x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Liviu Mihaiu: TVR, "sub jurisdicţia acestei Suzana Gâdea fără coc"

Liviu Mihaiu: TVR, "sub jurisdicţia acestei Suzana Gâdea fără coc"

01 Feb 2011   •   20:39
Liviu Mihaiu: TVR, "sub jurisdicţia acestei Suzana Gâdea fără coc"
Sursa foto: s/Mediafax

149452-4076159-mediafax-foto-stefan-micsik.jpgJurnalistul Liviu Mihaiu consideră că la TVR ştirile sunt cenzurate din fanatism şi că nu e nimic mai ruşinos pentru un ziarist decât să apere Pu­terea, Rodica Culcer îndeplinind la televiziunea publică rolul de maestru de ceremonii politice. "Agenţia de Monitorizare a reacţionat târziu la un gest tipic unui fanatic acoperit în slujba sistemului şi a preşedintelui", spune Liviu Mihaiu referitor la se­si­za­rea către Comisia de Etică a TVR, fă­cută recent de Agenţia de Monito­ri­zare a Presei, în care organizaţia îşi exprimă îngrijorarea faţă de mesajul politic transmis de şefa ştirilor TVR, Rodica Culcer, la o conferinţă organi­za­tă de Institutul de Studii Populare, fundaţie afiliată PDL, şi transmisă parţial de TVR.

"Când te uiţi la aceas­tă colaboratoare a regimului, ai im­pre­sia că vezi o luptătoare Hamas ga­ta să se sacrifice întru apărarea Profetului. În opinia mea, nu-i nimic mai ruşinos pentru un ziarist decât să apere Puterea. Iar doamna Culcer o apără până şi-n editorialele din Formula As. Şi am mai observat ceva foarte grav, studiindu-i pe cei care-i fac scut şi pavăză cuplului in charge Maximus T şi Minimum B, cei mai vocali dintre ei au nu numai leafă, ci şi soldă... adică nu sunt doar ziarişti. Practic nu există ziar sau televiziune care să nu aibă în burtă un agent de influenţă al serviciilor, dar ăsta este un subiect delicat la care lucrez şi pe care o să-l public într-o zi pe blog."

În opinia lui Mihaiu, Agenţia de Monitorizare trebuia să se sesizeze de mult şi să găsească resurse să iniţieze o monitorizare cantitativă şi calitativă asupra emisiunilor informative şi socio-politice. "Am fost siderat să văd moderatorii şi invitaţii de sub juris­dicţia acestei Suzana Gâdea fără coc cum ceartă Opoziţia... Să ne-nţelegem: văd deraieri evidente şi iste­rice la televiziunile de ştiri în criticarea Puterii, dar admonestarea în grup a Opoziţiei nu am văzut nici mă­car pe vremea lui Adrian Năstase, când era cenzură, însă nu era ură, care-i marca epocii Băsescu. Pe vremea lui Năstase, Ştirile treceau pe la consiliera Dorina Mihăilescu şi pe la un sfătuitor cunoscut al tuturor premierilor, restul îl făceau slugile autopropuse. Azi însă nu mai e aşa, acum sunt cenzurate din fanatism", a continuat acesta.

Liviu Mihaiu a simţit pe propria piele, în două rânduri, "mâna forte" a Rodicăi Culcer, la Radio Total şi la TVR. "În urmă cu vreo şapte, opt ani, când făceam o revistă matinală a presei cu invitaţi la Radio Total – condus pe-atunci de cuplul Nistorescu-Culcer –, mă sună într-o zi Rodica Culcer să-mi spună pe un ton de Comitet Central cum că invitaţii telefonici trebuie să-i aprobe ea! Eu, care am lucrat 18 ani la Caţavencu, unde acest tip de intervenţii sau cenzură nu exista nici în glumă, iar atunci când s-a întâmplat, am şi plecat, am întrebat-o dacă ştie cu cine vorbeşte şi i-am închis telefonul. Toţi cei care au lucrat cu ea sau «la ea» vă pot povesti. Al doilea episod a fost când, după instalarea noii conduceri de azi (n.n. – a TVR), primul lucru pe care l-a făcut Rodica Culcer a fost să radă fără nici o explicaţie tot ce nu este în slujba regimului, inclusiv emisiunea «Între Bine şi Rău» (n.r. – emisiunea pe care o realiza Liviu Mihaiu la TVR 1)."

