x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Război organizat

Război organizat

de Tiberiu Kiss    |    29 Mai 2007   •   00:00

Acumularea de averi nejustificate, acordarea de prime pe criterii de cumetrie şi chiar deconspirarea unor date secrete in favoarea unor cetăţeni străini semnalaţi de SRI sunt doar căteva dintre faptele despre care se spune că se intămplă la BCCO Timişoara. Intr-un memoriu adresat mai-marilor Poliţiei Romăne se semnalează că in cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Timişoara se petrec fapte ce sfidează legea.

Acumularea de averi nejustificate, acordarea de prime pe criterii de cumetrie şi chiar deconspirarea unor date secrete in favoarea unor cetăţeni străini semnalaţi de SRI sunt doar căteva dintre faptele despre care se spune că se intămplă la BCCO Timişoara. Intr-un memoriu adresat mai-marilor Poliţiei Romăne se semnalează că in cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Timişoara se petrec fapte ce sfidează legea.


Nemulţumirile şi acuzele incep de la acumularea de averi nejustificate, dispariţii de muniţie de război, acoperirea unor accidente rutiere şi merg pănă la deconspirarea unor date secrete de interes informativ-operativ in favoarea unor cetăţeni străini semnalaţi de SRI Timiş cu legături in gruparea teroristă "Kongra Gel", aripă a PKK-ului. Â
Prime fabuloase. In acelaşi memoriu se mai semnalează că incă de la venirea pe funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Timişoara, comisarul Ştefan Negrilă şi-a acordat atăt lui, căt şi apropiaţilor săi prime salariale fabuloase. Aşa se face că o mănă de ofiţeri aflaţi in anturajul şefului BCCO Timişoara a ajuns la performanţa de a avea salarii de circa 6.000 RON şi de a beneficia de prime anuale ce depăşesc cu mult zeci de mii de lei noi. "Comisarul Negrilă a avut grijă să străngă printre oamenii de «vază» ai unităţii personaje dubioase care işi susţin material poziţiile şi au implicaţii politice contrar statutului funcţionarului public şi a tuturor reglementărilor legale. De exemplu, atăt de hilară a fost situaţia cănd, in anul 2006, nimeni nu a dorit să contabilizeze zilele lucrate ale subcomisarului Horia Străuţ. Chiar dacă acesta nu a avut rezultate, a fost mutat de curănd pe o funcţie de specialist, plătită foarte bine, la recomandarea şefului BCCO Timişoara", se arată in scrisoare. Â

ACTIVITĂŢI CONEXE.
In "materialul didactic" ajuns chiar şi pe masa ministrului de Interne, subcomisarul Horia Străuţ, ofiţer al compartimentului Informaţii din cadrul BCCO Timişoara, este acuzat că se ocupă mai degrabă de comerţ decăt de activităţile informativ-operative din fişa postului. Pe scurt, din verificări a rezultat că, in calitate de asociat, subcomisarul deţine două societăţi comerciale: Horia&Claudiu Company SRL, iar a doua, proaspăt inmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului Timiş, SC Most Wanted Style SRL. Conform finanţelor bănăţene, cele două societăţi comerciale sunt deţinute de soţii Lucia şi Horia Străuţ, soţia poliţistului avănd calitatea de administrator in ambele firme.

Un alt aspect sesizat este faptul că, in urmă cu o săptămănă, la BCCO Timiş a dispărut un incărcător de pistol, marca GLOC, in care erau 18 cartuşe de război, dintr-un dulap "care are un lacăt de formă şi fără sigiliu". Tot atunci s-a aflat că in acelaşi fişet se ţin, laolaltă cu muniţia, şi probe audio-video, rezultate dintr-o serie de investigaţii. In mod misterios, incidentul a fost inregistrat abia după sesizarea presei. La două zile după, a apărut şi incărcătorul, care fusese rătăcit, conform celor de la BCCO Timiş, intr-un alt loc decăt cel destinat armamentului.


AJUTOR FRĂŢESC. Un alt ofiţer despre care se vorbeşte in document este comisarul Marin Niţu. Despre acesta se scrie că, in urmă cu circa trei săptămăni, a fost implicat intr-un accident de maşină in timp ce conducea autoturismul de serviciu al BCCO Timiş, un Logan inmatriculat cu B 13 FHK. "Poliţistul a acroşat o remorcă ce se afla parcată regulamentar pe Calea Buziaşului. Niţu a fugit de la locul accidentului, deoarece era incărcat cu materiale de construcţii, şi nu a raportat nimănui, cu excepţia şefului brigăzii, care l-a acoperit. Verificaţi la garajul IJP Timiş şi puteţi vedea urmele. In maşină se află şi un spray, de culoare albastră, cu care a incercat să acopere acroşarea de pe partea dreaptă", se arată in reclamaţie. Cert e că evenimentul rutier a avut loc, iar de o dovadă de reparaţie nici nu poate fi vorba. Cu atăt mai mult cu căt evenimentul nu a fost consemnat in registrul de incidente auto al BCCO Timiş.

