x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Gigi Marga, cântăreaţa al cărei nume a intrat în folclor: "Este un nume sonor. Probabil că de aceea a fost folosit în tot felul de expresii" (VIDEO)

Gigi Marga, cântăreaţa al cărei nume a intrat în folclor: "Este un nume sonor. Probabil că de aceea a fost folosit în tot felul de expresii" (VIDEO)

de Dan Radu    |    26 Sep 2011   •   17:29
Gigi Marga, cântăreaţa al cărei nume a intrat în folclor: "Este un nume sonor. Probabil că de aceea a fost folosit în tot felul de expresii" (VIDEO)

Numele ei a intrat in folclor. Tineri care habar n-au de existenta persoanei "Gigi Marga" ii folosesc numele ca porecla in spatiul virtual. Altii utilizeaza numele ei intr-o expresie cu tente pornografice. "Am ramas trasnita si eu cand am auzit", povesteste Gigi Marga, femeie in carne si oase, ajunsa acum la 82 de ani.

In a doua jumatate a secolului trecut era prima voce in restaurantele cu staif din Bucuresti. Apoi a devenit vedeta revelioanelor. Gigi Marga nu a incetat niciodata sa cante, numai ca acum o face la New York.

"Gigi Marga este un nume sonor si iti ramane in minte. Probabil ca de aceea a fost preluat si folosit in tot felul de expresii. Da bine si pe afise, te atrage", spune Gigi Marga.

A plecat din Romania in 1986, iar de atunci s-a mai intors de trei ori. Cea mai recenta vizita a venit acum, cand, la 82 de ani, cantareata rezerva cate trei ore pe zi plimbarilor pe jos prin oras.

Desi Bucurestiul ii trezeste nostalgii, orasul n-a fost prea prietenos cu ea. La doua zile dupa ce a venit in tara, a fost muscata de un caine maidanez. "Ma plimbam pe Splai, pe langa o curte, iar cainii dinauntru au inceput sa ma latre. Latratul lor a starnit alt caine de pe trotuar, care m-a muscat de sold. M-am sprijinit de gard, iar cainii din curte m-au apucat si ei de geanta si au inceput sa traga", povesteste Gigi Marga.

"Mi-a parut atat de rau, pentru ca eu iubesc enorm animalele. Si data trecuta, cand am fost in tara si am mers la cimitirul unde este ingropata mama, am gasit opt caini pe mormant. Li se dadea de mancare acolo, in niste castroane".

Desi muscatura a fost una serioasa, Gigi Marga nu s-a prezentat la doctor. "Daca e sa mor de turbare, macar o sa mor intr-un fel interesant", spune cantareata. Plus ca nici nu a avut timp. A doua zi dupa incident trebuia sa ajunga pe litoral, sa sustina o serie de concerte.

La 82 de ani, Gigi Marga are un job care o tine ocupata in permanenta. Si in tara, acum, dar si in America, unde ziua isi concepe tinutele de scena, iar seara canta prin restaurante. Este in permanenta la curent cu stirile, sustine Partidul Republican si, mai nou, o fascineaza aparatele GPS, care o ajuta sa se deplaseze "din poarta in poarta".

O deranjeaza doar vocea "gagicii" care ii spune pe unde sa vireze, pentru ca stie ca "de obicei femeile mint".

"Nu m-am culcat cu pianistul ca sa ajung undeva"

In 1986, Gigi Marga pleca din tara pentru ca nu mai avea pe nimeni aici. Sotul ii murise de cativa ani, apoi isi pierduse si mama. Ii ramanea reputatia, despre care spune ca si-a cladit-o corect. "Am facut scoala de muzica, am cantat in corul Filarmonicii "George Enescu", apoi am progresat si am stiut sa ma fac apreciata. Nu m-am culcat cu pianistul ca sa ajung undeva".

Cand a plecat in America nu a facut-o cu gandul de a ramane acolo. I se aprobase sa petreaca trei luni in Los Angeles, ca turista, fiind chemata de niste prieteni vechi.

"Acolo se deschidea un local romanesc. Mi-au propus sa cant la deschidere. Acolo era foarte multa populatie de origine romana, erau armenii din orasele Romaniei si mai ales din Bucuresti si Constanta. Si cand m-am prezentat si am cantat "Du-ma acasa, mai tramvai", lumea a izbucnit in plans. Am mai facut o prelungire de sase luni, inca o prelungire de sase luni si am ajuns la punctul in care sederea nu se mai putea prelungi", povesteste Gigi Marga.

