x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Gheba a murit scriind culegeri

Gheba a murit scriind culegeri

10 Sep 2004   •   00:00

SPECIAL

Autorul celebrelor culegeri de matematica, Grigore Gheba, a fost inmormantat ieri in Cimitirul "Tudor Vladimirescu" din Bucuresti. Matematicianul a avut parte de o inmormantare modesta. Profesorul si generalul Grigore Gheba. Omul care a dat teme pentru acasa la milioane de elevi. Autorul culegerilor de matematica ce au ocupat loc in ghiozdanele fiecaruia dintre noi a avut ieri parte de o inmormantare saraca: vreo 40 de oameni si nici un scolar.
ALEX NEDEA

Ajungi in capela stramta din Cimitirul Militar Ghencea din Bucuresti pe o ploaie care te uda pana in maduva oaselor. "Cum se putea sa nu ploua, ca-i pare rau ca s-a dus", sopteste o ruda indicand cu barbia sicriul din lemn galben in care zace corpul maroniu al profesorului. La picioarele lui, pe o masa, se inalta printre colaci, lumanari si sticle de vin un morman de carti: "Grigore Geba. Intre viata si moarte"… O diploma primita in 2001 de la Ministerul Educatiei si opt decoratii din cel de-al doilea razboi mondial sunt asezate frumos langa romanul profesorului.

OMUL. In capela, vreo 40 de oameni sad asezati in cerc. O batrana cu ochelari fumurii, cu buzele tremurande de plans, se sprijina cu o mana de sicriu. E Lucretia, a doua sotie a fostului profesor. Langa ea sta o doamna trecuta de prima tinerete - Carmina Gheba Dragomir, fiica adoptiva a profesorului-general. "Era un om funny, plin de viata, pus tot timpul pe discutii in contradictoriu. Canta si spunea bancuri tot timpul." Acum sase saptamani, s-a mutat cu muzica si spusul bancurilor in unul din saloanele Spitalului Militar. Batranelul de 92 de ani, despre care apropiatii spuneau ca e nemuritor, incepuse sa aiba mari probleme cu inima. Luni dimineata a facut un atac de cord si medicii nu au mai avut ce sa-i mai faca. A murit fara sa-si termine noile culegeri pe care se pregatea sa le editeze. "Nici nu mai stiu la ce carti lucra el acolo, avea biroul plin de foi", il pomeneste Carmina Gheba.

SLUJBA. Un profesor tanar aduce o coroana de flori cu pamglici lungi pe care scrie "Regrete eterne, dom’ profesor". O asaza langa cele jerbele trimise de trei scoli generale din Capitala. Vreo 60 de soldati cu mitralierele pe piept marsaluiesc spre capela pentru a aduce omagiu generalului. In urma lor, doi preoti purtand un diplomat cu cifru grabesc pasul. Intra in capela si se apuca de lucru: "Binecuvantat este Dumnezeul nostru pentru totdeauna…". Urmeaza un "aleluia" lung si mirosul de tamaie se ridica in aer. In afara de sotie, fiica si cateva rude pierdute printre cei adunati, nimeni nu plange. Doua copile care nu au ajuns inca la varsta la care ar putea rezolva exercitii Gheba, casca de zor. Pomanagiul de la intrare lacrimeaza si el.

SOLDAT. Patru batrani veniti de la Asociatia Veteranilor de Razboi stau asezati cu spatele la preoti. Fiecare ordonat la cate un colt al sicriului. Unul dintre ei, sta in pozitie de drepti, ca pe vremea cand era el soldat. Dupa ce popa termina de cantat, unul dintre veterani tine un discurs care are aproape mai mult adjective decat verbe. "Brav", "viteaz" sunt cateva din cuvintele rostite cu o voce puternica si sacadata. Povesteste despre generalul Gheba care era atunci locotenent de artilerie si "rusii au simtit pe pielea lor" cum dadea viitorul matematician cu tunul in ei. Mai aminteste batranelul de victoria romanilor de la Sfantu Gheorghe unde "el a reusit eliberarea primului oras cotropit prin Dictatul de la Viena".

