x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fago-molidul de Retezat, în competiţie internaţională

Fago-molidul de Retezat, în competiţie internaţională

16 Sep 2011   •   19:04

Ecologistii nu renunta la lupta cu autoritatile statului, care, la 6 iulie anul acesta, au dat acord de mediu pentru constructia tronsonului al treilea al DN66A pe culoarul Cerna-Jiul de Vest. Asociatia "verde' Agent Green a inscris fago-molidul din Muntii Retezat in competitia internationala "Arborele Anului', in incercarea de a constientiza opinia publica din Romania cu privire la faptul ca 17 hectare de padure din apropierea acestui copac vor fi defrisate pentru continuarea constructiei drumului. Fago-molidul, un simbol al padurii, este de fapt un cuplu format din doi arbori care au crescut armonios impreuna, unul la umbra celuilalt. Aceasta emblema a Retezatului a fost desemnata printre cei 12 finalisti care vor vi votati online incepand din aceasta saptamana si pana la sfarsitul lunii octombrie.
Potrivit Agent Green, terenurile de langa drumul numit deja DN66A au devenit subiect de afaceri imobiliare. In plus, o dezvoltare haotica asemanatoare cu multe locuri din tara ar urma sa compromita unicitatea Retezatului, care face parte din ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de clima temperata a Europei.
Fago-molidul, copacul care a indraznit sa stea in calea asfaltului, strajuieste o poiana de pe valea ce porneste din imediata vecinatate a pasului Jiu-Cerna catre Retezatul Mic (Retezatul calcaros). Aici nu exista un traseu turistic marcat, de aceea ochii oamenilor au vazut rareori aceste locuri.
Competitia "Arborele anului' este derulata in Romania de catre Fundatia pentru Parteneriat. Un juriu national format din jurnalisti, activisti de mediu, botanisti si specialisti silvici au ales, din cei 27 de arbori inscrisi, un numar de 12 finalisti, care au acces in faza finala a competitiei. Fisierele cu cei 12 finalisti sunt postate pe site-ul programului - www.arboreleanului.ro - , iar copacii pot fi votati timp de 50 de zile. Oricine isi poate exprima votul online pentru arborele preferat. Castigator va fi desemnat acel arbore care va intruni cel mai mare numar de voturi pana la 31 octombrie.

×