să nominalizeze alte două firme care să participe, astfel încât licitaţia să pară "legală".

REABILITĂRI LA PREŢURI UMFLATE
Compania "APA SERV NEAMŢ" condusă de Ivanov Neculai administrează alimentarea, reabilitarea reţelei de canalizare şi distribuţia apei potabile în judeţul Neamţ.

Pentru reabilitarea reţelei de canalizare din municipiul Piatra-Neamţ, compania a obţinut o finanţare prin proiectul european ISPA.

Ivanov Neculai (acţionar la SC "AXA IMEX" SRL şi SC "IMPACT" SRL, firme cu o creştere economică suspectă în ultimii ani), recunoscut pentru ambiţia sa de a deveni ministru, este apropiat şi fidel primarului Gheorghe Ştefan.

Realizarea lucrărilor de reabilitare menţionate cu fonduri europene este benefică pentru oraş, numai că toate lucrările sunt executate în "exclusivitate" de SC "MOLDOCAR" SA, aceeaşi firmă care în ultimii ani a obţinut toate contractele pentru lucrări de construcţii, la care ordonator de plăţi este Primăria Piatra-Neamţ.

Preţul lucrărilor pe care această firmă le execută este mult mai mare pe fiecare contract decât preţul real pretins de alte firme iar lucrările sunt de fapt subcontracte, contra unor şpăgi consistente, altor firme, dornice să aibă de lucru, care execută doar anumite tipuri de operaţiuni.

Pentru un contract de circa 800.000 de euro, SC "GLOBAL CONSTRUCT GRUP" SRL, administrată de Bulai Cristi Răzvan, a dat 100.000 de euro lui Gheorghe Ştefan, prin intermediul unui om de încredere al primarului.

Subcontracări pe bani grei
În timp ce preţul  pieţei pentru reabilitarea termică (copertarea cu polistiren) a imobilelor este de 70 RON/mp, Primăria Piatra-Neamţ contractează lucrările cu firme agreate cu 100 euro/mp (430 RON/mp). Conform programului guvernamental, 20% din valoarea unei lucrări sunt suportate de locatari, 50% de stat, iar 30% de bugetul local.

În Piatra-Neamţ, firmele agreate care execută lucrările încasează din cei 100 euro (respectiv 430 lei/mp), doar preţul pieţei, adică 70 RON/mp, ceea ce reprezintă de fapt cei 20% cu care contribuie locatarii. Restul de 80%, adică 50% de la bugetul statului şi 30% de la bugetul local se întorc ca bani negri în buzunarele primarului PD-L.

Asociaţiile de proprietari sunt nemulţumite, deoarece sumele cu care contribuie acoperă în totalitate lucrările şi cu toate acestea sunt obligate să aştepte luni de-a rândul executarea lucrărilor, Primăria contractând preferenţial lucrările, doar cu un număr redus de firme, pentru realizarea acestui program.

Din aceste motive, unele asociaţii încearcă să-şi realizeze lucrările de reabilitare termică cu firme care pretind preţul real al pieţei.

Consiliul Local Piatra-Neamţ a dat o hotărâre prin care firmele "neagreate" au obligaţia să plătească chirii exagerat de mari pentru ocuparea temporară a terenului de lângă bloc, pe care urmează să-şi instaleze schelele.

Creşterea chiriilor pentru instalarea schelelor obligă firmele respective să ridice preţul lucrărilor, astfel că locatarii ajung să plătească mai mult decât în situaţia impusă de Primărie, această stare de fapt fiind considerată unică în ţară până în prezent.

10 mii de euro

Valoarea contractului de sponsorizare lunară a FC Ceahlăul fără de care Pinalti nu ar fi dat autorizaţie pentru piaţă agroalimentară en-gros.

100 mii de euro
Suma dată lui Gheorghe Ştefan pentru atribuirea unui contract de 800.000 de euro

×
Subiecte în articol: special