Dupa slujba religioasa doi soldati care se hlizeau afara primesc comanda sa ridice sicriul cu alti patru: se pleaca la Cimitirul "Tudor Vladimirescu", ca acolo este cavoul familiei. Un rand de soldati ascunsi dupa crucile din cimitir trage salve de mitraliera in aer. O batrana ne ia deoparte: "O cunosc pe vaduva celui care si-a dat viata pentru profesorul Gheba. Vaduva Ion Moiceanu ii zice. Cand au fost arestati de rusi omul a ales sa se duca in locul domnului Gheba sa fie executat".

GROAPA. In Cimitirul "Tudor Vladimirescu" numarul celor veniti la slujba se injumatateste. Popii canta si isi fac cruce, in spatele lor sase gropari mananca seminte. "Doamne miluieste-i pe robii tai…" "De ce vorbesc despre altii", intreaba nedumerita o fetita de 6 ani. Groparii inhata mai apoi sicriul, il potrivesc la gura cavoului si, dupa ce un domn pune capacul pe care il fixeaza cu suruburi, coboara mortul calculand aprope matematic cum sa faca sa incapa sicriul in groapa stramta. "Pasarica trage, hai! il bagam cu capul. Saltaa!", comanda unul. Fata profesorului aduce o coronita de flori, din acelea cum poarta elevii premiati la scoala. O arunca in groapa si la aterizare petalele se imprastie pe lemnul galben. Sunt coborate placile de ciment. Pe una e lipita o foaie de ziar unde e titrat mare "Bancorex". Inmormantarea se sfarseste. Groparii spun ca au avut cinci morti astazi. Mai au unul si pleaca si ei acasa.

OPTIMIST

"Era un om foarte funny. Era o antologie de bancuri. Folosea in fiecare situatie cate un banc aparte, potrivit. In ciuda cumplitei vieti pe care a avut-o, a fost un optimist" - Carmina, fiica profesorului Grigore Gheba

PROFESOR

Grigore Gheba s-a nascut la 15 august 1912, intr-o familie saraca din satul Dumitresti din judetul Vrancea. A scris 42 de culegeri de probleme de matematica pentru elevi, care au fost editate in peste sase milioane de exemplare. Din 2001 ii poarta numele un concursul de matematica pentru mii de scolari din clasele IV-IX care se tine de doua ori pe an. A absolvit Scoala de Ofiteri in Rezerva de la Bacau si, mai apoi, Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti.

RAZBOIUL

S-a inrolat voluntar in Armata Romana. A luptat ca sublocotenent de artilerie pana la Cotul Donului, unde a fost capturat de rusi si facut prizonier aproape un an de zile. Despre acea perioada povestea: "Din corpul meu atletic ramasesera doar ochii care sa planga". Cand a fost eliberat, a plecat din nou pe front, de data aceasta pe cel de vest. Cu exact 60 de ani in urma, la 9 septembrie 1944, a participat la eliberarea orasului Sfantu Gheorghe.

SARGUINTA

"Marturisesc ca mi se intampla sa lucrez chiar cate cinci-sase zile la o problema, iar nu de putine ori, verificand in clasa o tema, ma vedeam nevoit sa renunt la ea, dandu-mi seama ca nu dadea satisfactie elevilor sau ii depasea. Am in arhiva mea peste o mie de astfel de probleme si exercitii nepublicate"

MATEMATICA

"Pasiunea mea pentru matematici m-a subjugat de copil, marcandu-mi intreaga existenta. Ca elev, apoi ca student, iar mai tarziu ca profesor, nu m-am impacat defel cu insusirea superficiala a notiunilor de matematica, dar mai ales cu modul de prezentare de catre profesori, care sigur respectau manualele, neclare si confuze, pline de erori" - Grigore Gheba, in "Intre viata si moarte", editura "Publistar", Bucuresti, 1993

FOTO

  • PUTIN. La Cimitirul "Tudor Vladimirescu" au venit doar apropiatii, vreo 20 de suflete

  • CEREMONIE. Profesorul a fost inmormantat ca un general. Pe langa soldati, au venit sa-l vada si cativa veterani de razboi

  • SINGURATATE. A doua sotie a profesorului si fiica vitrega a familiei Gheba, printre putinii oameni care au venit ieri sa aprinda o lumanare
  • ×
    Subiecte în articol: special gheba