x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special NUP pentru Ciofu

NUP pentru Ciofu

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    10 Apr 2008   •   00:00
NUP pentru Ciofu

DOSAR ● Anchetatorul morţii lui Săhleanu a fost acuzat de uz de fals
Aflat în spatele gratiilor, Victor Bălan, fostul director de la Tepro Iaşi, îl acuză pe procurorul Ioan Ciofu că a tratat superficial probatoriul din dosarul privitor la moartea liderului sindical Virgil Săhleanu. Motiv pentru care în anul 2006 a solicitat anchetarea lui Ciofu.



DOSAR ● Anchetatorul morţii lui Săhleanu a fost acuzat de uz de fals
Aflat în spatele gratiilor, Victor Bălan, fostul director de la Tepro Iaşi, îl acuză pe procurorul Ioan Ciofu că a tratat superficial probatoriul din dosarul privitor la moartea liderului sindical Virgil Săhleanu. Motiv pentru care în anul 2006 a solicitat anchetarea lui Ciofu.


În dimineaţa zilei de 7 septembrie 2000, liderul de sindicat de la Tepro Iaşi, Virgil Săhleanu, a fost înjunghiat mortal de Claudiu Irinel Bahnă şi Ioan Tofan. Cei doi asasini au susţinut în declaraţiile date în faţa magistraţilor că printre cei care au plătit pentru capul lui Săhleanu se află cehul Frantişek Priplata şi Cătălin Ciubotaru, patronul firmei de pază Protec din Vaslui. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) i-a condamnat definitiv în anul 2005 pe cei implicaţi în asasinarea lui Virgil Săhleanu. Cei doi ucigaşi au primit cîte 23 de ani de închisoare. Cătălin Ciubotaru a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a ordonat asasinatul, iar subalternii săi, Gelu Spumă şi Valentin Blăniţă, au primit cîte cinci ani. Cehul Frantişek Priplata a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar fostul director de la Tepro Iaşi, Victor Bălan, a primit 15 ani de puşcărie. Potrivit rechizitoriului, Frantişek Priplata, Victor Bălan şi Cătălin Ciubotaru au fost acuzaţi de asociere pentru săvîrşirea de infracţiuni şi de instigare la infracţiunea de omor calificat. Aflînd sentinţa, Priplata a fugit în Cehia, pentru a scăpa de executarea pedepsei.

Acum, Victor Bălan îşi execută pedeapsa în Penitenciarul Iaşi, unde lucrează la croitorie, pentru a i se reduce din pedeapsă. Între timp a învăţat Constituţia României pe de rost, dar şi legislaţia în vigoare pentru a şti ce drepturi şi obligaţii are în penitenciar. Nemulţumit de sentinţa pe care a primit-o din partea ÎCCJ, pentru că se consideră nevinovat, s-a adresat Curţii Europene pentru Drepturile Omului. La fel a procedat şi Frantişek Priplata.


INCULPAT VS PROCUROR. La mijlocul anului 2006, Victor Bălan a depus o plîngere penală la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în care îl acuza pe procurorul Ioan Ciofu de fals intelectual, uz de fals, încercarea de a determina mărturia mincinoasă şi tortură. Victor Bălan consideră că dosarul în care a fost condamnat conţine date false, scenarii imaginare, iar acuzaţiile nu sînt bazate pe probe concludente, pentru că acuzarea s-a bazat numai pe declaraţia lui Cătălin Ciubotaru, inculpatul principal în cauză. Procurorul ieşean Ioan Ciofu a instrumentat dosarul prin care au fost trimişi în judecată criminalii şi complicii care au pus la cale moartea liderului sindical Virgil Săhleanu. Plîngerea lui Bălan a ajuns la procurorul Valerică Mija, care a decis ca alături de Ciofu să fie cercetat şi procurorul Gheorghe Vizitiu, care a participat la întocmirea rechizitoriului în calitatea sa de procuror delegat la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Iaşi. Conform rechizitoriului, procurorul Valerică Mija a dispus la data de 27 martie 2007 neînceperea urmăririi penale (NUP) faţă de cei doi procurori, pentru că "a intervenit prescripţia răspunderii penale". Infracţiunea de tortură nu s-a confirmat. Nemulţumit de rezoluţia procurorului, Victor Bălan a declarat: "Dacă aceste fapte nu ar fi existat, mi-ar fi spus că fapta nu  există. Adică, procurorii au fabricat un rechizitoriu şi m-au băgat la puşcărie, iar fapta lor se prescrie?".


ENIGMĂ. În dosarul instrumentat de procurorul Ioan Ciofu există mai multe variante cu privire la modul în care au intrat criminalii în posesia adresei lui Virgil Săhleanu. Cătălin Ciubotaru susţinea în prima declaraţie că l-a întrebat pe Silviu Ciubotaru, jurist la Tepro, dacă ştie unde locuieşte Săhleanu. Juristul i-ar fi spus că nu ştie exact adresa, dar i-a spus numele cartierului în care locuia Săhleanu. Acelaşi lucru l-a întrebat şi pe căpitanul Bălteanu, poliţistul care răspundea de Tepro Iaşi, care la rîndul său i-a spus numele străzii. Claudiu Bahnă, unul dintre criminali, susţinea în declaraţiile date că a aflat adresa de la Nelu Vartolomei, care i-a spus că este vecin cu Săhleanu. La rîndul său, Ciubotaru le-a dat adresa celor doi angajaţi ai săi pentru a-l putea urmări şi agresa pe Săhleanu. În rechizitoriu, procurorul Ciofu specifică faptul că, la data de 24 august 2000, Cătălin Ciubotaru i-a solicitat telefonic directorului general Victor Bălan adresa la care locuia liderul de sindicat Virgil Săhleanu.