Patronii localului au incercat sa-i faca artistei un contract, insa autoritatile de la Bucuresti nu au vrut sa accepte.

"Atunci m-am infuriat. Sigur ca intre timp erau mai multi barbati care imi faceau curte si pentru care insemnam ceva. Si atunci m-am casatorit si am ramas acolo. Plecasem la sfarsitul anului 1986, iar la sfarsitul lui 1987 devenisem cetatean american".

Gigi Marga spune ca s-a adaptat mai repede ca altii la viata din America. Avusese ocazia sa mai calatoreasca in strainatate. Totusi, America era ceva nou.

"Impactul este extraordinar, alt ritm, alte fete, alte obiceiuri. Noi suntem latini si prin excelenta avem alta simtire si alta sensibilitate, plus ca acolo populatia este constituita din multe alte nationalitati, care vin fiecare cu obiceiurile si metehnele de-acasa. Este foarte interesanta aceasta absortie, acest melanj care trebuie sa se faca ca sa apara o unitate, o natiune. E foarte interesant", spune Gigi Marga.

Americanii se distreaza altfel decat romanii

Pentru a razbate a invatat sa cante fiecaruia ce-i place.

"Am vazut ce se cere acolo, muzica tuturor popoarelor si mai ales muzica momentului in care s-a rupt filmul pentru fiecare. Melodii pe care le-au lasat in urma. Italianul, spaniolul e mai putin la curent cu productia actuala a tarii de origine, el isi aduce aminte de muzica de acum 40 de ani, 30 de ani, 20 de ani, cinci ani. Intr-un restaurant, la fiecare masa sta cineva de alta nationalitate. Asa ca intrebi de unde vine si ii canti ce-i place. Asta a fost secretul supravietuirii mele, am stiut sa fac placere noii lumi care s-a format acolo".

Odata cu Revolutia din 1989 si sosirea altor artisti din Romania in turnee americane, Gigi Marga a servit drept punte intre cantaretii din Romania si romanii din America.

"Au venit turneele din tara cu Mirabela Dauer, cu Horia Moculescu cu toata trupa din Romania la care ma lipeam si ma puneau la inceputul concertelor pentru ca se vedea de la mine care este pulsul publicului. Si am colaborat de foarte multe ori cu turneele venite din tara si in Canada si in SUA", povesteste Gigi Marga.

A invatat, insa, sa cante si pentru alte nationalitati. "Publicul care nu e romanesc e foarte curios. Le place, asculta si apreciaza. E bine sa vii in costum national, pentru ca bucuri si ochiul. Iar alta recomandare este sa se cante muzica ritmica, pentru ca mai greu e de priceput un cantec lent. O doina se poate, pentru ca are o sensibilitate, dar cat tine programul trebuie sa fii atent la reactia publicului ca sa ai o reusita".

Totusi, Gigi Marga a invatat ca americanii se distreaza altfel decat romanii. "E diferenta mare intre romani si americani cand vine vorba de distractie. La ei nu prea se canta la restaurante. Ei mananca si au plecat in alta parte, daca vor sa asculte muzica. Si nunta la ei este scurta. Cocktail in picioare, un dans cu mirii si au plecat in luna de miere. La noi, la romanasi, cand se pune omul pe petrecere o tine asa si trei zile. Ii place sa i se cante la masa, cu vioara la ureche".

Canta si se incarca cu energia New York-ului

In putinele ei vizite in tara, Gigi Marga este uimita de schimbarile pe care le vede. "Sunt constructii noi, sunt cartiere noi, sunt arhitecturi noi si imi fac placere, ma incanta. Tineretul este incantator, fete frumoase, baieti draguti si plini de viata, tineretul pe strada, in autobuz, peste tot", spune Gigi Marga, uimita ca oamenii inca o mai recunosc.

"Ma stiga lumea: Gigi Marga, Gigi Marga! Ce placere am cand sunt oprita pe strada in felul acesta".

In Romania nu mai are insa decat cunostinte. Prietenii ei sunt la New York. "La New York cant aproape in fiecare seara. Ziua am alte activitati, si, din pricepere sau din spirit de chibzuinta imi fac propriile toalete. In serile in care nu cant, ma duc la opera sau pe Broadway. Sau ma duc in centrul monstrului acestuia care e New York. Ma urc in subway si ma duc in Manhattan. Energia in sine a orasului, lumea aceasta este un spectacol. Nu ma plictisesc", mai spune Gigi Marga.

×