x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernul lasă „Lia Manoliu“ cu un picior in Ligă

Guvernul lasă „Lia Manoliu“ cu un picior in Ligă

de Iulia Barbu    |    06 Mar 2011   •   15:46
Guvernul lasă „Lia Manoliu“ cu un picior in Ligă
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

În luna mai a acestui an, Stadionul Lia Manoliu trebuie finalizat. Bugetul iniţial al primăriei Capitalei prevedea un ultim efort financiar de 380 de milioane de lei. Consilierii PDL, care şi-au trecut bugetul fără prea multe negocieri, au lăsat stadionul cu 140 de milioane de lei. În aceste condiţii, Guvernul este cel care se va strădui să taie panglica pe "Lia Manoliu". Deşi în mai bine de trei ani, plăţile Executivului au ajuns undeva la 25% din valoarea totală a lucrărilor, în condiţiile în care ar fi trebuit să acopere 80%, Guvernul a trecut, în apropiere de an electoral, investiţia de la "Lia Manoliu" pe primul loc.

Proiectul noului stadion a fost licitat şi atribuit în 2007, în perioada mandatului lui Adriean Videanu. La scurt timp însă, fostul primar şi ai săi consilieri şi-au dat seama că îşi doresc altceva de la viitorul stadion european. Astfel că, au aprobat schimbarea la faţă printr-o hotărâre de consiliu! Practic, iniţial, stadionul ar fi trebui să aibă acoperiş numai peste gradene. La câteva luni după atribuirea contractului, consilierii au aprobat construirea unui acoperiş retractabil care să acopere şi gazonul. În acest sens, s-a dat şi un ordin de începere al lucrărilor. Schimbarea din condei de la acea vreme avea să aducă alte costuri suplimentare de 84 de milioane de euro. Deşi exista un ordin de începere a lucrărilor din 14 septembrie 2007, Adiean Videanu a plecat din primărie fără să încheie şi actul adiţional la contractul de lucrări.

Acesta a fost lăsat pentru mandatul următorului primar. În aceste condiţii, cu un ordin de începere al lucrărilor aprobat încă din 2007, în 2009 a trebuit semnat şi actul adiţional pentru modificarea acoperişului. "În iulie 2008, în urma efectuării auditului tehnic al lucrării la preluarea de mandat, s-a concluzionat că pentru finalizarea obiectivului de investiţie Stadion Lia Manoliu, PMB are obligaţia legală de a duce la îndeplinire Hotărârea de Consiliu din noiembrie 2007. Acest act adiţional a adus o valoare suplimentară, dar a făcut posibilă existenţa acoperişului fix pe gradene cât şi a cupolei retractabile pe terenul de joc", se arată în răspunsul trimis Jurnalului Naţional de către biroul de presă al primăriei Capitalei.

În 2009, Prin Actul adiţional nr. 2 s-a suplimentat valoarea contractului de execuţie cu suma de 6.000.000 de lei. Banii au fost folosiţi pentru problemele legate de infrastructura din jurul stadionului. La data la care contractul a fost atribuit nu s-a gândit modul în care va fi legat stadionul la utilităţi. Toate aceste lucruri au adus la rândul lor alte costuri. În condiţiile în care Bucureştiul are o reţea de canalizare depăşită, "Lia Manoliu" ar fi devenit o nouă sursă inundabilă a Capitalei. Alte lucrări şi alţi bani au fost necesari pentru remedierea din mers a utilităţilor şi infrastructurii din jurul stadionului.

Proiectat iniţial ca un stadion de două, maximum trei stele, "Lia Manoliu" nu s-ar mai fi încadrat la cerinţele reglementate de UEFA în 2010. Noile norme aprobă desfăşurarea de finale UEFA numai pe stadione încadrate în categoria Elite, stadionul având nevoie de patru stele din cele cinci existente. Aceste noi cerinţe au adus astfel cheluieli suplimentare de aproximativ 110 milioane lei. Lucrările necesare se referă la "creşterea numărului de încăperi, suplimentarea numărului de locuri VVIP şi VIP, suplimentarea locurilor destinate presei scrise şi audiovizuale, creşterea numărului de grupuri sanitare şi spaţii comerciale, semnalizare completă în Stadion cât şi crearea unui Centru de Comandă şi Control, extinderea sistemelor de supraveghere video şi sonorizare în exterior".

În trei ani de şantiere, tot atâtea comisii de audit au revizuit plăţile. La mai puţin de două luni de finalul lucrărilor, primăria a rămas însă fără fondurile necesare. De altfel, la cum stau lucrurile cu banii de care dispune Capitala, este foarte posibil ca stadionul să nu aibă nici măcar banii pentru plata luminei! Imediat după aprobarea bugetului grupului PDL, Sorin Oprescu, primarul Capitalei a ţinut să precizeze care este miza "Lia Manoliu": "Au luat banii de la Stadionul Lia Manoliu pentru ca apoi să spună că Guvernul va da bani pentru Lia Manoliu! Păi, aceasta este o obligaţie, stimate Guvern, stimată doamnă Elena Udrea şi mă adresez doamnei pentru că mutarea în plic şi hotărârea politică dânsa le-a trimis-o!".

 
Chinezii pot face autostrăzi suspendate
În lipsa unor finanţări sigure, Sorin Oprescu, primarul Capitalei s-a întâlnit zilele trecute cu mai mulţi reprezentanţi ai unor firme de construcţii din China. Discuţiile au avut loc la Beijing, la dezbatere participând reprezentanţii celor mai importante trei firme de construcţii şi Şeful Departamentului de Afaceri Externe din cadrul Primăriei. "Am fi onoraţi să contribuim la dezvoltarea infrastructurii de la Bucureşti. Sunt aici, în faţa dumneavoastră, cele mai puternice firme din domeniu, cu multă experienţă şi în străinătate", a precizat reprezentantul municipalităţii din Beijing. Delegaţia română a prezentat proiectul arcului de nord al inelului median din Capitală, Xing Yan, directorul BCEG International CO.Ltd, declarând că, din punct de vedere tehnic, nu este deloc greu ca această şosea să fie realizată de către partea chineză, ei fiind interesaţi de o colaborare în cadrul acestui proiect. "Cred cu tărie că un parteneriat public privat între Bucureşti şi Beijing poate reprezenta un început de colaborare fructuoasă pe termen lung", a arătat Sorin Oprescu. Detaliile colaborării cu firmele de construcţie din China vor fi stabilite în momentul în care delegaţia din Beijing va ajunge la Bucureşti.

×