JUDECĂTOR LA APĂ. La data de 8 septembrie 2007, comisarul-şef, Surducan Traian, din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea, l-a chemat pe Victor Bălan la sediul DNA Iaşi, ca să dea o declaraţie în care să spună că are ştiinţă despre faptul că un preşedinte al unui complet de judecată ar fi primit 50.000 de euro de la Priplata. "Traian Surducan mi-a spus că a fost în Cehia şi i-a luat o declaraţie şi lui Priplata. Tot el mi-a spus că Priplata este liber numai datorită faptului că România nu vrea să strice relaţiile diplomatice cu Cehia." Comisarul-şef Traian Surducan nu a vrut să comenteze şi ne-a îndrumat către biroul de presă al DNA. Contactat telefonic, şeful DNA Oradea, procurorul Ioan Moldovan, a declarat: "În Cehia s-a format anul trecut o comisie rogatorie la care am participat împreună cu comisarul Traian Surducan, pentru a-l audia pe Frantişek Priplata. Aveam o informaţie că Priplata ar fi dat mită 50.000 de euro unui complet de judecată. Într-un final s-a dat neînceperea urmăririi penale. Ideea era că, dacă Priplata nu spunea că a dat mită, nu aveam ce să facem". Dosarul procurorilor DNA a pornit de la o informaţie primită din penitenciar, de la un deţinut care a stat în cameră cu Priplata.


PROCESOMAN?! Victor Bălan susţine că a fost condamnat doar pe baza unor declaraţii mincinoase făcute de Cătălin Ciubotaru, pe care el îl consideră adevăratul vinovat de moartea lui Săhleanu. Pentru a demonstra că nu este vinovat, Bălan l-a dat în judecată şi pe Ciubotaru. Potrivit declaraţiilor aflate în dosar, Bălan a spus că, la data de 19 august, Cătălin Ciubotaru s-ar fi deplasat la Tepro Iaşi pentru a asigura paza, în baza unui contract de prestări servicii. Angajaţii firmei de pază Protect ar fi fost întîmpinaţi de liderul de sindicat Săhleanu, care, însoţit de 15-20 de muncitori, le-a interzis accesul în societate. Două zile mai tîrziu, Ciubotaru a încercat din nou să preia posturile de pază, însă Săhleanu i-a instigat iarăşi pe muncitori să-l alunge de acolo. Bălan a declarat: "Faptul că firma de pază nu-şi putea executa atribuţiunile ar fi determinat pierderea unui contract de aproximativ 400 de milioane de lei. Ăsta a fost motivul pentru care Ciubotaru, directorul firmei Protect, a pus la cale cu agenţii lui de pază agresarea lui Săhleanu".


MARTOR
"În Cehia s-a format anul trecut o comisie rogatorie la care am participat împreună cu comisarul Traian Surducan, pentru a-l audia pe Frantişek Priplata. Aveam o informaţie că Priplata ar fi dat mită 50.000 de euro unui complet de judecată. Într-un final s-a dat neînceperea urmăririi penale. Ideea era că, dacă Priplata nu spunea că a dat mită, nu aveam ce să facem"
Ioan Moldovan, procuror DNA


Cercetat de DNA

Procurorul Ioan Ciofu a fost reţinut la data de 4 octombrie 2006 de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru luare de mită. Alături de el, la DNA a fost chemată şi Maricica Ioviţă, femeie de afaceri din Vaslui. Într-un comunicat remis de biroul de presă al DNA se spune că: "În perioada mai-august 2006, Ioan Ciofu, în calitate de procuror la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a pretins şi primit eşalonat de la Maricica Ioviţă foloase în sumă totală de aproximativ 10.000 de euro, reprezentînd bani şi bilete de avion pe numele rudelor, pentru a călători în oraşe din Europa şi Asia. Cercetările efectuate în cauză au relevat că învinuita Ioviţă Maricica a urmărit obţinerea punerii sub acuzare într-o cauză penală a lui Adrian Porumboiu, pentru că aceasta era implicată într-un conflict de interese cu respectivul om de afaceri, care era concurentul său în afaceri pe zona Vaslui, iar învinuirea ar fi avut ca rezultat ştirbirea reputaţiei acestuia". Într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, Frantişek Priplata a spus că procurorul Ioan Ciofu a instrumentat dosarul prin care a fost condamnat în mod părtinitor, la cererea Maricicăi Ioviţă. Argumentul invocat de Priplata a fost acela că Maricica Ioviţă îi datora la acea vreme aproximativ 750 de milioane de lei vechi.

×