x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pensie uşoară, Rodica Culcer!.

Pensie uşoară, Rodica Culcer!.

de Sebastian S. Eduard    |    Gabriela Antoniu    |    29 Mai 2011   •   21:00
Pensie uşoară, Rodica Culcer!.

Directorul Departamentului de stiri al TVR, Rodica Culcer, implineste astazi varsta legala de pensionare, respectiv 59 de ani. Potrivit noului Cod al Muncii, contractul individual de munca al acesteia inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Ceea ce inseamna ca sefa stirilor TVR nu mai poate ocupa aceasta functie pana la primirea deciziei de pensionare, eliberata in trei-patru luni, asa cum se intampla pana la modificarea legislatiei muncii. Ea mai poate ramane in aceasta functie maximum zece zile. "Consta­tarea cazului de incetare de drept a con­tractului individual de munca se face in termen de cinci zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se co­munica persoanelor aflate in situatiile res­pective in termen de cinci zile lu­cra­toare", prevede Codul Muncii.

In acest moment, doua sunt scenariile care circula pe holul Televiziunii Ro­mane, privitoare la soarta Rodi­cai Culcer. Conform legii, ea nu mai poa­te ocupa o functie de conducere, dar poate sa fie numita consilier al pre­sedintelui director gene­ral Alexandru Lazescu. Din aceasta functie, Rodica Culcer ar putea sa influenteze decisiv numirea noului di­r­ector inte­rimar DEIS, numire care ar trebui sa se produca zilele acestea. Evident, din ipostaza de con­silier, Rodica Culcer va putea, de asemenea, sa continue, prin schimbarea contractului si prezentarea emisiunii "Judeca tu!", macar pana la epuizarea actualului sezon. Financiar, dna Culcer ar iesi chiar mai bine. Drepturile banesti de pe urma ocuparii functiei de consi­lier adunate cu cele din urma prezentarii emisiunii "Judeca tu!" si adunate cu actuala pensie ar putea sa dea in final o suma dubla fata de cea actuala (sau pana mai ieri actuala), cea de director al Directiei Emisiunilor Informati­ve si Sport (DEIS).

Declaratiile de avere pe ultimii ani arata ca Rodica Culcer presteaza pe bani frumosi pentru ca regimul Basescu sa dea bine pe sticla. Si asta chiar daca in 2007 a stat mai bine de doua luni in concediu medical, iar din octombrie 2008 pana in iulie 2010 a luat salariu de di­rectoare fara sa-si exercite atri­butiile pentru care a fost platita. Desi a fost in concediu medical si lasata fara atributii, Rodica Culcer nu a fost afectata financiar. Astfel, potrivit declaratiei de avere pe 2008 (anul fiscal 2007, anul imbolnavirii), ea a avut un venit anual net din salariu de teverista de 116.832 de lei. Ceea ce inseamna un salariu net lunar de 9.736 de lei (aproape 100 de milioane de lei vechi). In 2009 si 2010 (anii fiscali 2008 si 2009, ani lasata fara atributii), Rodica Culcer a castigat chiar mai mult ca directoare a stiri­lor TVR, pentru fiecare din cei doi ani declarand venituri nete de 119.130 de lei. Si mai mult decat sotul sau, Petre, la Eurochim Impex SRL: 23.766 de lei, respectiv 33.600 de lei net.

Aceleasi declaratii de avere arata ca Rodica Culcer este potenta financiar si imobiliar pana si pentru un bugetar care castiga suta de milioane pe luna. Ultima declaratie de avere postata pe site-ul TVR, datata 29 oc­tombrie 2010, arata ca Rodica Culcer are conturi de 14.000 de lire sterline la Prudential – Londra, 8.000 de lire sterline la Skandia – Londra si 63.000 de lei la BRD. Pe langa veniturile salariale, Rodica Culcer mai declara drepturi de autor anuale de la Evenimentul Zilei, Formula As si Revista 22 de 50.540 de lei, precum si dividendele sotului, in suma de 112.000 de lei. De asemenea, ea detine impreuna cu sotul sau un teren intravilan, un teren forestier si alte doua extravilane. De asemenea, ea declara sase apartamente: patru in Bucuresti, unul la Tg. Jiu si unul la Londra. In declaratia de avere pe 2008 scrie ca valoarea de impozitare a apartamentului londonez este de 64.000 de lire sterline. Din inchirierea lui a castigat, in 2008, 6.000 de lire sterline, in 2009 – 6.000 de lire, iar in 2010 – 4.200 de lire sterline. Apartamentul din Londra a fost achizitionat in 1999.

Pica Lazescu, vine Culcer?
Un alt scenariu vehiculat in contextul pensionarii Rodicai Culcer presu­pu­ne disponibilitatea PDL-ului de a se descotorosi de Alexandru Lazescu si crearea unui scandal. Se stie ca raportul de activitate al SRTv nu a fost discutat inca de Parlament. Sa zicem din lipsa de timp. Daca raportul de ac­ti­vi­tate al SRTv va fi respins de Parlament, ceea ce echivaleaza cu vot de blam la adresa actualei conducerei a televiziunii publice si demiterea Consiliului de Administratie al TVR, inclusiv a presedintelui-director general Alexandru Lazescu, atunci in locul lui ar putea fi pusa... ati ghicit, Rodica Culcer.

×
Subiecte în articol: special rodica culcer