Poate că cea mai gravă acuză adusă comisarului Marin Niţu este cea referitoare la deconspirarea unor date secrete de interes informativ-operativ. Pe scurt, se spune că ofiţerul de la BCCO Timiş l-ar fi avertizat pe patronul unui restaurant turcesc din Timişoara, "semnalat de SRI Timiş cu legături in gruparea politică Kurdă - «KONGRA-GEL»", care finanţează cu resurse umane şi materiale Al-Quaida, că este urmărit pentru trafic de persoane. Despre acelaşi patron de restaurant se spune că "este pionul principal, care transporta persoane din Orientul Mijlociu către Spaţiul Schengen".


TANGENŢE. Una peste alta, reclamaţia făcută la Bucureşti a stărnit mişcări seismice in răndul angajaţilor BCCO Timişoara. Dar şi in răndul celor de la UM 0962 Timiş, unitatea de protecţie informativă a MAI. Mai ales că unul dintre angajaţii acesteia, inspector principal Claudiu Brandibur, este acuzat, in acelaşi "rechizitoriu ministerial", că furnizează informaţii din interior, contra cost, comisarului Marin Niţu: "Comisarul ii achită acestuia ratele la bancă, in schimbul informaţiilor despre lucrări, aflate in derulare la UM 0962 Timiş. Brandibur şi-a achiziţionat un apartament prin Bancpost, la intersecţia străzilor Lidia şi Drubeta din Timişoara".

In fine, ce ştie puţină lume este faptul că, aşa cum rezultă din datele de la Evidenţa Populaţiei Timiş, ofiţerul de informaţii Claudiu Brandibur locuieşte in acelaşi spaţiu ca şi comisarul Marin Niţu de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Timişoara. Mai exact, pe Strada Gospodarilor, adică la reşedinţa ofiţerului de Crimă Organizată. In fine, comisarul Marin Niţu susţine că toată reclamaţia este o aberaţie şi ameninţă că o să-l dea in judecată pe autorul acesteia, in momentul in care va putea proba identitatea "delatorului". Rămăne de văzut cănd şi dacă se va intămpla acest lucru.

 "Nu mă ascund după anonime"

Şeful BCCO Timiş, comisarul Ştefan Negrilă, susţine că nimic nu e real: "E clar că am deranjat pe cineva. Incă nu ştiu pe cine. Şi nu pot să inţeleg de ce astea apar tocmai acum. Menţionez că nu am primit nici un teren de la comisarul Niţu. Nu am pămănturi. Tot ce am e trecut şi in foaia mea de avere: un apartament prin credit bancar şi o Dacie, care aparţine soţiei mele, incă de dinainte de a ne căsători. Vizavi de comisarul Niţu, acesta nu a deconspirat nici o acţiune de-a noastră, pentru că toate au ieşit ca la carte. Vă daţi seama că, dacă aşa ceva s-ar fi intămplat, mi-ar fi ridicat o serie de semne de intrebare. In rest, nu inţeleg de ce semnatarul sesizărilor nu iese in faţă. Eu, pentru că sunt bărbat, nu mă ascund după anonime."

 Comisarul Marin Niţu neagă acuzele

"L-am luat pe Brandibur in spaţiu, ca să poată omul să-şi facă actele pe Timişoara. Nu a locuit niciodată cu mine in casă. Acum şi-a luat un apartament. Eu nu-i plătesc ratele. Că ii mai dau bani cu imprumut, asta e. Vizavi de accidentul de maşină, acela a fost un incident, tocmai de aia nu s-a consemnat in registru. La intrarea in unitate, am frecat portiera de gard. Nici eu nu am simţit, dar m-a avertizat portarul. Treaba aia cu deconspirarea de date secrete către kurzi e o aberaţie, pusă acolo ca să dea bine in text! Nu-i cunosc pe oamenii ăia şi nu i-am văzut in viaţa mea. In ceea ce-l priveşte pe comisarul Negrilă, şeful BCCO Timişoara, nu i-am dat nici un teren. O singura dată, cănd a mers la Bruxelles, i-am imprumutat maşina mea personală", se apără şi comisarul Niţu.

 Avere de poliţist

Despre comisarul Marin Niţu "zvărlit din inima UM 0962 Timiş pentru abateri grave, inclusiv pentru primirea de foloase necuvenite din partea unor cetăţeni străini, precum şi compromiterea imaginii unor ofiţeri de informatii ai MAI" se spune că este deţinătorul multor proprietăţi şi terenuri atăt in Timiş, Herculane, Ostrov, căt şi in alte zone din Caraş-Severin şi că averea sa se ridică la peste 2.000.000 de euro! "Acesta a reuşit să facă rost, pe lăngă cele două vile pe care le deţine, de mai multe terenuri in Moşniţa Nouă, terenuri care au fost transferate, prin persoane interpuse, şi in favoarea comisarului Ştefan Negrilă. Şeful BCCO i-a permis lui Marin Niţu să folosească autoturisme din dotarea unităţii in interes personal. Acelaşi Marin Niţu imprumută periodic maşinile sale personale lui Ştefan Negrilă, fapt cunoscut de aproape toată lumea din unitate", se precizează in document.


×