Tot el a declarat în repetate rân­duri că Rodica Culcer este ofiţer de Securitate sub acoperire. "Am mai spus în urmă cu câţiva ani, cum am spus despre mulţi alţii, ca orice ecolo­gist şi hunter de securişti acoperiţi ce mă aflu că, înainte de ’89, Rodica Culcer a lucrat ca şi consilier al consilierului politic al ambasadorului SUA la Bucureşti şi există martori serioşi care să confirme acest lucru. Deci există trei posibilităţi la această oră: ori era un inginer apicultor de la care americanii au avut ce învăţa, ori făcea o cafea turcească cum nu putea nimeni din ambasadă, ori era cureaua de legătură a Securităţii acceptată în Ambasada americană. Având în vedere că Puterea politică are o aplecare deosebită pentru in­gi­ne­rii apicultori, cred că mai degrabă prima variantă este valabilă. Eu nu am cum să intru în posesia legi­ti­ma­ţi­ei unui suspect pe care regimul îl foloseşte în continuare, însă, ca să fabulăm puţin, dacă aveţi curiozitatea să ştiţi cu exactitate, puteţi să-l rugaţi pe generalul Pacepa să-i în­tre­be pe americani dacă ipoteza aceasta este viabilă, nu de altceva, dar ame­ri­canii ştiau cu exactitate cu cine-şi beau cafeaua de dimineaţă în am­ba­sadă", continuă el.

Realizatorul de la Radio Guerrilla este de părere că sistemul este obsedat de controlul absolut. "De aceea fo­loseşte în funcţii-cheie numai oa­meni cărora, la o adică, li se poate pu­ne ceva convingător sub nas! De aceea, când mai vedeţi oameni din fruntea statului că vorbesc despre depolitizarea şi independenţa televi­zi­unii publice, rugaţi-l pe Victor Re­ben­giuc să vină cu hârtia igienică! Eu unul m-am lămurit. Asta cu independenţa televiziunii publice este la fel de posibilă ca Legea lustraţiei!
Şi-mi pare foarte rău, căci sunt unul dintre puţinii ziarişti din spaţiul pu­blic ataşaţi de misiunea publică reală a te­leviziunii publice", explică Liviu Mihaiu.

Alexandru Lăzescu ne-a declarat recent într-un interviu că nu este ob­se­dat de ideea de control. "Nu mă vâr în ceea ce face nici Rodica Culcer, nici în ceea ce face altcineva", spunea el atunci. Mihaiu găseşte o explicaţie la lipsa de reacţie a preşedintelui-director general al TVR la toate si­tua­ţiile delicate în care este implica­tă Rodica Culcer. "Teoretic, domnul Lă­zescu are dreptate! Dacă vă uitaţi cât a călătorit proaspătul PDG de la instalarea sa, o să vă daţi seama că într-adevăr nu prea se bagă, mai ales în treburile şi misiunile doamnei Culcer. Cât despre Comisia de eti­că, hai­deţi să fim serioşi! Cine mai are în­cre­de­re în arbitrajul şi etica unei comisii aflate sub zodia politizării într-o instituţie care face parte dintr-un plan şi un mol de media pentru următoarele alegeri?!? Pe domnul Lăzescu vă rog să-l întrebaţi un singur lucru: Cine a fost primul om politic care l-a sunat să-l anunţe că va fi preşedintele Televiziunii?!? Dacă va avea curajul să vă răspundă sincer la această întrebare, atunci veţi vedea de ce este Rodica Culcer maestrul de ceremonii politice în televiziunea publică."

 

PS: Precizăm că dezvăluirile din Jurnalul Naţional nu sunt un atac la TVR, ci la adresa slugilor regimului portocaliu care cheltuiesc bani pu­blici în interes de partid. De asemenea, constatăm că ne-am întors în anii ’90, iar prin acest demers jurnalistic urmărim depolitizarea postului public de televiziune.

Aşteptăm nemulţumirile dumneavoastră!
Jurnalul Naţional vine în sprijinul tuturor celor care au abonamente la TVR şi le oferă posibilitatea de a-şi face cunoscute nemulţumirile despre serviciile postului public de televiziune la adresa tvr@jurnalul.ro.

×
Subiecte în articol: rodica culcer tvr liviu mihaiu