x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special S-a născut în salve de tun

S-a născut în salve de tun

de Roxana Roseti    |    07 Mar 2011   •   21:10
S-a născut în salve de tun
Sursa foto: Arhiva Danic/

Principesa Ileana. Al cincilea copil al Re­ge­lui Ferdinand al Ro­mâniei şi al Re­gi­nei Maria a Ro­mâ­niei. Studii în Marea Britanie, pasiona­tă de iahting şi de sculptură. Ochii ei mari, de un albastru intens şi scânteietor duceau cu gândul la începutul unei poveşti: „A fost oda­tă ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti”...
A fost odată o prinţesă frumoasă ca lumina zilei. „M-am născut în su­netul a douăzeci şi una de salve de tun – sa­lutul regal pentru fiica unui lung şir de regi şi împăraţi. (...) Mi-am în­ce­put viaţa, într-un fel, de sus, cum s-ar spu­ne. Dar salutul celor douăzeci şi unu de tunuri înseamnă că m-am năs­cut cu o ocupaţie deja stabilită” (din volumul „Trăiesc din nou” de Ilea­na, principesă de România, arhi­du­cesă de Austria, Editura Humanitas, 2010). Frumos spus.

Cu ocupaţia stabilită de a fi o prinţesă deosebită. „Datoria a fost lucrul cel mai important în timpul copilăriei şi adoles­cen­ţei mele. Am fost învăţată să îmi fac datoria către ţara mea în toate situa­ţiile, să fiu respectuoasă şi iubitoare faţă de pă­rin­ţii mei, loială familiei şi prieteni­lor”. Principesa Ileana s-a năs­cut în anul 1909, în România, a stu­diat la Colegiul din Heathfield-Ascot din Marea Britanie, a fost preşedinta Asociaţiei Creştine a femeilor româ­ne. La un moment dat, Ileana va îm­bră­ca uniforma asistentelor de Cru­cea Ro­şie, la fel cum şi mama sa a purtat-o în timpul primului război mondial. 

Într-o bună zi, tânăra prinţesă – „pu­iul de cuc”, cum i se spunea în fa­mi­lie, s-a măritat (pe 27 iulie 1931) cu un prinţ al cărui nume îţi tăia respira­ţia: Anton Maria Franz Leopold Blanka Carl Iosef Ignatz Raphael Michael Margaretha Nicetas, arhiduce de Austria! A avut şase copii cu arhiducele Anton, iar după moartea acestuia s-a căsătorit cu dr. Ştefan Isărescu. Îna­inte de cel de-al doilea război mondial a locuit în Austria, revenind în ţară în anii războiului, unde a locuit până la abolirea Monarhiei la 31 decembrie 1947, părăsind definitiv România la sfârşitul anului 1948. A locuit o vreme la Buenos Aires, unde a înfiinţat un cămin ce a purtat numele mamei sale – Regina Maria, destinat refugiaţilor politici români.

Comoara
Au existat în viaţa ei momente tra­­gice, pe care prinţesa le-a interpretat drept semne venite de la Cel de Sus. Primul moment: Minola, fiica sa cea mare, care a murit într-o teribilă explozie a unui avion. Apoi, altă ne­no­­rocire: Ştefan, băiatul ei iubit, a că­zut de pe cal, s-a lovit la cap şi a fost multă vreme în comă. Ileana s-a gân­dit că în felul acesta era îndemnată să îşi schimbe drumul. Astfel, s-a retras la Ellwood City (Pennsylvania), fiind cti­torul Mănăstirii de rit ortodox „Schim­barea la faţă” sub jurisdicţia Episcopiei Române din America şi Ca­na­da. A îmbrăcat haina de călu­gă­riţă, devenind astfel Maica Alexandra. După ce s-a călugărit, a avut marea bucurie să vadă că fiul său, Ştefan, s-a însănătoşit deplin.

După 1989, Maica Alexandra, deşi suferindă, a dorit să viziteze pentru ultima oară România. Astfel, în septembrie 1990 soseşte la Bran, dorind să revadă Castelul, ultima sa reşedinţă în ţara unde s-a născut. Maica Alexandra avea să treacă în lumea drepţilor pe 21 ianuarie 1991. „Comoara” purta­tă de Ileana în pribegie, respectiv ca­se­ta cu pământ românesc luat de la Bran chiar de ea, se află astăzi în Catedrala Bisericii Episcopale din New York, în Capela dedicată cultului ortodox.
A fost odată o prinţesă frumoasă ca lumina zilei...

Citiţi toate articolele Ediţiei de colecţie a Jurnalului Naţional - Femei române

×
Subiecte în articol: editie de colectie femei romane